Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
989.26 Кб
Скачать

Типи конкурентів.

У повсякденному житті ми все частіше зустрічаєм слова: “конкуренція”, “конкурентноздатність”, “конкурентна боротьба”, “конкурентний ринок”. Цим термінам іноді надаються різні значення, але всі вони можуть бути зведені до двох понять, як це до речі зроблено в західному курсі “Економікс”, - “конкурентна боротьба” і “конкурентний ринок”. Перше стосується способів поведінки окремих фірм на ринку, друге - ринкових структур і охоплює усі аспекти ринку будь-якого товару, які впливають на поведінку і діяльність фірм (кількість фірм на ринку, технологію виробництва, типи товарів, що продаються і т.д.).

Отже, конкуренція-категорія явно суперечлива. З одного боку, панує твердження, що без конкуренції ринку не буває, а, з другого, - цілком конкурентним є той ринок, на якому учасники (фірми) не ведуть між собою конкурентної боротьби. І далі. Якщо конкурентна боротьба існує, такий ринок не вважається цілком конкурентним. Більше того, чим більше розвивається конкуренція, тим повніше формуються умови для її обмеження. Але ринок рухається вже не в бік цілком конкурентного, а до монопольного. Ця суперечливість конкуренції виступає передумовою самих протилежних оцінок її ролі в економіці. Одні економісти стверджують, що конкуренція - це велике благо (між іншим ця точка зору є характерною для сучасних українських реформаторів), інші наполягають на тому, що конкуренція, протиставляючи суб’єктів ринку і породжуючи монополію - велике зло для економіки.

Важливим фактором прямої дії є діяльність конкурентів, підприємств які беруть участь у постійному змаганні за опанування споживчого ринку. Об'єктом конкурентної боротьби зазначених підприємств можуть бути не лише споживачі, але й постачальники матеріалів, сировини, послуг, робочої сили. Обмежуючи свободу дій підприємства, конкуренція впливає на визначення його цілей, структури, методи управління. При цьому слід зазначити, що остаточну ціну на пропоновані послуги проживання й додаткові послуги підприємств готельно-ресторанного бізнесу встановлюють не лише підприємства чи споживачі послуг, але й конкуренти. Саме вони визначають, якого роду продукт можна продати та якою саме повинна бути його ціна. Керівництво будь-якого підприємства розуміє, що якщо ними за­довольнятимуться потреби споживачів нижче від рівня конкурентів, вони втратять позиції на споживчому ринку. Шляхом до виживання підприємств є запровадження ними новітніх форм роботи, що є більш сучасними й ефективними. Діяльність конкурентів зумовлює практично всі внутрішні зміни підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Найнебезпечнішими для конкурентного середовища підприємств є мінливість ринку та невизначеність дій конкурентів.

Контактні аудиторії: значимість і види.

Контактна аудиторія - це група осіб, яка має реальний чи по­тенційний інтерес до діяльності підприємства або впливає на досяг­нення ним визначених цілей. Виділяють кілька типів контактних аудиторій: фінансові кола, від яких залежить отримання підприємством необхідних коштів (банки, інвестиційні фонди, страхові компанії); - засоби масової інформації, які визначають створення як пози­тивного, так і негативного іміджу підприємства (преса, радіо, теле­бачення); - громадські організації (товариства споживачів, комітети за­хисту прав споживачів тощо).

Охарактеризувати найважливіші чинники макросередовища підприємств готельно-ресторанного бізнесу.

Аналіз потреб і тенденцій макросередовища.

Основне завдання фірми - задоволення потреб споживачів, що у ринкових умовах є найбільш сильною зацікавленою групою. Якщо їхні очікування не виправдовуються, вони можуть переключитися на використання інших торгових марок, що в підсумку позначиться на прибутках фірми-виробника. Керівники не повинні забувати про необхідність дотримання інтересів різних зацікавлених груп і прагнути досягнення довгострокової конкурентоспроможності фірми. При цьому однією з найважливіших галузей діяльності фірми є обслуговування споживачів, тобто задоволення їх на ринку конкуруючих продавців.

Споживачів поділяють на дві групи: кінцеві споживачі й організації (підприємства)-споживачі.

Кінцеві споживачі - це окремі особи (індивідуальні споживачі), сім'ї і домашні господарства, які купують товари і послуги для особистого (сімейного, домашнього) споживання.

Коротка характеристика споживчої поведінки кінцевих споживачів і методів їх оцінки показує, що при аналізі такого фактора мікросередовища, як споживачі, дослідник має справу з цілісною системою особистих потреб, зміст і форми прояву яких дуже багатогранні, тому що вони знаходяться під впливом різних сил і процесів об'єктивного і суб'єктивного характеру. Основна проблема для підприємства - чітко виявити, вивчити й оцінити конкретні потреби, на задоволення яких спрямована його діяльність.