Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
134.74 Кб
Скачать

2.Глобальні проблеми сучасності. Шляхи їх вирішення.

Глобальні проблеми –це сукупність проблем людства, від вирішення яких залежить розвиток, подальший соціальний прогрес і, в кінцевому підсумку - збереження цивілізації. Вони являють собою химерне переплетення соціально-економічних, політичних, культурних, біосоціальних і соціоприродних проблем у сучасному світі. Деякі глобальні проблеми були актуальні у всі часи. Інші виникли у другій половині XX ст. в результаті потужного розвитку продуктивних сил і досягнення таких масштабів суспільного виробництва, коли з'являється загроза порушення балансу між суспільством і природою.Глобальні проблеми сучасності носять загальнолюдський характер, відрізняються комплексністю, динамізмом, гостротою. Глобальні проблеми поставили людство перед необхідністю змінити себе. Глобальні питання сучасності не можуть бути вирішені без детального опрацювання їх філософами і представниками конкретних наук. Специфіка глобальних проблем полягає в тому, що вони вимагають програмно-цільовий організації наукових досліджень. Цим займається спеціальна наука – глобалістика. Глобальні проблеми вивчаються також філософією в світоглядному, методологічному, соціально-гуманітарному аспектах. Основу філософського аналізу глобальних проблем складають результати приватних наук. Завдання сучасної філософії полягає в пошуку таких цінностей і соціальних систем, які забезпечили б виживання людства; виробити модель вирішення глобальних проблем, допомогти практичної орієнтації людини в сучасному світі в справі виживання цивілізації. Таким чином, до одвічних філософських проблем буття, пізнання, сенсу життя людини і т.д. сучасна епоха додала нову тему - збереження життя на Землі і виживання людства.

Існують різні їх типування. Ми розглянемо основні з них: проблема миру і війни, економічна, демографічна, виробнича проблеми, проблема подолання відсталості країн, що розвиваються, проблема освоєння світового океану, зниження зростання чисельності населення на Землі, як і зменшення моральності людей. Складно визначити рішення кожної з них. Проблема миру та війни існувала завжди, коли існувало людство. Але глобальної ця проблема стала з появою ядерної зброї, способів масового ураження. Для вирішення цієї проблеми створюються мирні організації(програма НАТО «Партнерство заради миру»). Зміст ядерної зброї контролюється, але все ж існують країни, які знаходять спосіб утримувати зброю нелегально.

Економічна проблема - це погіршення навколишнього середовища: накопичення отруйних речовин у землі, забруднення атмосфери та гідросфери, вирубка лісів, деградація грунтів , - все це наслідок втручання людини в природу. З цими проблемами пов'язані сировинна та енергетична, які з'явилися в 70-х роках двадцятого століття. Це включає в себе використання природних ресурсів, запаси яких не відновлюються, збільшення темпів виробництва. Більшість ресурсів, якими ми користуємося вичерпується.Проблема стоїть гостро для всього світу, і сьогодні розділяють два шляхи вирішення цього завдання: екстенсивний та інтенсивний. Або людство зможе знайти нові джерела, замінити їх, або скоротити використання тих, які ми використовуємо сьогодні.

Демографічна проблема включає в себе голод, демографічний стан країн сьогодні. Справа в тому, що в одних з них спостерігається демографічна криза, в інших - демографічний вибух. Це загрожує тим, що деякі нації,наприклад, європейські, можуть незабаром зовсім зникнути, в результаті їх замінять інші, наприклад азіатські.Серед причин голоду в деяких країнах: бідність, брак грошей на обладнання, експорт технічних культур і брак продовольчих. Крім матеріальних проблем існують також психологічні, духовні, до яких більш причетна сама філософія. Це падіння моральності, культури народу. Вирішення цієї проблеми вже залежить індивідуально від кожного з нас: який шлях ми оберемо сьогодні, в цей час.Для того, щоб змінити націю, потрібно спочатку почати з самого себе.Треба розібратись та ірішити для початку свої,внутрішні проблеми.Це неодмінно вплине на націю,якщо цього прислухається велика кількість людей.Рішення глобальних, що стосуються всього людства, проблем сучасності лежить на плечах кожного окремої людини, однак і філософія тут не на останньому місці. Нас зачіпають різні проблеми,не варто залишатися осторонь до того дня, коли буде надто пізно. Потрібно діяти зараз,бо далі буде вже пізно.

19