Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
989.26 Кб
Скачать

Дослідження конкурентного середовища.

Для сучасної підприємницької діяльності характерним є високий ступінь конкуренції. Під конкуренцією розуміють суперництво на певному ринку між окремими юридичними або фізичними особами (конкурентами), зацікавленими в досягненні однієї й тієї самої мети. З погляду підприємства такою метою є максимізація прибутку за рахунок формування прихильності споживачів.

На гостроту конкурентної боротьби впливають різні чинники. Однак деякі з них зустрічаються частіше від інших.

1. Боротьба посилюється, коли кількість конкуруючих фірм, підприємств чи організацій збільшується і коли вони стають відносно порівнюваними з погляду розмірів і можливостей. Кількість є важливим чинником, оскільки, чим вона більша, тим більша ймовірність виявлення підприємством нових стратегічних ініціатив.

2. Конкурентна боротьба посилюється, коли попит на продукт зростає повільно.

3. Конкуренція на певних сегментах ринку може посилюватися ще й тому, що попит на товари або послуги вирізняється значними сезонними коливаннями.

4. Конкуренція посилюється, коли товари підприємства недостатньо диференційовані.

5. Суперництво зростає відповідно до розміру віддачі від успішних стратегічних маневрів.

6. Боротьба має тенденцію до посилення, коли залишати ринок виявляється дорожчим, ніж продовжувати конкурентну боротьбу.

7. Конкуренція набуває гострого та непередбачуваного характеру під час поглиблення розбіжностей між підприємствами в підходах до стратегій, кадрового складу, загальних пріоритетів, ресурсів.

Оцінка інтенсивності конкурентної боротьби. Прогноз маркетингової діяльності.

Спочатку слід зрозуміти основні теоретичні положення. Серед них вузлове поняття - конкуренція (від лат. concurrentia - суперництво, змагання). Це ключовий елемент ринку: немає конкуренції - немає ринкової економіки.

Конкуренція - це співіснування і боротьба товаровиробників та інших суб'єктів ринкового середовища за досягнення максимальних прибутків та інших цілей шляхом задоволення різноманітних потреб споживачів з повним використанням при цьому власних сильних сторін і можливостей зовнішнього середовища, усуненням слабких власних сторін і загроз ззовні.

Суб'єктів конкурентної боротьби називають конкурентами.

Таким чином, в ринковій економіці підприємство перебуває в певному конкурентному середовищі, а тому змушене брати участь у конкурентній боротьбі. Пропонуємо наступне визначення конкурентного середовища.

тратегія низьких витрат, що дає змогу продавати товар за цінами, нижчими ніж у конкурента цінах.

Стратегія спеціалізації, що забезпечує високу якість продукції.

Кожна з цих загальних стратегій може стати конкурентною перевагою, спираючись на яку та враховуючи діапазон конкуренції, підприємство формує свою конкурентну стратегію.

Таким чином, на основі конкурентних переваг (загальних типів стратегій) і діапазону конкуренції можна сформулювати принаймні чотири альтернативні конкурентні стратегії за матрицею.

Що слід розуміти під поняттям «сегментація ринку»? Яка основна мета сегментації ринку товарів і послуг готельно-ресторанного бізнесу?

Принципи сегментації ринку.

Сегментація — це діяльність з класифікації потенційних споживачів відповідно до якісних і кількісних особливостей їхнього попиту. Іншими словами, здійснюючи сегментацію, готель ділить ринок на окремі групи клієнтів, для кожної з яких можуть знадобитися однакові або схожі види готельних продуктів.

Головна мета сегментації — забезпечити адресність готельного продукту, оскільки він не може відповідати запитам відразу всіх споживачів. За допомогою її реалізується основний принцип маркетингу — орієнтація на споживача. При цьому готель не розпилює, а концентрує свої зусилля в напрямі головного удару (найбільш перспективних для нього сегментів готельного ринку). Таким чином досягається підвищення ефективності застосованих форм і методів продажу, реклами, стимулювання просування й продажу готельного продукту. Від правильної сегментації, диференціації пропозицій і позиціонування залежить прибутковість готелю. Якщо, наприклад, 10% покупців від даного готельного ринку приносять готелю 80% доходу, будучи узагальненою групою цільових клієнтів готелю, то саме на них готель повинен орієнтувати свій продукт.

Основна мета сегментації полягає в тому, щоб готель спрямував свої зусилля на задоволення однієї групи людей із схожими потребами, замість того, щоб задовольнити кожного, що закінчиться тим, що не буде задоволений ніхто.

Принципи сегментації ринку.

Сегментація готельного ринку — це основний метод маркетингу, за допомогою якого готельний ринок ділиться з урахуванням результатів аналізу за певними ознаками на деякі сегменти споживачів. Вона здійснюється для подальшого виділення цільових сегментів, що передбачають різний підхід до стратегії розроблення нового вигляду готельного продукту, організації просування, реклами, й цілеспрямована на просування та продаж готельного продукту.

Оцінка привабливості та відбір цільових сегментів ринку.

Сегмент готельного ринку — це споживачі готельних продуктів, які разом однаково реагують на заходи готелю щодо формування попиту й стимулювання просування та продажу готельного продукту. Дані споживачі визначаються як особи, які мають однакову потребу в тому або іншому готельному продукті й характеризуються приблизно однаковим віком, статтю, рівнем добробуту та іншими біо-соціальними характеристиками.

Цільовий сегмент — це однорідна група споживачів цільового ринку готелю, що володіє схожими потребами й купівельними звичками стосовно готельного продукту.

Покупці одного готельного ринку хочуть придбати готельні продукти, що виконують в цілому схожу функцію; і на ранніх стадіях життєвого циклу готельного продукту готелі можуть конкурувати за обслуговування цієї базової функції. З розвитком готельного ринку туроператори й турагенти прагнуть зробити привабливіші пропозиції.