Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Альбом ІМХА лаби 1 2013 (1).doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

3) Кондуктометричне титрування суміші сильної та слабкої кислот.

Т

А

Е2

В

итрат – HCl + CH3COOH, титрант –NaOH. В точці А максимум електропровідності за рахунок

Е1

дисоціації сильної кислоти. На відрізку [АЕ1] при додаванні лугу титрується сильна кислота. В точці Е1 пов­ністю відтитрована HCl.

Е2 На відрізку [Е1Е2] при додаванні NaOH титрується слабка кислота.

На цій ділянці електропровідність

Рис. 19. Графік кондуктометричного незначно збільшується за рахунок

титрування суміші сильної та слабкої утворення сильного електроліту – кислот лугом. натрій ацетату.

У точці Е2 оцтова кислота повністю відтитрована і ця точка відповідає загальному об'єму лугу, що знадобився на титрування обох кислот. Кількість кислот розраховуємо за формулами:

υпр (HCl) = Vе1·С(NaOH);

υпр (CH3COOH) = Vе2·С(NaOH), де Vе2 = Vе – Vе1

На ділянці [Е2В] електропровідність збільшується за рахунок накопичення гідроксид-йонів.

Лабораторна робота 7 Кондуктометричний аналіз

Мета роботи: визначити концентрацію кислоти в розчині, а також концентрації слабкої та сильної кислот у розчині при спільній їхній присутності.

Обладнання і реактиви: міст Кольрауша, кондуктометрична комірка, розчин з молярною концентрацією еквівалентів хлоридної кислоти (HCl) 0,01 моль/л, розчин з молярною концентрацією еквівалентів ацетатної кислоти (CH3COOH) 0,01 моль/л, розчин з молярною концентрацією еквівалентів натрій гідроксиду (NaOH) 0,05 моль/л, бюретки.

Методика виконання роботи

1. Робота з приладом.

1.1. Підводять до гнізд живлення приладу напругу змінного струму 220 В, переключають живлення у положення "~".

1.2. Перемикач плеча порівняння встановлюють у положення "установка 0", перемикач "гальв." у положення "точно", обертанням коректора на гальванометрі встановлюють стрілку в нульове положення.

1.3. У кондуктометричну комірку наливають досліджуваний розчин, занурюють електроди і підключають їх до приладу. Встановлюють перемикач "гальв." у положення "грубо" і врівноважують міст обертанням ручок плеча порівняння і реохорда, потім перемикають перемикач "гальв." у положення "точно" і обертанням ручки реохорда врівноважують міст. Знімають показання приладу.

2. Виконують титрування сильної кислоти лугом. Наливають у кондуктометричну комірку 10 мл хлоридної кислоти, розбавляють кислоту дистильованою водою до того рівня, коли покриються розчином електроди. Додаючи до розчину кислоти луг із бюретки по 0,5 мл, вимірюють опір і розраховують електричну провідність. Дані заносять у таблицю 12.

Таблиця 12

Дані кондуктометричного кислотно-основного титрування сильної кислоти

Об'єм лугу, мл

0

0,5

1,0

1,5

2,0

2,5

3,0

3,5

4,0

R, Ом

1/R, Ом–1

Будують графік залежності "Vл" від "1/R" (рис.17). Точка мінімуму відповідає точці еквівалентності. Для підвищення точності повторюють титрування в області точки еквівалентності з інтервалом у 0,1 мл або 0,2 мл. Дані заносять у таблицю 13. Якщо з попереднього вимірювання встановлено, що точка еквівалентності знаходиться у інтервалі 2-2,5 мл титранту, тоді таблиця 12 виглядає таким чином.

Таблиця 13