Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_neprod.doc
Скачиваний:
818
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
16.85 Mб
Скачать

6.1. Шкільно-письмові та канцелярські товари

До них відносять: папір; картон; речі для письма, малювання і креслення; товари для обробки паперів.

Папір – матеріал з спеціально оброблених, переважно рослинних, волокон масою до 250г/м2. За призначенням його поділяють на групи: для друку, декоративний, для письма, для креслення і малювання, для ксероксів, пакувальний тощо. Папір кожної групи поділяється на види, а види на номери і марки, в залежності від технічних характеристик і споживних властивостей.

Декоративний папір має фарбовану гладку або креповану поверхню з візерунком, імітацією під певні матеріали, або без них.

Папір для письма випускають: білим (номером 0, 1, 2) з водяними знаками або без них; кольоровим (номером 1, 2) для виготовлення бланків звітної документації; для зошитів – виробляють номерів 0 та 1 з шістьма типами ліновок (клітина, одна лінія тощо); поштовим – виготовляють всіх видів і номерів, гладким або лінованим (можливий друкований малюнок, кольоровий кант або фігурне обрізання); для письма споживчих форматів марок А, Б, С; нотний папір.

Папір для креслення і малювання випускають: для креслення марок А (для проектно-конструкторських робіт), Б (для ескізів), папір ватман. Папір для малювання і ватман випускають у листах чотирьох розмірів; калька паперова масою 40 г/м2; прозорий для креслення марок Д, П, Ч; масштабно-координатний (міліметровка) прозорий (марка Д) і непрозорий (марка Н, ЛН, ПЛН); для малювання марок ВД (для відповідальних виставочних робіт з тривалим зберіганням), Вс (для виставочних художніх робіт), В (для художніх робіт), О (для малювання), Э (для ескізів).

Спеціальний папір буває електроізоляційним, обгортковим, папіросним, поглинаючим тощо.

Картон – матеріал з спеціально оброблених грубих, переважно рослинних волокон масою більше 250 г/м2. За призначенням він буває палітурним, пакувальним, електротехнічним, взуттєвим тощо.

До виробів з паперу і картону відносять (рис. 6.1):

Вироби з паперу та картону

Вироби з паперу та картону санітарно-побутового призначення

Канцелярські вироби

з паперу та картону

Білові

товари


зошити теки

щоденники швидкозшивачі

альбоми серветки реєструвачі

блокноти скатертини календарі

планшети папір туалетний конверти

записні книжки носові хустинки

пелюшки

мішки для зберігання одягу

Рис. 6.1 Класифікація виробів з паперу та картону

- білові товари – вироби переважно з білого паперу без друкованого тексту та ілюстрацій: зошити (12, 18, 24, 48, 60, 96 листів) у м‘яких, напівжорстких і жорстких обкладинках; альбоми для малювання, креслення, фотографій, марок тощо; записні книжки можуть мати алфавіт або різний інформаційний матеріал; блокноти (56, 75, 100 листів) бувають настольними і кишеньковими і можуть мати змінні блоки; серветки столові, дорожні, косметичні різної форми і кольору, креповані або тиснені; пелюшки (140х345 мм); папір туалетний випускають у рулонах (шириною 114 мм і довжиною 56, 75, 250 м марок А – крепований одношаровий з перфорацією по місцю відриву, Б – те саме але без перфорації) і листах марки В – крепований або некрепований; товари господарського призначення: папір для заклеювання вікон, паперові мішки тощо.

- друковані товари – календарі, ділові щоденники, бланки звітної документації тощо;

- вироби з картону – теки для паперів, зшивателі тощо.

Асортимент шкільно-письмових товарів включає (рис. 6.2):

Шкільно-поисьмові товари

Шкільні

товари

Приладдя для малювання

Приладдя для письма

Приладдя для малювання


олівці канцелярські портфелі фарби

ручки інструменти пенали пензлі

чорнило лекала ранці картон

туш рейсшини гострилки полотно

тощо лінійки тощо мольберт

кутники тощо

Рис. 6.2 Класифікація шкільно-письмових товарів.

- приналежності для письма: олівці (у дерев‘яній оболонці, механічні та маркувальні). Олівці у дерев‘яній оболонці з чорно-графітними, спеціальними та кольоровими стержнями залежно від ступеня твердості поділяються на 6М, 5М, 4М, 3М, 2М, М, ТМ, СТ, Т, 2Т, 3Т, 4Т, 5Т, 6Т, 7Т. Олівці закордонного виробництва можуть мати інші межі твердості. Механічні олівці для креслення і письма мають змінний грифель. Марковальні (волокнисті) олівці мають наконечники із фетру – фломастери. В залежності від ширини смуги фломастери бувають від супертонкого до дуже широкого (S, F, M, B, EB). Їх комплектують у набори по 6, 10, 12, 24, 30 кольорів. Маркери (звичайні, спеціальні, демонстраційні) відрізняються формою кінчика (круглий, конічний) та шириною смуги (1 ... 12 мм).

Пера бувають звичайними (шкільні, канцелярські) та спеціальними (плакатні, для авторучок, для креслення тощо). Ручки бувають перовими та кульковими. Перові ручки з відкритим, напіввідкритим і закритим пером відрізняються набірними механізмами (поршневий, вакуумно-піпетковий тощо) та декоративним оформленням. Кулькові ручки поділяються на прості та автоматичні (з кнопковим механізмом подачі стержня). Чорнила за призначенням бувають для авторучок і канцелярськими.

- приналежності для креслення: креслярські дошки і столи; креслярські інструменти та набори; лінійки; рейсшини; лекала; кутники; циркулі; рейсфедери; готовальні типів: НЧ – для виконання робіт олівцем, НК – для виконання робіт тушшю, НЧК – для виконання робіт олівцем і тушшю; кнопки тощо.

- приналежності для малювання: фарби масляні та сухі, акварельні, гуашеві, темперні; пензлі номерів 1 ... 24; допоміжні матеріали (розчинники, розріджувачі, лаки), картон; підрамники, мольберти тощо.

- вироби для зберігання і перенесення підручників, зошитів і приналежностей; портфелі на 2-3 відділення, ранці та сумки, пенали (для зберігання приналежностей для письма).

Асортимент канцелярських товарів включає: технічні засоби (мікрокалькулятори, друкарські машинки тощо) та товари канцелярського призначення: різні клеї (силікатний, ПВА тощо); сургуч; пристрої для закріплення паперів (зкрепки, булавки, степлери тощо); коректори; штемпельні фарби і подушки тощо.

У зв‘язку з широким розповсюдженням комп‘ютерних технологій попит на шкільно-письмові та канцелярські товари активно змінюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]