Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_neprod.doc
Скачиваний:
818
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
16.85 Mб
Скачать

11.6.4. Деревообробний інструмент

Призначений для механічної обробки деревини. Буває ручним і механізованим. Ручний інструмент поділяється на:

Пилки (Рис.11.14.) використовують у столярному виробництві та у деревообробній промисловості. Поперечна пилка відрізняється від поздовжньої формою зуба. Лучкові пилки використовують столяри. Вони бувають розпускними, широкими (крупнозубими) з відстанню між зубцями до 5мм, шипові (середньо зубчатими), викружні (для криволінійних розрізів).

Рис. 11.14. Пилки ручні

а – поперечна, б-поздовжня, в – лучкова, г – ножовка вузька,

д – ножовка широка

Для обробки отворів (Рис.11.15) використовують: коловорот – пристосування для обертання свердла, викруток тощо; спіральне свердло для виконання отворів діаметром 6…38мм вздовж або поперек волокон; спіральний бурав для глибокого свердлування отворів діаметром 6…100мм, ложкове свердло для свердлування отворів діаметром 1,5 … 15мм переважно вздовж волокон, буравчик російський (російського фасону) для свердлування отворів глибиною до 10мм та для виконання отворів під шурупи або цвяхи, центрове свердло у вигляді лопатки, яка закінчується різцем трикутної форми, використовують для неглибокого свердлування поперек волокон.

Рис. 11.15. Свердлувальний деревообробний інструмент

а – коловорот, б – спіральне свердло, в – спіральний бурав,

г – ложкове свердло, д – бурав російський, е – центрове свердло

Для обробки поверхонь (Рис. 11.16) використовують різні рубанки, які складаються з сталевого різця (железки), встановленого у колодку та закріпленого клинком. За якістю стругання буває грубим, середнім і чистовим. Для грубого стругання використовують шерхебель з трохи закруленою ріжучою кромкою железки (довжина рубанка складає 250мм, ширина - 45мм). Для середнього стругання використовують рубанок (одинарний та подвійний) довжиною 250мм і шириною 60мм. Для чистового стругання використовують фуганок (довжина 700мм, ширина 85мм). Для нанесення на оброблену поверхню дрібної шорсткості використовують цинубелі (довжина 200мм, ширина 60мм).

Рис. 11.16. Стругальний деревообробний інструмент

а – рубанок, б – фуганок, в – рубанок з металічною колодкою,

г – железка шерхебельна, д – железка рубаночна, е – железка фуганочна, ж – железка рубаночна подвійна, з – железка цинубельна,

и – железка зензубельна, к – железка фальцгобельна

Для стругання профільних (фігурних) поверхонь використовують:

фальцгобель для обробки фасонних (фальцев) або прямокутніх (четвертей) виборок вздовж краю деталей;

зензубель для зачистки фальцев і четвертей;

штап для вистругування на поверхні валика;

галтель для вистругування фасонних канавок;

калевка для вистругування різних фігурних профілів,

горбач для вистругування випуклих або вігнутих поверхонь.

Для виготовлення пазів, гнізд тощо використовують:

- долото – для видовбування гнізд, канавок тощо прямокутного профілю. Випускають шириною 6…20мм. Долота шириною 1,5…6,0мм називають шиповими;

- стамеска – для видовбування гнізд і отворів у тонких деталях, для підстругування кромок тощо. Випускають шириною 3…50мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]