Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
989.26 Кб
Скачать

Методи кількісних досліджень.

У сучасному маркетингу існує досить велика кількість методів маркетингових досліджень. Дослідник має впевнено орієнтуватися в усьому арсеналі засобів маркетингових досліджень, знати, як і коли Тх використовувати. Наведемо своєрідну класифікацію існуючих методів маркетингових досліджень.

1. Залежно від того, якими методами збирають інформацію, виділяють:

— польові дослідження;

— кабінетні дослідження.

1. Залежно від того, якого типу дані слід отримати, виділяють:

— якісні дослідження;

—. кількісні дослідження.

2. Залежно від того, для кого проводиться дослідження, виділяють:

— дослідження «асі Нос» (спеціальні);

— синдикативні дослідження (універсальні).

Якісні дослідження мають нестандартизований характер і передбачають отримання даних, що пояснюють явище, Яке спостерігається. Дані мають якісний характер і не виражаються в конкретних цифрах, відповідно статистична обробка цих даних неможлива. Якісні дослідження використовуються для отримання інформації щодо розуміння мотивів поведінки споживачів, шляхів вдосконалення продукту, ідеї реклами тощо. До методів якісних досліджень належать: спостереження, глибинне інтерв’ю, фокус-група, аналіз протоколу, проекційні методи, експертні методи.

Дослідження попиту, тенденцій розвитку ринку.

На ринку завжди присутні чотири "господарі": попит, пропонування, ціна, конкуренція. Однак жоден з них не піддається строгому плануванню. Наприклад, попит як представлену на ринку потребу в товарах не можна планувати хоча б тому, що він включає в себе не лише матеріально-вартісні, а й духовні засади. Попит формується під впливом великої кількості факторів, частина яких не може бути виміряна на стадії розробки плану (мода, психологічні, естетичні, соціальні фактори). Він походить від людини, в поведінці якої на ринку дуже багато суб'єктивного, непередбаченого.Отже, маркетингове дослідження ринку означає насамперед визначення об'єктивних економічних тенденцій його розвитку: попиту, пропонування, ціни, стану конкуренції тощо. Це положення має велике значення. Воно застерігає від надмірного волюнтаризму, який спостерігався у нас протягом тривалого періоду і проявлявся в численних спробах відмінити дію законів економіки, адміністративними командами установлювати ціну, визначати обсяг пропонування товарів тощо.

Методи якісних досліджень.

Залежно від використовуваної інформації, способів її отримання, техніки проведення та кінцевих результатів маркетингові дослідження поділяють на наступні види:

Кабінетні дослідження – використовуються офіційні друковані джерела інформації. Кабінетні дослідження дають загальні уявлення про стан економіки, кон’юнктуру ринку, тенденції й розвиток ринків тощо. Кабінетні дослідження досить дешеві.

Польові дослідження – використовують особисті контакти, первинну інформацію, методи економічного аналізу. Дозволяють швидко ознайомитися з конкретними вимогами ринку, методами збуту, поведінкою споживачів. Польові дослідження найскладніші та дорогі.

Пілотні дослідження (пробний маркетинг) - використовуються як метод прогнозування збуту нових товарів, виходу на нові ринки або використання нових каналів збуту, тобто метод випробування нових елементів комплексу маркетингу фірми.

Панельні дослідження – МД, що проводяться регулярно в одній групі споживачів.