Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи99999999.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
937.41 Кб
Скачать

58.Відмінності між опитуванням, спостереженням та експериментом у процесі збирання інформації.

Одним з перспективних напрямів інтернет-досліджень вважалися і досі пір вважаються звані онлайнові фокус-групи. Усі Интернет-фокус-группы можна розділити на власне онлайнові фокус- групи, коли спілкування з респондентами відбувається на режимі реального часу, так звані ці продовжені, чи форумные онлайнові фокус-групи, суть яких зводиться до обговорення певної теми протягом днів (як класичного интернет-форума).И той і той вид фокус-груп мають як гідності, і недоліки Розглянемо трохи детальніше методи проведення цих якісних досліджень. Умовно їх можна поєднати в п'ять груп: . Онлайн фокус-групи типу «чат». Дискусія проходить на спеціальному нашому сайті й ведеться однією або кількома модераторами. У ньому також можуть брати участь фахівець із групи технічної підтримки і сторонні спостерігачі. Її учасники можуть коментувати відповіді друг друга.

Листування між спостерігачами учасники непомітна. Спостерігачі мають можливість вільно спілкуватися і з модератором. Тривалість дискусії звичайно перевищує дві години. . Фокус-группа типу «форум». Дискусія розтягнута в часі до двох недель.

У форумі також беруть участь респонденти, модератор і міжнародні спостерігачі. . Дискусії з електронної пошти. Листи розсилаються всім бере участь, і всі респонденти мають можливість відповідати на листи інших учасників. . Модельовані групи з електронної пошти. І тут відповіді учасників відсилаються лише модератору. Власне, це одночасне проведення кількох глибинних інтерв'ю електронною поштою. . Традиційна фокус-группа, у якої учасники мають можливість подивитись і «помацати» обговорюваний сайт.

59.Роль у процесі збору інформації анкети.

Основними методами збору первинної інформації є опитування, спостереження, експеримент, рідше використовують імітацію.

Для досягнення поставлених цілей опитування слід проводити у відповідній логічній послідовності. Передовсім треба визначити предмет (демографічні, соціально-економічні характеристики, знання, мотиви, орієнтації, поведінка, наміри тощо), тему (кількість предметів) і мету опитування, сформулювати його завдання. Після цього слід ознайомитись із вторинною інформацією, яка є у наявності. Це дає змогу негайно отримати відповіді на деякі запитання, спростивши наступні дії та зменшивши витрати на безпосереднє опитування.

60.Значення відкритих і закритих запитань анкети.

Анкета - це документ, у якому міститься впорядкований перелік питань, що дають змогу отримати нову інформацію.

Створенню анкети передує довга копітка розробка програми дослідження у зв'язку з тим, що в анкету закладаються гіпотези, сформульовані завдання, котрі потрібно вирішити під час соціологічного дослідження.

відкриті та закриті.

Відкриті запитання - це ті, щодо яких дослідник не пропонує респондентові переліку підготовлених відповідей, а залишає місце для відповідей у довільній формі. Ознайомлення з відповідями на відкриті запитання дають можливість соціологові відчути проблеми людей, що стоять за цифрами звіту. Однак досвід показує, що на відкриті запитання відповідає лише третина респондентів, при цьому відповіді чи надто стереотипні, чи дуже конкретні, малоінформативні.

закриті запитання — це ті, в яких після тексту запитання пропонується віяло відповідей. Досить часто при формуванні переліку відповідей трапляються логічні помилки - порушення принципу відповідності запитання та відповідей. Це відбувається тоді, коли варіанти відповідей не відповідають ключовому слову запитання і є варіантами відповідей на інше запитання.

Т14.Товарна політика підприємства готельного та ресторанного бізнесу. Основні напрями та етапи формування товарної політики.