Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Міцність трикотажу

Міцність трикотажу визначається значенням розривного навантаження віднесене до однієї петлі. Розривне навантаження можна розрахувати, користуючись геометричною моделлю розтягнутого трикотажу.

В загальному вигляді розривне навантаження під час одноосьового розтягнення трикотажу може бути визначено за допомогою формули

,

де ĝ – середнє розривне навантаження нитки при стандартній затискній довжині (500 мм);

Нр - коефіцієнт нерівноти при визначенні міцності нитки;

х - коефіцієнт, що враховує змінювання міцності нитки при малій затискній довжині;

λ – коефіцієнт, що враховує втрату міцності нити при випробванні її петлею;

п - кількість ниток у петлі, що чинять опір розриву при розтягненні;

сosαі – ступінь орієнтації відрізків нитки, що чинить опір розриву.

Розривне навантаження для стрічки трикотажу при одноосьовому розтягненні, n:

де m - кількість петель у робочій ширині стрічки;

Рп - розривне навантаження, що приходиться на одну петлю, n;

η - коефіцієнт неоднорідності розриву петель у зразку, що залежить від способу випробування, форми, розміру, робочої ширини та затискної довжини пробної стрічки.

Для стандартних прямокутних зразків η=0,6÷0,9.

Для гладі розривне навантаження, віднесене до однієї петлі, дорівнює при розтягненні уздовж:

При розтягненні у ширину:

Розпускальність трикотажу

Зразок трикотажу переплетення гладь, вирізаний з полотна, легко розпускається як у напрякму в'язання, так і зворотному. Гладь зі суцільновязаними краями розпускається тільки у напрямку зворотному в'язанню.

У випадку руйнування нитки у петлі трикотаж переплетення гладь розпускається вздовж петельних стовпчиків. Це явище зветься спуском петель.

Спуск петель відбувається тільки при умові визволення остова петлі від кінців обірваної нитки Н1 та Н2 у петлі П3, а також при умові прикладання до трикотажу розтяжного зусилля Р.

Ступінь розпускальності гладі залежить від навантаження, прикладеного до трикотажу, коефіцієнта тертя між нитками, цупкості (жорсткості) нитки, модуля петлі та способів обробки трикотажу.

Спуск петель гладі особливо виявляється у панчішно-шкарпеткових виробах та інших виробах, що мають обтягнуту форму, особливо ті, що вироблені з ниток з незначним коефіцієнтом тертя.

Розпускальність гладі - її головний недолік.

Рис. 22. Спуск петель в полотні переплетення гладь

Закручуваність трикотажу

Закручуваність країв трикотажу переплетення гладь спричиняється пружністю ниток, що зігнуті у петлі і намагаються випрямитися.

З рис. видно, що зігнуті дуги петель 1-1, 2-2, 3-3 і т.д. намагаються випрямитися і спричиняють закручуваність на виворотну сторону трикотажу, розрізаного вздовж петельного ряду. Петлі трикотажу, розрізаного вздовж петельного стовпчика, намагаються випрямитися і спричиняють закручуваність на лицьову сторону трикотажу.

Закручуваність трикотажу переплетення гладь є негативною властивістю трикотажу, тому що ускладнює процес шиття виробів з трикотажу. З метою усунення закручуваності трикотаж перед розкроєм піддається каландруванню або термофіксації.

Рис. 23. Переріз гладі по петельному ряду Рис. 24. Переріз гладі по петельному

стовпчику

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]