Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
134.74 Кб
Скачать

2.Єдність матерії,руху,простору,часу.

Для філософів стародавнього світу матерія-це матеріал,з якого складаються тіла,предмети,а кожен предмет(тіло) складається з матерії та форми як духовного першопочатку.

Для Р.Декарта(17ст.) матерія-це складова частинка предмета(тіла),а саме: тіло разом з формою.Оскільки предметів,тіл-безліч,то матерія – це сукупність тіл,предметів,які містяться у Всесвіті. У П.Гольбаха,матерія-все те,що пізнається чуттєво,при цьому джерелом чуттєвого знання є відчуття форми,смаку,кольору,звуку та ін.

У Г.Гельмгольца,матерія – це все,що існує об’єктивно,незалежно від свідомості людини). Але Бог існує об’єктивно і від того не стає матеріальним.

Матерія,як філософська категорія-не закостеніла,незмінна форма;вмістилище всього існуючого в світі;визначає найбільш суттєві властивості об’єктивно-реального світу - пізнаного і ще не пізнаного.До таких суттєвих ознак належать:цілісність,невичерпність,мінливість,системна упорядкованість та ін.Поширене визначення матерії відображається нашими відчуттями та свідомістю й існує незалежно від них,певною мірою є обмеженими,бо зосереджується на гносеологічних аспектах матеріального( пізнавальність,об’єктивність,реальність),не враховуючи онтологічний зміст(рух,простір,час,детермінація).

Після того,як у 1898 році французький вчений Беккерель відкрив явище радіоактивності,відбулась криза у фізиці,що вирішувалась декілька років. Філософі матеріалісти прийшли до висновку про необхідність нового визначення матерії-філософської категорії.Матерія-це об’єктивна реальність,яка існує незалежно,поза нашої свідомості і дається людині через органи відчуття.Філософське значення матерії вказує на можливість пізнання матеріального світу.Матеріальний світ об’єктивний і існує незалежно від нашої свідомості. В оточуючому нас світі все постійно рухається і змінюється,навіть той матер. об’єкт ,який ззовні сприймається як нерухомий,незмінний.В дійсності цей предмет постійно зазнає змін,тобто знаходиться в постійному русі.В розумінні руху філософія базується на 2-х осн.положеннях:рух матерії(матерія і рух) являють собою нерозривну єдність. Матерія неможлива без руху.

Рух — це найважливіший атрибут матерії, спосіб її існування. Рух включає в себе всі процеси у природі і суспільстві. У загальному випадку рух — це будь-яка зміна, будь-яка взаємодія матеріальних об'єктів, зміна їх станів. У світі немає матерії без руху, як нема і руху без матерії. Саме особливості форм руху зумовлюють властивості предметів і явищ матеріального світу, його структурну організацію. У зв'язку з цим можна сказати, що кожному рівню організації матерії (нежива природа, жива природа, суспільство) притаманна своя, властива лише їй, багатоманітність форм руху. Кількість форм руху безкінечна, рух невичерпний за своєю багатоманітністю, як і матерія. Джерело руху — сама матерія.рух характеризується деякими особливими властивостями:матеріальність, об’єктивність ,абсолютність,відносність,суперечливість. Матерії притаманна здатність до саморуху. Рух матерії — це процес взаємодії різних протилежностей, які є причиною зміни конкретних якісних станів.Основними формами руху матерії:механічний,фізичний,клінічний,біологічний,фізіологічний,соціальний.Всі форми руху взаємодіють між собою,цей взаємозв’язок – двоїстий.Вищі форми руху формуються на основі нищих форм,вищі форми включають в себе нищі,але це не просто сутність,а конкретна специфіка.(напр.,не існує жодної хім.реакції в основі якої не відбувався механічний і фізичний процес.Хім.процес супроводжується змінами місця розташування.У 20 ст. було запропоновано кілька нових варіантів класифікації форм руху в світі ел-х частин на атомно-молекулярному рівні,на рівні макрооб`єктів (гравітація) .