Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи99999999.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
937.41 Кб
Скачать

19.Типи клієнтурних ринків.

Контактні аудиторії засобів масової інформації, які представлені організаціями, що поширюють новини, статті, коментарі (газети, журнали, радіо і телецентри).

Контактні аудиторії державних установ. Керівництво фірми повинно відгукуватися і враховувати те, що відбувається в державній сфері (проблеми безпеки, істини в рекламі, прав ділерів і т.п.).

Громадські групи дій - це групи із захисту навколишнього середовища, з боротьби за якість продукції і т.п.

Місцеві контактні аудиторії - це навколишні жителі й громадські організації. Для роботи з місцевим населенням великі фірми звичайно призначають спеціального відповідального за зв'язки з громадськістю, що присутній на зборах членів громади, відповідає на запитання.

20.Типи конкурентів.

У повсякденному житті ми все частіше зустрічаєм слова: “конкуренція”, “конкурентноздатність”, “конкурентна боротьба”, “конкурентний ринок”. Цим термінам іноді надаються різні значення, але всі вони можуть бути зведені до двох понять, як це до речі зроблено в західному курсі “Економікс”, - “конкурентна боротьба” і “конкурентний ринок”. Перше стосується способів поведінки окремих фірм на ринку, друге - ринкових структур і охоплює усі аспекти ринку будь-якого товару, які впливають на поведінку і діяльність фірм (кількість фірм на ринку, технологію виробництва, типи товарів, що продаються і т.д.).

21.Контактні аудиторії: значимість і види.

Контактна аудиторія - це група осіб, яка має реальний чи по­тенційний інтерес до діяльності підприємства або впливає на досяг­нення ним визначених цілей. Виділяють кілька типів контактних аудиторій: фінансові кола, від яких залежить отримання підприємством необхідних коштів (банки, інвестиційні фонди, страхові компанії); - засоби масової інформації, які визначають створення як пози­тивного, так і негативного іміджу підприємства (преса, радіо, теле­бачення); - громадські організації (товариства споживачів, комітети за­хисту прав споживачів тощо).

Т5.Охарактеризувати найважливіші чинники макросередовища підприємств готельно-ресторанного бізнесу.

22.Аналіз потреб і тенденцій макросередовища.

Основне завдання фірми - задоволення потреб споживачів, що у ринкових умовах є найбільш сильною зацікавленою групою. Якщо їхні очікування не виправдовуються, вони можуть переключитися на використання інших торгових марок, що в підсумку позначиться на прибутках фірми-виробника. Керівники не повинні забувати про необхідність дотримання інтересів різних зацікавлених груп і прагнути досягнення довгострокової конкурентоспроможності фірми. При цьому однією з найважливіших галузей діяльності фірми є обслуговування споживачів, тобто задоволення їх на ринку конкуруючих продавців.

Споживачів поділяють на дві групи: кінцеві споживачі й організації (підприємства)-споживачі.

Кінцеві споживачі - це окремі особи (індивідуальні споживачі), сім'ї і домашні господарства, які купують товари і послуги для особистого (сімейного, домашнього) споживання.

23.Основні фактори макросередовища фірми і її реакція на них.

Розробка плану розвитку підприємства готельно-ресторанної сфери повинна розпочинатись з аналізу факторів зовнішнього середовища, які, на жаль, часто перебувають поза сферою уваги й постійного контролю керівництва підприємства, але мають значний вплив на їх подальший розвиток.

Основне призначення аналізу зовнішнього середовища полягає у визначенні можливостей і загроз, на шляху розвитку підприємства, а також його стратегічних альтернатив. Аналіз зовнішнього середовища є складовою так названого SWOT аналізу. Завдання аналізу полягає у віднайденні реальних можливостей, для забезпечення конкурентних переваг підприємства.

Можливості - це позитивні тенденції та явища у зовнішньому середовищі, використання яких сприяє зростанню обсягу реалізації послуг. До них відносять: зниження податків, зростання доходів населення й підприємств, послаблення позицій конкурентів, розвиток інтеграції, зниження розмірів платежів при в'їзді до країни тощо.