Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_neprod.doc
Скачиваний:
818
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
16.85 Mб
Скачать

6.6. Побутові годинники

Асортимент побутових годинників включає годинники індвідуального (наручні, кішенькові) та загального користування (настінні, настольні, напольні). За принципом дії годинники бувають механічні та електронно-механічні. За призначенням розрізняють годинники для показу поточного часу, для вимірювання малих проміжків часу та спеціальні. Споживні властивості побутових годинників поділяють на соціальні (відповідність потребам споживача), функціональні (здатність задовольняти матеріальні та культурні потреби), ергономічні (зручність, комфорт, гігієнічність), естетичні (стиль, форма, колір, зовнішнє оформлення), надійність (безвідмовність, довговічність, ремонтопридатність).

Механічні годинники можуть мати додаткові пристрої: протиударні, автоматичний підзавод, сигнальний пристрій тощо.

Електронно-механічні годинники живляться від батареї і в залежності від особливостей конструкції бувають балансовими, камертонними та електронними.

Наручні годинники за призначенням бувають жіночими і чоловічими, а за калібром (розміром) малими, нормальними і великими (малий калібр: 1 група – 13 ... 16 мм, 2 група – 16 ... 20 мм), нормальний калібр: 3 група – 20 ... 26 мм, 4 група – 26 ... 30 мм). Можуть мати пристрої, пов‘язані з умовами експлуатації. Годинники малого калібру випускають у вигляді кулонів, брошей або перстнів.

Кишенькові годинники за призначенням бувають жіночими і чоловічими, а за калібром: 1 група – 28 ... 32 мм, 2 група – 32 ... 40 мм.

Годинники-будильники бувають мініатюрними, малогабаритними, великогабаритними, настольними, дорожніми, з безперервним дзвоником, з мелодією тощо.

Настольні та настінні годинники з механічним приводом можут бути одно- або двохтижневої заводки, з боєм або без бою.

Годинники з боєм бувають з боєм по годинах, по годинах і півгодинах, по годинах і чвертьгодинах.

Для вимірювання малих проміжків часу використовують секундоміри калібрів 42 та 54 мм, восьми типів, різних класів точності (більше 10 секунд) та хроноскопи – для вимірювання проміжків часу до 10 секунд.

До спеціальних годинників відносять автомобільні, сигнальні та шахматні мало- та крупногабаритні.

Маркування годинників складається з найменування (марки) та цифрового позначення характеристики механізму та оформлення корпуса.

Всі види годинників одного виробника випускають під одним найменуванням «Заря», «Чайка», «Слава», «Ракета» тощо.

Характеристику механізму та оформлення корпуса позначають цифрами у вигляді дробу де:

- чисельник – особливості конструкції механізму, а саме: перші дві-три цифри – калібр механізму у міліметрах, наступні цифри – конструктивні особливості;

- знаменник – оформлення корпуса, а саме: перші дві-три цифри – конструкція корпуса за специфікацією виробника, третя цифра – матеріал корпуса, вид покриття або оздоблення (табл. 6.1), три останні цифри – варіант оформлення циферблата і стрілок за специфікацією виробника.

Таблиця 6.1.

Позначення оформлення елементів корпуса

Позначення

Матеріали, види покриття та оздоблення корпуса годинника

для наручних, кишенькових годинників і секундомірів

для будильників, настольних, настінних і напольних годинників

0

неіржавіюча сталь та інші види металів (крім золота) без покриття

-

1

хромування

хромування

2

золото

кришталь

3

позолота 5 мкм

-

4

анодування

-

5

пластмаса (у тому числі оргскло)

пластмаса (у тому числі оргскло)

6

-

фарбування

7

-

дерево

8

-

художнє лиття

9

інші

камінь

Наприклад: «Полет» 2609/1123290 – годинник з механізмом калібру 26, центральною секундною стрілкою та протиударним механізмом (09), варіант конструкції корпуса (112), корпус позолочений (3), варіант групи циферблата і стрілок (290).

«Ракета» 2201/314102 – годинник з механізмом калібру 22, без секундної стрілки та з протиударним механізмом (01), варіант конструкції корпуса (31), корпус з анодним покриттям (4), варіант групи циферблата і стрілок (102).

Годинники наручні, кишенькові та секундоміри упаковують у футляри, вкладають по 5...10 шт. у коробки, а потім у ящики. На ящиках виконують застережні написи та умовні позначення: «Не кидати», «Берегти від ударів», «Обережно» тощо.

Годинники – будильники та шахматні загортають у пакувальний папір і вкладають у індивідуальні коробки, а потім у ящики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]