Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tovaroznavstvo_neprod.doc
Скачиваний:
818
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
16.85 Mб
Скачать

Свердла

Являють собою (Рис.11.5.) стержень, робоча частина якого має ріжучі елементи, а хвостову використовують для закріплення у патроні або шпінделі верстата. Свердла використовують для утворення отворів у суцільному матеріалі, або для розсвердлювання попередньо виконаних. За конструкцією вони бувають спіральними (гвинтовими), кільцевими, конічними, комбінованими, для глибокого свердлування, перовими.

Рис. 11.5. Свердло спіральне

Зенкери

Являють собою багатолезовий різальний інструмент (Рис.11.6.) для чистової обробки отворів після свердлування або у відливках та штамповках. За конструкцією вони бувають: гладкими (для обробки наскрізних отворів), для обробки ступінчатих отворів та циліндричних заглиблень, насадними (цільними та оснащеними пластинками твердого сплаву), для обробки конічних заглиблень, для обробки конічних отворів.

Рис.11.6. Зенкери

а, б – для обробки циліндричних заглиблень; в – для конічних заглиблень;

г – гладкі для обробки циліндричних наскрізних отворів.

Розвертки

Являють собою багатолезовий різальний інструмент (Рис.11.7.) для точної обробки отворів після свердлування або зенкерування. Розвертки випускають комплектами (2…3шт) для чорнової та чистової обробки (для послідовного підвищення точності та якості отворів).

Їх класифікують за такими ознаками:

- за видом оброблюваних отворів – циліндричні, конічні;

- за оброблюваним матеріалом – для звичайної сталі, для неіржавіючої сталі, для легких сплавів;

- за видом обробки – чорнова, чистова;

- за конструкцією і призначенням – ручні циліндричні, розжимні, регулюємі; машинні з циліндричним або конічним хвостовиком; для глухих і наскрізних отворів.

Рис.11.7. Розвертки

а – ручна циліндрична, б – машинна з циліндричним хвостовиком, в – машинна з конічним хвостовиком

Протяжки

Являють собою багатолезовий різальний інструмент для обробки наскрізних отворів (Рис.11.8.) або зовнішніх поверхонь.

Рис.11.8. Протяжка для отворів

Протяжка для отворів являє собою стержень з зубцями, розташованими рядами, профіль ріжучої кромки яких поступово змінюється від вихідної до кінцевої форми оброблюваної поверхні. Їх класифікують за конструкцією та призначенням: для круглих отворів, для фасонних отворів, шпоночці, шліцьові.

Протяжки протягують через отвір. Короткий інструмент, який проштовхують через отвір називають прошивками.

Зуборізальний інструмент

Використовують для виготовлення (нарізання) та викінчувальної обробки зубчастих і черв’ячних коліс, зубчастих рейок на зуборізних верстатах (Рис.11.9.).

Рис.11.9. Зуборізальний інструмент

а – дискова, б – кінцева (пальцева) модульна; в – черв’ячна,

г – черв’ячна шлицьова, д – черв’ячна для евольвентних з’єднань, е,ж – довбяки

Дисковими фрезами нарізають невідповідальні тихохідні зубчасті колеса. Їх поставляють за номерами для нарізання зубчастих коліс з певним числом зубців: № 1-12 зубців, № 2-14 зубців, … № 7 – 55… 79 зубців.

Пальцевими модульними фрезами нарізають прямо- і косозубі колеса. Конічні прямозубі колеса нарізають зубострогальними різцями, а конічні з криволінійними зубцями – зуборізними головками. Можливе нарізання циліндричних зубчастих коліс зовнішнього зачеплення гребінками (багатолезовий ріжучий інструмент у вигляді зубчастої рейки) на зубострогальних верстатах. Для остаточної обробки незагартованих зубчастих коліс використовують шевери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]