Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_neprod.doc
Скачиваний:
818
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
16.85 Mб
Скачать

12.1.10 Машини для шиття і в'язання

Швейні машини класифікують за видом строчки : пряма; пряма та зигзагоподібна; пряма, зигзагоподібна і фігурна. Швейні машини мають ручний, ножний або електричний привод. Їх випускають з столом, столом-шафою або на підставці з футляром.

Електропрялки призначені для виробництва пряжі з вовни, синтетичних волокон та для скручування ниток.

12.1.11 Машини для механізації робіт по господарству

До побутового електроінструменту відносять електропаяльники, їх поділяють на типи : імпульсного режиму нагріву, форсованого та безперервного нагріву.

Електромеханічні інструменти бувають з індивідуальним та універсальним приводом.

Інструменти з індивідуальним приводом : електроножиці, електропили, електрорубанки, електролобзики, електродрелі, електроточило тощо.

Інструменти з універсальним приводом : малогабаритні верстати для свердлування, стругання, шліфування, полірування та іншого призначення.

Електронасоси :за принципом дії бувають центробіжними („Кама”, „Урал” тощо) та електромагнітними („Малиш”, „Родничок” тощо).

Сигнальні прилади : за принципом дії бувають електромеханічними та електронними. Електронні дзвінки мають синтезатор звукових сигналів та запам'ятовуючий пристрій.

12.1.12 Хімічні джерела струму

Для живлення переносних радіотехнічних пристроїв, електроіграшок, автомобільного транспорту широко використовують джерела електричної енергії постійного струму. Найчастіше використовують гальванічні елементи, акумулятори та паливні елементи.

Гальванічні елементи - одноразові джерела постійного струму в яких хімічна енергія перетворюється в електричну. Якщо два електрода з різних матеріалів занурити в електроліт, то виникає різниця потенціалів. Вона залежить тільки від матеріалів електродів і хімічного складу електроліту. Тривалість роботи елементу визначається розмірами його елементів і кількістю електроліту. Кількість електрики яку може віддати елемент при розряді нормальним струмом вимірюється у ампер/годинах (А/год). В залежності від матеріалу електродів гальванічні елементи бувають: марганцево-цинковими (МЦ), повітряно-марганцево-цинковими (ВЦМ), оксид ртуті-цинк (РЦ), залізо-вугільними (ВЖД).

Маркування гальванічних елементів і батарей літерно-цифрове:

  • перші цифри : напруга (В);

  • літери : призначення (А-анодна, Н-розжарення, С-слухова, Ф-ліхтарна, Р-радіозондова, Т-телефонна), матеріал гальванічної пари (МЦ, ВЦМ, РЦ, ВЖД), тип конструкції (Г-галетна, В-повітряної деполяризації), умови роботи (У-універсальна, Х-холодостійка, без позначення літня);

  • останні цифри : ємність, або кількість годин роботи.

Наприклад: 70 – АМЦГ – У – 1,3

напруга, В ємність, А/год

анодна універсальна

марганцево-цинкова галетної конструкції

Багато виробів мають маркування виробника : „Крона”, „Марс” тощо.При великому споживанні електроенергії (електробритви, плеєри та ін.) краще використовувати лужні (алкалінові) батарейки.

Акумулятор - прилад багаторазової дії, здатний накопичувати та зберігати певний час електричну енергію. В залежності від складу електроліту вони бувають кислотними і лужними. Електроди кислотних акумуляторів - чистий свинець та діоксид свинцю.

У стаціонарних установках електрозв"язку використовують кислотні акумулятори типу: С - стаціонарний, СК - стаціонарний з коротким режимом розрядки великим струмом, СЗ - стаціонарний закритий. Цифри після літер -номер акумулятора (С - 120, СК - 148). Ємність таких акумуляторів - номер акумулятора помножений на 36.

Автомобільні акумулятори бувають тракторними - Т, стартерними -СТ. Вони мають літерно-цифрове маркування : перша цифра (цифри) кількість батарей в акумуляторі; цифри після літер - ємність; літери після цифр: Э - ебонітовий моноблок, МС - сепаратор з армованої мінеральним волокном пластмаси. Наприклад: 6 СТ – 75

Кількість батарей ємність, А/год

Стартерний

Для електродів лужних акумуляторів використовують : кадмій-нікель (КН), залізонікель (ЖН), срібло-цинк (СЦ), нікель-цинк (НЦ). Лужні акумулятори мають літерно-цифрове маркування : перша цифри (цифри) -кількість батарей в акумуляторі, літери - матеріал електрохімічної системи та її конструкція, цифри після літер – ємність.

Наприклад: 2 КНБ – 20

дві батареї ємність, А/год

кадмій-нікель безламельна конструкція

На хімічні джерела струму наносять маркування у якому вказують товарний знак виробника, найменування та тип, рік І місяць випуску, позначення полярності та стандарт. На сухих гальванічних елементах додатково вказують напругу (В), тривалість роботи, термін зберігання, ємність тощо. Транспортують у критих вагонах, контейнерах або автотранспортом, виключаючи можливість їх переміщення.

Зберігають, захищаючи від прямих сонячних променів, на стелажах у сухих опалюваних приміщеннях:

  • акумулятори, батареї : температура 8-15°С при відносній вологості до

60%;

  • елементи, сухі гальванічні батареї : температура -10…+25°С при відносній вологості до 70%. Встановлювати акумулятори і батареї один на одного не допускається. Зберігати кислотні та лужні акумулятори в одному приміщенні не допускається. Акумулятори треба підтримувати у чистоті, систематично очищувати від пилу, виступаючого електроліту і солей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]