Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Альбом ІМХА лаби 1 2013 (1).doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Результати визначення йонів so42–

з/п

Кількість йонів SO42–, мг

Похибка, %

Взято

Знайдено

Випробування методики

1

2

3

Контрольні задачі

1

2

За результатами роботи зробити висновок. _______________________________

________________________________________________________________________________________________________________________

Питання та вправи для самоконтролю

1. Наведіть основний закон світлорозсіяння (рівняння Релея) і охарактеризуйте величини, які входять до нього.

2. Які умови треба дотримувати для забезпечення достатньої точності нефелометричних вимірювань?

3. Як пов’язана інтенсивність світла, яке пройшло через суспензію, з концентрацією речовини, що аналізується, в турбідиметричному методі?

4. Назвіть переваги та недоліки методів нефелометрії та турбідиметрії?

5. Чим відрізняються між собою нефелометрія і турбідиметрія.

6. Які прилади використовують при нефелометричних вимірюваннях? Наведіть оптичну схему нефелометра.

7. При визначенні натрій хлориду у розчині натрій гідроксиду приготували серію стандартних розчинів. Для цього V мл розчину NaCl (T = 0,100 мг/мл) перенесли у мірні колби місткістю 25,0 мл, додали реактиви, які необхідні для одержання суспензії AgCl, виміряли удавані оптичні густини за допомогою нефелометра і одержали значення: V, мл 0,30 0,50 0,80 1,50

Dудавана 0,670 0,550 0,390 1,150.

Наважку розчину, що аналізується, масою 21,74 г нейтралізували нітратною кислотою, перенесли у мірну колбу і приготували 50,0 мл розчину, 2,0 мл якого використали для приготування 25,0 мл суспензії AgCl. Визначити масову частку NaCl, якщо удавана оптична густина суспензії AgCl має значення 0,480.

2.3. Емісійна фотометрія Люмінесцентні методи аналізу

Емісійна фотометрія базується на вимірі енергії, що випромінюється речовиною внаслідок енергетично збудженого стана. До методів емісійної фотометрії відносять люмінесценцією, яка заснована на ефекті енергетичного збудження молекул і атомів досліджуваної речовини, як наслідок впливу жорсткого ультрафіолетового випромінювання, і полум'яну фотометрію, яка заснована на ефекті енергетичного збудження полум'ям структурних складових досліджуваної речовини.

Люмінесцентні методи аналізу засновані на спроможності деяких речовин виділяти променисту енергію під впливом електромагнітного випромінювання з більш короткою довжиною хвилі. Це явище називається фотолюмінесценцією. Якщо розташувати по лінії хвиль спектральну характеристику збудливої системи і смугу люмінесценції, то одержимо графік, зображений на рис.11.

Р

λзб

ис. 11. Залежність випромінювання від довжини хвилі:l

λ, нм

зб, lл    положення максимуму відповідно лінії збудження та лінії люмінесценції; Jзб і Jл - відповідно інтенсивність збудження і люмінесценції.

g - квантовий вихід люмінесценції: g = . Чим більшеg, тим інтенсивніше люмінесценція. Як правило g < 1. Проста модифікація кількісного люмінесцентного аналізу - метод стандартних серій.

Флуориметрія заснована на вимірі інтенсивності флуоресценції речовин. Інтенсивність флуоресценції залежить від концентрації речовини. Звичайно для флуориметричних вимірів застосовують концентрації речовин 10–4-10–6 г/мл; в цих межах залежність інтенсивності від концентрації прямолінійна. Кількісні виміри у флуориметрії засновані на використанні стандартних розчинів речовин (спосіб порівняння або калібрувального графіку). Якщо в якості розчину порівняння застосовується стандартний розчин речовини, то концентрацію досліджуваного розчину (Сх) розраховують за формулою: , де,,–відповідно показання флуориметру для досліджуваного розчину, стандартного розчину, контрольного розчину;– концентрація стандартного розчину.