Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_neprod.doc
Скачиваний:
818
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
16.85 Mб
Скачать

8.5 Металогосподарські товари

До них відносять такі групи:

  • металевий посуд;

  • кухонно-господарське приладдя;

  • ножові вироби і столові прибори;

  • товари будівельно-ремонтного призначення;

  • ручні засоби праці.

Кожну групу поділяють на підгрупи, види і підвиди.

Металевий посуд

За функціональною ознакою поділяється на харчовий і нехарчовий.

Харчовий посуд класифікують за такими ознаками:

  • за призначенням: кухонний (котли, горшки, сковорідки, каструлі, чайники, кавоварки, цідилки, самовари, тази для приготування варення тощо); столовий (тарілки, миски, блюда, таці, глечики, вази, цукорниці тощо); для зберігання і транспортування харчових продуктів (судки, банки для сипучих продуктів, баки для води, відра, бідони, черпаки тощо).

  • за матеріалом: чавунний (чорний та емальований), сталевий (з вуглецевої сталі: чорний, лужений, оцинкований, емальований, з неіржавіючої сталі), алюмінієвий (з деформуємих сплавів: анодована, хромована, з ливарних сплавів (фарбований), латунний (нікельований, хромований), мельхіоровий (нікельований, хромований);

  • за обробкою поверхні: фарбована, крацована, шліфована, травлена (матова), галтована (очищена), полірована.

Для покриття посуду з сталі використовують політетрафторетилен (торгова назва – тефлон, фторопласт), що витримує нагрівання до +400°C.

Чавунний чорний посуд використовують, переважно, для смаження і тушкування. Випускають сковорідки діаметром 140...300мм, з висотою борта 25...55мм та товщиною: стінок – 2,3мм, дна – 2,5...3,5мм. Сковороди бувають з потовщеним дном (до 7мм), з однією або двома ручками, а також спеціального призначення: для пончиків, млинців, курей тощо.

Чавунний емалевий посуд має більш високі функціональні, гігієнічні та естетичні властивості. Використовують для теплової обробки (варіння, тушкування, смаження) та для зберігання продуктів. Випускають: каструлі циліндричні та конічні місткістю 0,5...5,0л; качатниці та гусятниці овальної або прямокутної форми місткістю 1,0...6,5л; сковороди круглі (діаметром 140...320мм; висота корпуса 25..65мм) та подовжені (довжина внутрішньої частини корпусу 240,280,290мм; ширина 170,180,220мм; висота борта – 40...50мм) з однією або двома суцільнолитими ручками.

Сталевий емальований посуд для приготування їжі випускають комплектами, оформленими в єдиному стилі: каструлі місткістю 0,8...12л;кавники з корпусом циліндричної або конічної форми; чайники; друшляки тощо. Сталевий емальований посуд для приготування холодних страв представлений такими видами: блюда(1,5; 4; 5; 7л), кружки(0,15; 0,25; 0,40; 1,0 ; 1,5л), салатники(1,5; 2; 3л), полумиски(0,4; 0,8; 1,5; 2,5; 3,5; 5л), тарілки(0,25; 0,4; 0,8л). Для зберігання їжі використовують: відра (7,10,12,15л), бідони (1,2,3,6л), баки (16,20,25,32,40,50л), банки, глечики тощо.

Посуд із неіржавіючої сталі поділяють на кухонний та столовий. Кухонний посуд: каструлі різноманітної форми, фритюрниці, чайники, кавники тощо. Сталевий посуд: блюда, кружки, салатники, тарілки, вази для фруктів тощо.

Сталевий оцинкований посуд використовують для зберігання і транспортування холодної води(відра, баки), для санітарно - гігієнічних цілей(тази, баки, ванни), для паливно – мастильних матеріалів(бідони, банки, відра тощо).

Сталевий луджений посуд виготовляють з білої жесті(0,36...0,45мм),листової вуглецевої сталі(0,4...5,0мм) із наступним покриттям оловом(полуда).

Алюмінієвий посуд за способом виготовлення буває литим або штампованим, а за призначенням: кухонний, столовий, для зберігання та транспортування їжі. Кухонний посуд з листового(штампованого) алюмінію використовують для готування, випічки, тушкування, смаження, кип’ятіння .Виготовляють каструлі, сотейники(каструлі висота яких не більше 0,5діаметра),каструлі – скороварки, судки тощо. Столовий посуд з листового алюмінію: тарілки, полумиски, підноси тощо.

Литий алюмінієвий посуд оздоблюють гаптуванням, шліфуванням, поліруванням, емалюванням тощо. Виготовляють каструлі 0,5...4,0л, качатниці 1,0...3,0л гусятниці 3,5...6,0л, сковороди без кришок діаметром 160...340мм.

Посуд з мідно – нікелевих сплавів(латунь, мельхіор, нейзильбер) характеризується високими декоративними і функціональними властивостями. З латуні виготовляють вироби для сервірування столу, самовари, чайно – кавового призначення, тази для готування варення. Посуд з мельхіору і нейзильберу відносять до ювелірних і художніх виробів через використання цінних сплавів і складних методів оздоблення . Виготовляють кавники, чайники, цукорниці, вази для фруктів, підставки для тортів, блюда(круглі, овальні) тощо.

До нехарчового посуду відносять вироби для прання, умивання, купання, прибирання: тази, кувшини для води, дитячі ванни, баки для кип’ятіння білизни, відра для сміття, бідони, каністри тощо.

До кухонно – господарського приладдя відносять:

  • пристрої для приготування їжі: м’ясорубки, млини для кави і перцю, тертушки, молотки для відбивання м’яса, ступки тощо;

  • соковижималки, міксери, соковарки, преси для фруктів;

  • чистки овочів і фруктів: овочерізки, картоплерізки, видалення вишневих кісточок тощо;

  • вироби для виготовлення кондитерських виробів та виробів з тіста: збивалки для крема, для вареників і пельменей, виїмки для фігурної вирізки тіста, шприці кондитерські тощо;

  • для домашнього консервування: закаточні машинки, кришки, щипці для стерилізації банок тощо;

  • допоміжне приладдя: підставки під гарячий посуд, точили для ножів, шумовки, розливні ложки, кухонні ваги, підставки для сушки посуду тощо;

  • приладдя для прибирання житлових приміщень: побутові обприскувачі, совки, відра для сміття, килимові щітки, прасувальні дошки, праски;

  • ножові вироби: столові з видовженою або вкороченою робочою частиною (для сервірування); буфетні (загального призначення, ніж – пилка для хліба довжиною 280мм, ніж – пилка для лимона довжиною 170...195мм, ніж для фруктів довжиною 175мм ,ніж для масла тощо); кухонні (загального використання): для нарізання хліба, м’яса і риби, очистки і нарізання овочів, „поварська трійка” тощо; гастрономічні (для м’яса, сира, „калачні” тощо), для ремісників (сапожні, палітурні, скорпяжні тощо); кишенькові та садові (перочинні, окуліровочні, прививочні тощо). Кишенькові (складаємі) ножі бувають одно- предметними (один клинок) і багатопредметними, а за призначенням поділяються на ножі загального призначення(кишенькові, сувенірні, тощо) та спеціального (мисливські, монтерські тощо) (рис.8,5)

Рис.8,5 Ножові вироби

1- ніж цільнометалічний; 2, 3, 4- поварська трійка; 5- хліборізний з прямим клинком; 6- хліборізний з виїмкою на клинку; 7- для масла; 8- для сира з виделкою; 9- шпиговальний; 10- кухонний; 11- для м’яса; 12- для розрубування; 13- ніж – пилка; 14- кишеньковий багатопредметний; 15- кишеньковий одно предметний.

- ножиці: господарського і спеціального (кишенькові з закругленими кінцями, манікюрні з прямими або криволінійними клинками, закройні для розрізання тканин, конторські з довгими гостро4заточеними клинками, перукарські) призначення.

- столове приладдя: виделки (різні), ложки (різні), підставки для ножів і виделок, кільця для серветок, щіпці для горіхів, консервні ножі, штопори, лопатки кондитерські, ситечка для чаю тощо;

- товари будівельно-ремонтного призначення включають: кріпильні вироби (цвяхи, скоби, заклепки, шурупи, шайби тощо), пристрої для вікон і дверей (ручки, петлі, шпінгалети, пружини, ланцюжки, дзвоники, ящики для пошти тощо), санітарно-технічні вироби (раковини, умивальники, крани, змішувачі, вентелі, унітази, труби тощо)

- ручні засоби праці включають: сапожний інструмент (кліщі затяжні, молотки сапожні, лапи, шила тощо), для штукатурів і малярів (кельми, молотки – кирочки, гладилки тощо), садово – городній інструмент і приладдя (лопати, сапки, серпи, вила, коси, граблі, секатори, сучко різи, бордюрні ножиці, обприскувачі тощо).

- освітлювальні прилади включають гасові лампи і ліхтарі. Гасові лампи випускають настольними і підвісними. Вони мають плоский гніт шириною 5, 7, 14 та 20 ліній (1лінія=2,54мм). Ліхтарі мають вітрозахищену конструкцію з гнотом щириною 3;5 та 7 ліній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]