Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
989.26 Кб
Скачать

Роль конкуренції на ринку.

Серед конкурентів виділяють:

бажання-конкуренти - це ті, які покупець, можливо, захоче задовольнити. При наявності транспортних можливостей альтернативними бажаннями-конкурентами можуть бути покупка автомашини або мотоцикла і т.д;

товарно-родові конкуренти - це основні способи задоволення бажання обраної раніше покупки, наприклад певного типу мотоцикла;

товарно-видові конкуренти - це різновиди одного і того ж товару, здатні задовольнити конкретне бажання покупця, наприклад разноціліндрові види мотоциклів;

марки-конкуренти - це товари різних виробників, здатні задовольнити остаточно бажання покупця. У нашому випадку це мотоцикли аналогічних типів і видів, але вироблені різними фірмами.

Розуміння того, як саме покупці приймають рішення, полегшує менеджеру виявлення можливих конкурентів, що заважають підприємству продавати більше своєї продукції. Основоположною є

конкуренція марок-конкурентів, так як саме вони активно обмежують можливості збуту готової продукції та отримання доходів підприємством.

Маркетингові дослідження ринку готельно-ресторанних послуг. Класифікація ринку.

Маркетинг готельного продукту як ринкова концепція управління спрямована на задоволення потреб туриста в подорожах і відпочинку. Мета системи готельного маркетингу виражається чотирма альтернативними варіантами:

1) підвищення рівня споживання готельного продукту;

2) досягнення максимальної споживчої задоволеності;

3) надання максимально різноманітних асортиментів готельного продукту;

4) максимальне підвищення якості відпочинку та рекреації.

На більш низькому рівні узагальнення можна говорити про чіткіші й конкретні кількісні та якісні маркетингові цілі готельної індустрії.

Серед якісних цілей готелів найважливішими є ті, які ведуть до зростання їхнього престижу й підсилюють соціальну вагомість. Це економічні досягнення як у власній країні, так і на закордонних ринках, позитивний вплив на зайнятість і стан ринку праці, й підтримка освітніх, культурних, спортивних та інших соціальних програм.

Кількісними цілями готелей є:

- обсяг прибутку;

- обсяг продажів у грошовому й натуральному вираженні;

- продуктивність праці на одного працівника;

- збільшення частки ринків, що займають готелі (по країнах, продуктах або сегментах ринку).

У сучасних комерційних колах прийнято спрощувати вибір і аранжування кількісних цілей. На цій основі склався афоризм, що «вибір мети фірми — це вибір між високою нормою прибутку сьогодні й високою часткою ринку завтра». Безумовно, що дане твердження не позбавлене логічного та економічного змісту, але воно занадто спрощує проблему.

Практичний маркетинг готельного продукту спрямований на виконання наступних завдань готельної індустрії:

- обгрунтування необхідності надання готельних послуг шляхом виявлення існуючого або потенційного попиту на них;

- організацію дослідницьких робіт з розробки проектних турів або інших послуг, що відповідають потребам клієнтів;

- координацію й планування організаційної маркетингової стратегії просування й продажу готельного продукту та фінансової діяльності готелів;

- удосконалювання методів маркетингової стратегії продажу готельного продукту і просування па ринку;

- регулювання й напрямок всієї діяльності готелів для досягнення генеральних цілей бізнесу.

Аналізуючи вищевикладене, можна стверджувати, що мета готелю — це те, що він хоче в остаточному підсумку досягти, а завдання — це те, що треба йому зробити для досягнення цілей.

Суть маркетингу готельного продукту. Завдання маркетингу готельного продукту — оцінити клієнта, якість готельного продукту й конкурентоспроможність готелю, який його пропонує.

Розглядаючи готельний маркетинг як основну ринкову концепцію управління в готельному бізнесі, слід зазначити, що індустрія готельного бізнесу за своїми основними характеристиками не має принципових відмінностей від інших галузей, тому всі істотні положення сучасного маркетингу можуть бути повністю застосовані в готельному маркетингові.