Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
989.26 Кб
Скачать

Внутрішнє середовище фірми.

Внутрішнє середовище підприємства формується залежно від його місії і мети, яка багато в чому визначається зовнішнім середовищем. Внутрішнє середовище підприємства складається з людей, техніки, технології, інформації, організації виробництва і управління тощо і з таких основних підсистем:

соціальної;

технологічної;

виробничо-технічної;

економічної;

інформаційної;

організаційної;

фінансової;

маркетингової, комерційної;

науково-інноваційної тощо.

1. Персонал, який є ключовим чинником успішної діяльності фірми і включає демографічний і професійний склад, рівень кваліфікації, знання, уміння і навички працівників, а також авторитет, популярність і імідж провідних менеджерів і фахівців.

2. Активи, тобто будь-які види засобів і атрибутів фірми, здатні приносити їй дохід. Вони діляться на три види:

- матеріальні активи, до яких відносяться основні засоби і матеріально-виробничі запаси;

- нематеріальні активи: патенти, ліцензії, технологія виробництва, ноу-хау, авторські права, програмні продукти, торговельна марка і ділова репутація фірми (гудвилл);

- фінансові активи: цінні папери, дебіторська заборгованість і грошові кошти.

3. Структура, тобто сукупність компонентів фірми і зв'язків між ними. При цьому залежно від виду відбиваних зв'язків розрізняють:

- адміністративно-господарську структуру, яка відбиває вертикальні зв'язки адміністративного підпорядкування, господарського включення і фінансових взаємин між підрозділами різних ієрархічних рівнів фірми;

- виробничу структуру, що відбиває сукупність горизонтальних предметно-технологічних стосунків між виробничими підрозділами;

- структуру системи управління, яка відбиває стосунки лінійних і штабних повноважень і комунікацій менеджерів і ланок різних рівнів системи управління.

4. Системи, під якими тут розуміються офіційні взаємоузгоджені правила, процедури і норми, прийняті на фірмі при здійсненні певних видів діяльності. Найважливішими такими системами є:

- система планування і бюджетування;

- система бухгалтерського обліку;

- система оплати і стимулювання праці;

- інформаційна система.

5. Культура (організаційна, корпоративна) - це сукупність що колективно розділяються працівниками фірми загальних цінностей, переконань, норм поведінки і традицій. Вона включає три найважливіші елементи:

- набір загальних цінностей, визначальних, що є важливим, а що ні, і що відбивають пріоритети фірми. ("ми цінуємо творчий підхід в роботі", "споживач - король" і т. п.);

- норми поведінки, тобто неформальні правила, що впливають на рішення і дії усіх працівників форми і вказують, що добре і допустимо, а що ні (етика поведінки, кодекс честі, норма "клієнт завжди прав", відношення до роботи, відповідальність на роботі, якість роботи, чистота робочого місця і тому подібне);

- традиції, тобто символи і ритуали, що створюються і шановні для збереження і розвитку загальних цінностей і норм (символіка, герої і зразки для наслідування, форма одягу, ритуали прийому в колектив новачка і дротів на пенсію, проведення ювілейних і нагородних заходів, стиль спілкування і тому подібне)

В цілому елементи внутрішнього середовища фірми визначають виробничу потужність фірми, її здатність робити високоякісну продукцію, рівень витрат і прибутку, сильні і слабкі сторони, забезпечуючи її виробничо-комерційний потенціал і конкурентоспроможність. Вони більшою мірою, а деякі з них навіть повністю, підконтрольні фірмі і можуть бути змінені фірмою в бажаному для неї напрямі при ефективному менеджменті і наявності необхідних для цього ресурсів.

Постачальники. Залежність підприємств готельно-ресторанного бізнесу від мережі постачальників матеріалів, обладнання, інвентаря, сировини, харчових продуктів, напівфабрикатів є вираженням прямого впливу макросередовища на діяльність цієї сфери.