Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи99999999.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
937.41 Кб
Скачать

Т1.Соціально-економічна сутність маркетингу. Принципи та функції маркетингу. Специфіка маркетингу в індустрії гостинності.

1.Роль маркетингу в економіці.

маркетинг сприяє економічному зростанню та розвиткові завдяки стимулюванню збільшення обсягів попиту та пропозиції, використання ефектів масштабу та досвіду, поліпшення на цій основі добробуту населення і створення нових економічних можливостей.

Світова історія маркетингу свідчить про те, що його функція стимулу та регулятора економічного розвитку суспільства сформувалася внаслідок тривалої еволюції. Аналіз історичного генезису терміна « маркетинг » дозволяє вирізнити велику кількість варіантів його трактування , кожен із яких в тій чи іншій мірі відображає суть самого процесу маркетингу, його вплив як на діяльність окремого підприємства, так і на економічний та соціальний розвиток всього суспільства.

2.Філософія маркетингу.

У період соціальних та економічних перетворень інтерес до філософії і значимість філософського осмислення трансформаційних процесів зростають, оскільки змінюються глибинні світоглядні установки, прийняті конкретному суспільстві, починається їх ламка, змінюються образ і стиль життя, ставлення до місці людини у ній. По Р. Гегеля, «філософія є сучасна їй епоха, котре виражається у думках»

Для суті економіки та всіх складнощів економічних відносин необхідно усвідомити, що у цих відносин, відповідно до Арістотелеві, лежать людські потреби. Цілком точно можна сказати, що, який у даний час називають маркетингом (анг.market - ринок; ->ing -тривалі дії), існував як, властиве відносинам, що з обміном і засобом задоволення потреб, з часів громадського поділу праці як товарного виробництва.

Концепція маркетингу виходить з теорії індивідуального вибору, що виходить із принципу пріоритету споживача, сформульованого А. Смітом. Переслідування особистого інтересу є тенденцією більшість людей. «Людина постійно потребує на допомогу своїх ближніх, і марно він її очікувати лише від своїх розташування. Він швидше досягне своєї мети, якщо повернеться їх егоїзму і зуміє показати їм, що їх власні інтереси б зробити нього очевидно: він жадає від них...

3.Хронологія виникнення і розвитку маркетингу.

Для кращого розуміння багатьох змін, що виникли в ринковому середовищі внаслідок використання маркетингових підходів, доцільно розглянути основні напрями розвитку маркетингу. У міру переходу від ринку продавця до ринку покупця цей розвиток відбувався протягом кількох етапів, які спрощено зображені на рис. 1.2. Хронологія зародження й розвитку маркетингу в США 1901 — 1905 рр.

дисципліни «Маркетинг продукції» та «Методи маркетингу» включено до навчальних програм провідних університетів США

1908 р. —організовано першу маркетингову дослідницьку фірму

1911 р. —виникнення перших відділів маркетингу в складі управлінського апарату корпорацій США

1926 р. —створено Американську національну асоціацію викладачів маркетингу та реклами, а згодом Американське товариство маркетингу

1937 р. —створено Американську маркетингову асоціацію (АМА)

Наприкінці 60-х років маркетинг стає відомим у Європі, а у 80-х роках — і в колишньому СРСР.

Деякі цікаві факти з історії виникнення маркетингу

Японія (XVII ст.) — у Токіо відкрився перший у світі універмаг.

Італія (1639 р.) — видано книжку Г. Д. Берна «Торговець».

Франція — видано книжку Ж. Саварта (1675–1757) «Успішний торговець».

Німеччина — видано книжку К. Г. Людовіка (1707–1778) «Нарис закінченої купецької системи». Німеччина (1804 р.) — видано книжку Й. М. Лойха «Система торгівлі».

Німеччина (1880 р.) — видано книжку Г. Х. Веле «Реклама».

Німеччина (1914 р.) — видано книжку В. Матейї, Р. Зейфе «Реклама купця».