Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
134.74 Кб
Скачать

2. Поняття Відродження, риси

Весь схід соціо-культурних процесів пізнього середньовіччя привів до змін європейської культури. Ці зміни були пов’язані із зростанням значення міст, як в економ. , так і в духовному житті суспільства. В 14-15 ст. в містах починають розвиватися і стали центром - виробництво, торгівля, освіта, наука. Вони стали осередками формув. нового погляду на світ, людину та її можливості.

Крім того в цей час поширювалася критика релігійної догматики , особливо її розходження х реальним практичним життям суспільства.

В цей час також поширювалась критика священно- служителів життя, яких теж не співпадає з їх діяльністю.

Усі ці процесі проявилися вперше в Італії (14-15ст.) , де і виникло явище Відродження.

Що ж нового з’явилося у світобаченні епохи Відродження?

Філософи відродження поч.. підкреслювати реальну цінність природного світу і земного життя людини. Вони виходили із того, що світ, природа людини являють собою єдине, до того ж розумне творіння Бога. Пізнання світу дає змогу людині приручитися до вищої мудрості . найвище творіння Бога - людина, тому вона здатна осягати світ і творити , наслідуючи Творцю.

Але діячі відродження на практиці могли переконатися в тому, що зростання масштабів людини , піднесення її до рівня Бога тягнуло за собою збільшення масштабів не тільки позитивного, а й негативного в людині.

Дійсно саме в цю епоху розгорнулася діяльність інквізиції, була ств. відома легенда про доктора Фауста , який заради досягнення особливих знань проявив титанізм, але сатанинський – продав душу дияволові.

Отже, відродження – це епоха суперечлива.

У розвитку філософських ідей європейського відродження простежується тенденція переходу від ідей раннього гуманізму (14ст.) до ідей натур філософії(14- поч. 17ст.)

1 найвидатнішим представником гуманістичного етапу були Данте Аліг’єрі і Франческо Петрарка. Міркування їхня були спрямовані на обґрунтування цінностей і значення життя людини. Вони визнають подвійну природу ( тілесну і духовну) , але прагнуть довести, що основа людського буття полягає у свободі волі. Останньою можна реалізувати через реальну справу, для людини найціннішим є те, що вона здобула сама. Людські зусилля і можуть привести до гармонії якостей і до наближення людини до Бога. Це головне тому, що Бог і є уособленням довершеності та абсолютної гармонії.

2 найвидатнішим представником натур філософії епохи Відродження були Леонардо да Вінчі, Микола Коперник, Джордано Бруно , Галілео Галілей , Ніколо Мак’явеллі.

Одним із перших натур філософів епохи Відродження був видатний універсальний митець - Леонардо да Вінчі(1452-1519). Він був архітектором, фортифікатором, моліаратором, математиком, механіком, інженером, живописцем, скульптором, винахідником, мислителем.

Акцент у філософських роздумах Леонардо падає на те, що світ є витвором Бога як великого майстра і винахідника . отже, завдання людини у пізнанні природного світу. Основою пізнання вважав досвід, а початок - відчуття, серед яких першим є зір, оскільки він відіграє винахідну роль у нагромаджені досвіду.

9.