Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Трикотаж переплетення дволастик (інтерлок)

Дволастик, чи інтерлок - похідне подвійне переплетення трикотажу, являє собою сполучення двох ластиків, виконане так, що у проміжках між петельними стовпчиками одного ластика розміщуються петельні стовпчики другого ластика.

Петлі дволастика розташовані у двох петельних шарах. З кожної сторони видно тільки лицьові петельні стовпчики. Тому цей трикотаж являється дволицьовим. Інтерлок виробляється на машинах з двома голечницями. Голки в голечницях розташовані одна напроти другої, голки знаходяться в робочому стані че­рез одну.

Рис. 37. Схема переплетення дволастик

У рівноважному стані трикотажу з кожної сторони дволас­тика суміжні петельні стовпчики також, як і у ластику, сти­каються один з одним. Крім того, вони, як і у похідній гла­ді, зміщені один відносно другого приблизно на половину ви­соти петельного ряду.

Самий простий дволастик складається із сполучення двох ластиків 1+1. В цьому випадку рапорт переплетення по шири­ні Rb = 2, по висоті Rh = 1.

Дволастик може бути вироблений з'єднанням ластиків дру­гих сполучень. Наприклад, дволастик 2+2 (Rb = 4, Rh = 1).

Дволастик також, як і ластик, може бути неповний, як показано на рис.

У цьому випадку у трикотажі петлі дволастика сполуча­ються з петлями одинарного переплетення, яке закручується вздовж петельного ряду на виворітну сторону. Петлі 2 і 6 бу­дуть зближатися по лінії ряду з петлею 4. Одночасно петлі 2 і 4 на другій стороні трикотажу виходять з його площини, створюючи поздовжні валики, сполучення яких створюють плісировані візерунчасті ефекти. Товщина дволастика приблизно до­рівнює товщині ластика.

Розпускальність. Трикотаж переплетення дволастик також, як і ластик, розпускається у напряму зворотно в'язанню. У випадку обриву нитки розпуск петельних стовпчиків при роз­тягненні дволастика менше, ніж ластика або похідної гладі.

У трикотажі переплетення дволастик, виробленого з ба­вовняної та вовняної пряжі, високооб'ємних ниток, петельні стовпчики не розпускаються навіть при значних деформаціях трикотажу.

Це пояснюється тим, що при розтягненні дволастика в нь­ому створюються додаткові точки контакту не тільки між про­тяжками, але і між нитками лицьових і зворотних петельних стовпчиків. Крім того, навантаження, що приводиться на пе­тельний стовпчик, що розпускається, по мірі його розпуску, сприймаються петлями, створеними з другої, необірваної сис­теми ниток.

Закручуваність. Трикотаж переплетення дволастик з країв не закручується з тих самих причин, що і ластик.

Довжина нитки у петлі. При проектуванні трикотажу пе­реплетення дволастик з бавовняної пряжі, віскозних або кап­ронових комплексних ниток (для трикотажу, товщина якого М = 4d):

.

Для трикотажу із вовняної пряжі і високооб’ємних поліефірних комплексних ниток (М = 5d):

.

Коефіцієнт співвідношення цільностей:

.

Це значення коефіцієнта с буде дійсно для форми петлі, що прийнята в геометричній моделі дволастика. На практиці в залежності від виду ниток і модуля петлі, форма петлі зміню­ється і коефіцієнт співвідношення цільностей має значення

с = 0,8 -1,2

На практиці найбільшу перевагу віддають значенням моду­ля петлі для трикотажу дволастик з бавовняної пряжі: σ = 23, з вовняної σ = 24, з віскозних ниток σ = 25.

Для трикотажу переплетення дволастик із значенням моду­ля петлі σ від 22 до 30 петельний крок у рівноважному стані дорівнює А = 3,5 d.

Розтяжність. Розривна розтяжність переплетення дволас­тик визначається за тими самими формулами, що і для трикотажу інших переплетень.

Значення Аmах, Вmах, Ѕmах визначаються з використанням геометричних моделей розтягнутого трикотажу переплетення дволастик.

Розтяжність вздовж трохи більша, ніж у переплетення ластик, а по ширині і при двовісному розтягненні - менша, ніж у переплетення ластик.

Розривне навантаження при розтягненні по ширині трико­тажу переплетення дволастик в 2 рази більше, ніж у перепле­тення ластик, тому що розриву у кожному петельному ряду чи­нять опір не одна (як у ластика), а дві нитки. Розривне на­вантаження при розтягненні вздовж трикотажу переплетення дволастик приблизно в 2 рази більше, ніж при розтягненні по ширині.

Поверхнева щільність визначається за формулою

Вироблення трикотажу переплетення дволастик на машинах інтерлок. Машини двофонтурні. Замки в'язальної машини мають два канали для коротких і довгих голок.

Для утворення одного ряду потрібні дві петлетвірні сис­теми. У замках є робочий канал і прямий. Голки у голечниці чергуються короткі з довгими і знаходяться в роботі у кожній системі через одну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]