Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_neprod.doc
Скачиваний:
818
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
16.85 Mб
Скачать

12.1.3 Джерела світла

За фізичним принципом роботи використовують лампи розжарення та люмінесцентні. Вони характеризуються такими показниками :

  • електричними: потужність (Вт), силою струму (А), напругою (В);

  • світловими: світловим потоком (потужність променевої енергії, ЛМ), світловою віддачею (співвідношенням світлового потоку до потужності лампи, ЛМ/Вт), силою світла (кд), розмірами, середньою тривалістю роботи (год.), тощо.

Лампи розжарення мають суцільний спектр випромінювання і відзначаються компактністю, дешевизною, зручністю включення та низькою енергією випромінювання. Для підвищення світловіддачі їх заповнюють інертним газом з додаванням галогенів. Вони класифікуються за такими ознаками:

  • за призначенням : освітлювальні загального призначення, для місцевого освітлювання, автомобільні, ліхтарні, для оптичних приладів, для кіноустановок тощо;

  • за формою скляної колби : грушовидні, грибовидні, циліндричні, свічкоподібні;

  • за кольором скла колби : безколірні, кольорові, заглушені (молочні), матові з покриттям;

  • за умовами роботи : вакуумні (В), газонаповнені (Г);

  • за формою тіла розжарення : спіральні, біспіральні заповнені сумішшю аргону та азоту (Б), біспіраральні заповнені криптоном (БК);

  • за потужністю : тип В - 15,25 Вт, тип Г - 150, 200 Вт, тип Б - 40, 60, 75, 100, 150, 200 Вт, тип БК - 40, 60, 100 Вт ;

  • за напругою : 127, 220 В та інтервалом напруг -127...135, 220...235 В. Випускають таких основних серій: СЦ, ОП, СМ, СН, БМЛ, К тощо. Лампи розжарення спеціального призначення використовують у

побутових холодильниках, електричних швейних машинах, у кишенькових і портативних ліхтарях тощо.

Як джерело світла у прожекторах використовують лампи розжарення загального призначення, газорозрядні та спеціальні прожекторні лампи розжарення типів ПЖ 24-250, ПЖ 24-250-1, ПЖ 24-250-3 тощо.

Люмінесцентні лампи мають як суцільний спектр випромінювання, так і лінійчатий (у певному діапазоні). Спектр випромінювання визначається складом люмінофорів, що покривають внутрішню поверхню трубки. Їх класифікують за такими ознаками:

  • за формою трубки : прямі, циліндричні, кільцеві, квадратні, зігнуті (О-подібні, U - подібні);

  • за потужністю : 4, 6, 8, 13, 15, 20, ЗО, 40, 65, 80, 125 Вт;

  • за спектром випромінювання : ЛД - денного світла, ЛЛД – денного світла з поліпшеною передачею кольорів (блакитний відтінок), ЛБ - білого світла, ЛТБ - тепло-білого світла з рожевим відтінком, ЛХБ - холодно-білого світла з блакитним відтінком, ЛР - рожевого світла, ЛГ - блакитного світла, ЛЖ - жовтого світла, ЛЗ – зеленого світла, ЛК- червоного світла. Вони бувають низького, високого і надвисокого тиску і відзначаються більш високим ККД (до 6%), високою економічністю (світловіддача у 4...6 разів вища за лампи розжарення), тривалістю роботи (до 10 000 годин), дають потрібний спектр випромінювання, але вимагають для свого включення спеціальних пускорегулюючих пристроїв.

За принципом випромінювання бувають:

  • лампи тліючого розряду (неонові) :для світлової індексації електричних сигналів (ТН-0,5; ТН-1; ТН-30);

  • ртутно-кварцові : високого (ИГАР, РКС, ПРК, ДРЛ, ДРИ) та надвисокого тиску (ДРШ);

  • імпульсні фотоосвітлювальні: ИФБ, ИСП, ИСШ тощо.

На лампах розжарення загального призначення маркують товарний знак виробника, номінальну напругу або діапазон напруг (В), номінальну потужність (Вт), дату виготовлення. Кожну лампу вкладають у трубку з гофрованого картону та упаковують в ящик з гофрованого картону. Лампи потужністю 300 Вт і більше спочатку загортають у гофрований папір, потім у пакувальний і вкладають у ящики з решітками з картону. На ящик з лампами наклеюють етикетку в якій позначають товарний знак виробника, найменування і тип ламп, номінальну напругу або діапазон напруг, номінальну потужність, тип цоколя, кількість ламп і стандарт. При транспортуванні ящики захищають від атмосферного впливу і механічних пошкоджень

Лампи розжарення зберігають у складській або транспортній тарі на стелажах в закритих приміщеннях з вентиляцією при температурі 25±100 і відносній вологості 65±15%.

На кожній люмінесцентній лампі та ртутній лампі низького тиску маркують товарний знак виробника, тип лампи і дату виготовлення. Кожну лампу вкладають у трубку з гофрованого картону і упаковують у коробки з гофрованого картону. На коробку з лампами наклеюють етикетку, а у коробку вкладають інструкцію з експлуатації ламп. На коробці маркують знаки застереження.

При зберіганні не допускаються різкі коливання температури і вологості, та присутність кислотних або лужних випаровувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]