Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Особливості основов’язального процесу петлетворення

На основов’язальних машинах (вертілках) послідовність операцій процесу петлетворення така ж сама, як при в’язальному способі. Від­мінність полягає в тому, що на кожну голку прокладається своя нитка основи, і один ряд створюється багатьма нитками.

Прокладення нитки виконується індивідуальними нитководами-вушковими гребінками. Нитки, що заправленні у вушковини гребінки, про­кладаються на голки шляхом прокачки їх між головками голок і зсуву перед голками і за голками.

Під час прокладання нитки голки знаходяться у позиції замикання. З вихідної позиції (за спинками голок) вушковини гребінки виконують спочатку зсув уздовж фронту голок за спинками голок (зсув за голками), далі прокачуються між головками голок (прокачка), далі виконують зсув перед голками і знову прокачуються між голками, повертаючись у ви­хідне становище. В наслідок цього кожна голка обвивається ниткою основи.

Зсув перед голками дорівнює одному кроку голки крім кіперних пе­реплетень. Зсув за спинками голок може дорівнювати одному чи декілька крокам голки, що залежить від переплетення. Трико-зсув за голка­ми дорівнює одному кроку голки, сукно-двом, шарме-трьом і т.д.

Основов’язальні машини можуть бути з крючковими, язичковими та пазовими голками.

Процес петлетворення на основов’язальних машинах з крючковими голками

На основов’язальних машинах голки жорстко закріплені у рухомій голечниці. Таким чином, всі голки рухаються не послідовно, а разом, також, як і інші робочі органи машини.

Замикання. Голки піднімаються вгору - старі петлі утримуються в горловинах платин.

Прокладення. Вушкова гребінка виконує зсув за спинками голок, прокачку, зсув перед голками і знов прокачку.

На крючкових голках нитка спочатку прокладається на крючок гол­ки, далі голка піднімається і нитка сходить на стержень голки. Нитки не можуть зразу прокладатися на стержні голок, тому що голки мають найбільшу товщину на відрізку чаші. Внаслідок цього на цих відрізках важко проводити вушковину з нитками. Товщина голки зменшується в на­прямку до її голки, де буде найбільша відстань між сусідніми голками.

Рис. 12. Схема основов’язального процесу петлетворення на машинах з крючковими голками

Крім того, треба мати на увазі, що на голки мають прокладатися тільки ті відрізки нитки, які йдуть від старих петель до вушковин. Тому під час прокачки центр отвору вушковини не повинен проходити нижче верхньої точки головки голки. При надмірному опусканні вушковин між голками на голки можуть бути прокладені й ті відрізки ниток, що йдуть від вушковин.

Винесення. Після переходу прокладеної нитки з крючка на стержень голки на голці розмішуються дві петлі: стара в горловині платини і нова над платиною перед крючком голки. Тепер голки опускаються, нова петля (прокладена нитка) переходить під крючок голки. Стара петля затримується в горловині платини і наближається до нової. В цей момент жало крючка має бути між мисиками платин, щоб забезпечити надійність попадання нової петлі під крючок голки.

Пресування. Прес пресує голки і закриває вхід під крючок старим петлям. При дальшому опусканні голок старі петлі переміщуються на крючки (виконується операція нанесення).

З метою скорочення просування крючків голок вздовж преса платини відходять назад і пересувають старі петлі угору.

Голки опускаються доти, поки старі петлі не зіткнуться з новими – зєднання.

Кулірування і скидання – голки опускаються нижче верхньої кромки черевця плати­ни (відбійної площини). Старі петлі затримуються біля відбійної площи­ни. Голки продовжують опускатись, платини знову висуваються вперед, внаслідок чого старі і нові петлі попадають в горловини платин. В цей момент мисики платин проходять в проміжок між сусідніми нитками основи. Нова петля протягується крізь стару - кулірування, формування.

Відтягнення виконується платинами, які продовжують висуватися вперед і своїми горловинами відтягують нові петлі.

Особливістю основов’язального способу петлетворення є те, що при цьому способі, в порівнянні з в’язальним, створюються більш сприятливі умови для виконання операції скидання. Під час опускання голок відрі­зок нитки, що йде до вушковини, буде вже зігнутим в головці голки.

Друга особливість полягав в тому, що довжина нитки в петлі обу­мовлюється натягом нитки основи і петель трикотажу. Чим більша сила відтягнення старих петель, тим більший розмір нової петлі. Із збільшен­ням натягу нитки основи погіршуються умови для перетяжки з ниток основи у петлі, що формується, і довжина нитки в петлі буде зменшуватись.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]