Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVVT_konspekt_lekiy_z_planom.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
3.54 Mб
Скачать

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З ДИСЦИПЛІНИ

ОСНОВИ ТЕОРІЇ В’ЯЗАННЯ ВІЗЕРУНКОВОГО ТРИКОТАЖУ

для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки 6.051601 «Технологія та дизайн текстильних матеріалів»

(фахове спрямування «Технології та дизайн трикотажу»)

КИЇВ КНУТД – 2014

1

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

УДК 677.025

Основи теорії в'язання візерункового трикотажу: Конспект лекцій для студентів напряму підготовки 6.051601 «Технологія та дизайн текстильних матеріалів», фахове спрямування «Технології та дизайн трикотажу» / упор. Галавська Л.Є. –

К.: КНУТД – 2014. – 81 с.

Упорядник: Галавська Л.Є., д.т.н., доц.

2

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

ЗМІСТ

Змістовий модуль 1. Трикотаж з ажурними отворами,

 

платированих, плюшевих та пресових переплетень

 

Тема 1. Вступ.

4

Тема 2. Трикотаж ажурних переплетень.

9

Тема 3. Трикотаж ананасних переплетень.

15

Тема 4. Трикотаж нерівномірних переплетень.

17

Тема 5. Основов'язаний трикотаж філейних переплетень.

18

Тема 6. Трикотаж платированих переплетень

21

Тема 7. Трикотаж кіперних переплетень.

33

Тема 8. Трикотаж плюшевих переплетень.

35

Тема 9. Штучне трикотажне хутро.

37

Тема 10. Трикотаж пресових переплетень.

38

Тема 11. Трикотаж перехресних переплетень.

41

Змістовий модуль 2. Трикотаж жакардових переплетень.

 

Основи проектування і розрахунків візерунків у полі в'язання.

 

Трикотаж з вв’язаними в ґрунт додатковими нитками.

 

Трикотаж з’єднань з різного виду сировини та трикотаж

 

комбінованих переплетень

 

Тема 12. Теорія візерункотворення.

43

Тема 13. Трикотаж жакардових переплетень.

57

Тема 14. Трикотаж з введеними додатковими нитками.

64

Трикотаж утокових переплетень

65

Трикотаж футерованих переплетень

69

Тема 15. Поперечноз'єднаний трикотаж.

72

Тема 16. Поздовжньоз'єднаний трикотаж.

72

Тема 17. Трикотаж з інтарсією.

74

Тема 18. Трикотаж перев'язаних переплетень.

75

Тема 19. Види трикотажу комбінованих переплетень.

75

Тема 20. Двошаровий трикотаж.

75

3

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ТРИКОТАЖ З АЖУРНИМИ ОТВОРАМИ, ПЛАТИРОВАНИХ, ПЛЮШЕВИХ ТА ПРЕСОВИХ ПЕРЕПЛЕТЕНЬ

ТЕМА 1. Вступ.

План

1.Основні визначення.

2.Неповний трикотаж.

ОСНОВНІ ВИЗНАЧЕННЯ

Трикотажем візерункових переплетень називають трикотаж,

утворений на базі головних або похідних переплетень способом введення в них додаткових елементів (накидів, протяжок, додаткових ниток) або способом зміни процесів вироблення з метою одержання трикотажу з новими властивостями.

Трикотажем комбінованих переплетень називають трикотаж,

в якому сполучаються ознаки головних, похідних або візерункових переплетень.

Двошаровим трикотажем називають подвійний трикотаж комбінованих переплетень, лицьова та виворітна сторони якого представляють собою самостійні полотна головного, похідного, візерункового або комбінованого одинарного переплетень, з’єднані між собою у процесі в’язання виворітними сторонами за допомогою будь-яких елементів петельної структури основними чи додатковими нитками.

Поперечноз’єднаним (рінгель-трикотажем) називають такий кулірний трикотаж, в якому петельні ряди утворені з різних по виду, властивостям або кольору ниток. Такий трикотаж виробляється при періодичній заміні ниток, які прокладаються на голки (плоскофангові машини, котонні машини).

Поздовжньоз’єднаним (спліт-трикотажем) називають такий кулірний трикотаж, в якому петельні стовпчики утворені з різних за видом або властивостями ниток. При в'язанні груп петельних стовпчиків такого трикотажу приймають участь різні нитководи. По лінії петельного ряду стовпчики з різних ниток з'єднуються за допомогою різних переплетень. Поздовжньоз'єднаний трикотаж виготовляється тільки на базі трикотажу кулірних переплетень (на машинах з реверсом циліндра, або на плоских машинах з рухомими нитководами).

Трикотаж з інтарзією – це кулірний трикотаж, суміжні ділянки якого утворені у відповідності з візерунком з різних за видом або кольором ниток, а сполучні ділянки (петельні стовпчики) являють собою західні, пресові, футеровані, накладні або черезголкові сполучення.

4

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Трикотаж з інтарзією виготовляють на плоскота круглов'язальних машинах, які мають перемінний напрямок утворення петельних рядів.

Трикотажем ажурних переплетень називають кулірний трикотаж, в

якому деякі петлі протягнуті через петлі не тільки свого, але і сусідніх петельних стовпчиків.

Такий трикотаж виробляють із застосуванням додаткового процесу перенесення петель або накидів на сусідні голки (машини котонні - декерами, круглов'язальні з спеціальною конструкцією голки, яка може мати виємку у стержні, або додаткова деталь - розширник; плоскофангові, карусельні).

Трикотажем ананасних переплетень називають кулірний трикотаж, в

якому деякі петлі протягнуті крізь дуги петель, утворені голками і платинами. При виробленні трикотажу ананасних переплетень деякі дуги петель (протяжки), утворені платинами, надіваються на голки (автоматично виробляється на круглов'язальних машинах з спеціальними пластинами, на плоскофангових - вручну декерами).

Трикотаж, в якому одні петлі значно відрізняються від інших за своїми розмірами , а переплетення ниток на ділянках з різними за розмірами петлями однакове, називається нерівномірним. Трикотаж нерівномірних переплетень може бути кулірним і основов'язаним.

Петлі збільшених або зменшених розмірів розташовуються у трикотажі в певному порядку, що дає можливість отримувати різноманітні візерунчкові ефекти. Якщо в трикотажі згідно візерунку утворені петлі різко збільшених розмірів, то такі петлі імітують ажурні отвори, а сам трикотаж – трикотаж з ажурними візерунковими ефектами. На одинарних машинах застосовують різні відбійні площини для кулірування і утворення петель різної величини, на подвійних – цього досягають розпуском петель, утворених на одній з голечниць.

Трикотажем філейних переплетень називається основов'язаний трикотаж, в якому немає зв'язку між сусідніми петельними стовпчиками в одному або декількох петельних рядах підряд.

Трикотаж філейних переплетень можна одержати на основов'язальних машинах як з однією, так і з двома голечницями при використанні як звичайних, так і кіперних кладок ниток. Такий трикотаж можна виробляти з однією або декількома системами ниток (частіше двох), кожна з яких може мати симетричні і асиметричні кладки при неповній заправці гребінок

Трикотажем кіперних переплетень називають основов’язаний трикотаж, який має петлі з протяжками, характерними як для кулірних, так і основов’язаних переплетень. При виробленні трикотажу кіперних переплетень кожна нитка основи прокладається в даному петельному ряді одночасно на дві і більше голок.

5

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Трикотаж, у якому всі або деякі петлі утворені з двох або більше ниток, причому нитки в остовах петель розташовуються так, що ґрунтові лежать на виворотній стороні, а платировочні на лицьовій стороні остовів петель,

називають трикотажем платированих переплетень.

Трикотаж платированих переплетень розподіляється на гладкий і візерунковий. Візерунковий трикотаж може бути перемінним, перекидним, накладним і вишивним. На базі трикотажу платированих переплетень одержують кольорові, рельєфні і ажурні візерунчаті ефекти. Трикотаж платированих переплетень може бути як кулірним, так і основов'язаним, одинарним і подвійним.

Трикотаж, вироблений з ниток ґрунту будь-яким головним, похідним або візерунковим переплетенням з вв'язуванням в ґрунт додаткових ниток або пучків штапельних волокон, які утворюють збільшені платинні дуги або протяжки для ворсу, називають трикотажем плюшевих переплетень.

Для його вироблення необхідна роздільна подача ґрунтової і плюшевої ниток і дві відбійні площини. Виробляється на кулірних і основов'язальних машинах.

Трикотажем пресових переплетень називається трикотаж , деякі петлі якого протягнуті через петлі попереднього ряду і незамкнені петлі (накиди).

При його виробленні нитка завжди прокладається на всі голки, але скидання старих петель з голок відбувається не завжди. У результаті на голках утворюються петлі з накидами, які називають пресовими .

Трикотажем перехресних (зигзагоподібних) переплетень називають подвійний кулірний трикотаж, в якому остови петель одної і другої сторони перехрещуються, а петлі завжди протягнуті через попередні в одних і тих же самих петельних стовпчиках. Отримання цього трикотажу можливе тільки на двофонтурних в’язальних машинах. Трикотаж виробляється шляхом зміщення однієї голечниці машини відносно другої після утворення петельного ряду на один або декілька голкових кроків. Величина зсуву голечниць при цьому обмежується розміром петель утвореного петельного ряду.

Відомий трикотаж перехресних переплетень, який виробляється тільки на базі кулірного трикотажу. Нахил остовів петель в петельному ряді такого трикотажу визначається величиною зсуву голечниці, типом переплетення, видом пряжі чи ниток та розміром петель (машини: плоскофангові).

Трикотажем жакардових переплетень називається трикотаж, в якому петлі утворені не підряд, а в місцях пропущених петель за візерунком нитки тягнуться у вигляді протяжок.

Трикотаж жакардових переплетень виробляється на базі головних і похідних переплетень шляхом виключення деяких голок з роботи, тому вони

6

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

нової нитки не одержують, а старих (уже утворених) петель не скидають (круглота плосков’язальні машини).

Трикотажем утокових (уточних) переплетень називається трикотаж,

який має в ґрунті додаткові нитки, не пров’язані в петлі; ці додаткові нитки вв'язані між остовами і протяжками петель.

При виробленні трикотажу утокових переплетень одні системи ниток прокладаються на голки і утворюють петлі ґрунту, а другі вв’язуються в ґрунт без прокладання їх на голки. Трикотаж утокових переплетень може бути вироблений на базі будь-яких головних і похідних переплетень. Цей трикотаж підрозділяють: з поперечним, повздовжнім утоком, з поперечним і повздовжнім утоком (машини круглов'язальні, основов'язальні – утокова нитка заправляється

впередню гребінку).

Восновов’язаному трикотажі утоковою може бути тільки передня

гребінка.

Трикотажем футерованих переплетень називається трикотаж, в

ґрунті якого містяться додаткові системи ниток, непров’язанi в петлі; цi додаткові нитки вв’язані в ґрунт протягуванням деяких петель одного ряду не тільки крізь петлі попереднього ряду, а i крізь накиди з футерних ниток.

При виробленні трикотажу футерованих переплетень футернi нитки прокладаються на голки вибірково у вигляді накидів, відводяться до старих петель i скидаються разом з ними на новi петлi ( однофонтурні круглов’язальні та спеціалізовані основов’язальні машини).

В основов’язаному трикотажі футерною може бути тільки задня гребінка. Більшість гардинно-мереживних виробів виготовляється трикотажним способом на багатогребінкових основов'язальних машинах. Базою для їх

отримання служать уточні і футеровані переплетення.

Текстильні гардини і мережива представляють собою узорні сітковироби, характерна особливість яких – наявність в них чарунок як однакових, так і різних за формою, розміром і взаємному розташуванню в сполученні з ділянками щільного застилу відповідно до орнаменту узору.

Трикотажем перев'язаних переплетень називається кулірний трикотаж, остови петель якого перев'язані ниткою. Такий трикотаж виробляється не менше ніж з двох систем ниток шляхом додаткового протягування нових петель крізь петлі з перев’язуючої нитки.

При в'язанні трикотажу перев'язаних переплетень застосовуються голки з двома язичками (панчішний автомат).

До класу комбінованих відносять такі переплетення трикотажу, які складаються із сукупності елементів структури декількох різних головних, похідних чи візерункових переплетень.

7

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

У залежності від способів поєднання в трикотажі переплетень різних класів чи підкласів розрізняють трикотаж простих комбінованих, похідних комбінованих, візерункових і складних комбінованих переплетень. Для їх вироблення застосовують кулірні і основов'язальні машини.

НЕПОВНИЙ ТРИКОТАЖ

Неповним називають трикотаж з пропущеними петельними стовпчиками. Він може бути кулірним і основов’язаним, одинарним і подвійним, простим і складним.

Простий неповний трикотаж утворюють на базі головних та похідних переплетень шляхом пропуску петельних стовпчиків за візерунком.

Позитивним показником неповного трикотажу є менша маса отримуваного трикотажу, що дозволяє скорочувати витрати сировини на одиницю продукції і робить виробництво виробів більш економічним.

Простий різновид неповного візерункового трикотажу – неповна гладь. На рис. 40 зображена структура такого трикотажу з вертикальними смугами, що імітують ажур. Рисунок отримано шляхом виключення з роботи кожних двох голок через п'ять.

Рис. 40 - Неповне переплетення на базі гладі

При виробленні неповної гладі не рекомендується вимикати підряд велику кількість голок, оскільки зайва довжина протяжок у такому переплетенні негативно позначається на його міцності.

Слід розрізняти неповний трикотаж, отриманий трикотажним і в'язальним способами. Переплетення, вироблені трикотажним способом, після зняття з машини мають міжпетельний проміжок, що різко виділяється, оскільки незалежно від того, працює або не працює голка, нитка на неї прокладається і кулірується в петлю, а потім замість винесення під крючок ця нитка наноситься на крючок і скидається з голки.

При в'язальному способі на непрацюючі голки нитка не прокладається і петель на них не утворює, тому протяжки ниток в місцях пропущених петельних стовпчиків розташовуються у вигляді прямих відрізків по ширині трикотажу. По довжині ці протяжки рівні голковому кроку або кратні йому.

8

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Вимикаючи голку, на місці якої в трикотажі повинен знаходитися пропущений петельний стовпчик, необхідно враховувати, що петлю, зняту з голки, потрібно обов'язково перенести на сусідню голку, інакше весь петельний стовпчик може розпуститися.

ТЕМА 2. Трикотаж ажурних переплетень

План

1.Будова трикотажу ажурних переплетень.

2.Властивості трикотажу ажурних переплетень.

Будова

Трикотажем ажурних переплетень називається кулірний трикотаж, в якому деякі петлі протягнуті через петлі не тільки свого, але й сусідніх петельних стовпчиків.

Сутність технології вироблення (принцип вироблення): при його виробленні застосовують додатковий процес – перенесення петель або накидів на сусідні голки.

Особливості будови трикотажу одинарних ажурних переплетень наведені на рис. 1 (а – д), з якого видно, що петлі можна перенести управо (а), уліво (б), у протилежному напрямку (в) і рис. 2, можна також переносити накиди (г) і напівпетлю (д).

При перенесенні петель у трикотажі утворюються ажурні отвори. Отвір зверху обмежується накидом Н, а знизу платинною дужкою П. Розмір ажурного

отвору по вертикалі

ав 2В, розмір

його по горизонталі аг А, де А і В

відповідно петельний крок і висота

петельного ряду. Отже, елементами

петельної структури трикотажу ажурних переплетень є петлі і накиди.

При надіванні

одного остова петлі на дві сусідні голки утворюється

ажурний отвір з меншими розмірами ав=В, аг<А. (рис. 1, г, петля надіта на голки 2 і 3 в ІІ-ому ряді).

Петлі можна переносити навхрест (рис. 1, в). Тоді на цьому місці ажурний отвір не утворюється.

Розмір ажурних отворів можна збільшувати і по вертикалі, і по горизонталі. Для збільшення ажурного отвору по вертикалі збільшують індекс накиду, який його замикає. Для цього голка, з якої знята петля, не пресується

(рис. 1, є).

У загальному випадку розмір ажурного отвору по вертикалі визначають

за формулою:

 

Важ = В (1+К),

(1)

де В – висота петельного ряду, мм;

К– індекс накиду, виражений у петельних рядах (або кількості накидів, що замикають ажурний отвір).

9

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

На рис.4 (а – в) К=1 (один накид) Важ=2В. На рис. 4, є К=2 (два накиди) Важ=В(1+2)= 3В.

Для збільшення розміру отвору по горизонталі петлі сусідніх петельних стовпчиків переносять у протилежному напрямку, як на рис.2, а, б.

У результаті на голках, що утворюють стовпчики 2 і 3 у ІІ-му ряді утвориться один спільний накид Н, а в наступному ряді на цих голках утвориться одна велика спарена петля, яка в подальшому буде утворюватись в усіх рядах.

а

б

в

г

д

є

Рис. 1 - Особливості будови трикотажу одинарних ажурних переплетень

Для того щоб позбутися спареної петлі і перейти до звичайної, можна використати 2 способи:

10

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

1.На одну з голок, які утворили спарену петлю, переносять петлю з сусіднього петельного стовпчика (петля з голки 4 перенесена в V-ому ряді на голку 3, рис.5, а).

2.Спарена петля (або накид) скидається з однієї з голок (рис.5, б). Ця голка перед «винесенням» пресується (наприклад, голка 2 у V ряді), прокладена нитка

попадає на крючок і скидається з голки, тому нова петля не утворюється.

а

б

Рис. 2 - Способи усунення спареної петлі

Перенесення петель виконується з метою одержання ажурного візерунку в середині трикотажу, а також з метою зменшення або збільшення ширини трикотажу. Управляють цим процесом різні механізми: основний і додатковий.

При перенесенні петель назовні (збільшення ширини) утворюється ажурний отвір (петля 2 з голки 5 у петельному ряді VIIІ перенесена на голку 6). Для усунення цього отвору замість перенесеної петлі 2 на голку 5 надіта петля попереднього ряду VIІ, як показано на рис. 3.

Петлі можна переносити як в одинарному, так і у подвійному трикотажі. У трикотажі на базі ластику петлі можуть переноситись на одній стороні трикотажу (на одній голечниці) і з однієї голечниці на іншу. В першому випадку розміри по вертикалі ав утворюються такі самі, як в одинарному трикотажі, а розміри по горизонталі аг на базі ластику менші, бо у ластичних переплетеннях петельні стовпчики на вивороті заходять за лицьові. А при перенесенні петель сусідніх петельних стовпчиків з поряд розташованих голок

11

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

22 і 23 протилежних голечниць (рис. 4, отвір 2 у ряді V i VI) розмір отвору збільшується по горизонталі без додаткових операцій.

Рис. 3 - Структура трикотажу ажурного переплетення

На базі подвійних переплетень можна одержати як ажурні, так і рельєфні візерункові ефекти; завдяки перенесенню петель у протилежних напрямках сполучаються ділянки одинарного (гладь) і подвійного (ластик) трикотажу (рис.

4).

При перенесенні петель навхрест утворюється ефект косички. Для одержання цього ефекту використовують переплетення гладь або ластик складного рапорту (рис. 5), де петлі стовпчиків 4, 5, 6 перехрещуються з петлями стовпчиків 7, 8, 9.

Рис. 4 - Структура подвійного кулірного трикотажу з перенесеними петлями

12

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Двовиворітна гладь – основа для створення візерунків, але слід мати на увазі, що розмір ав, хоч і визначається за тією ж формулою, як і для гладі, в двовиворітній гладі розмір отвору ав по вертикалі менший, бо висота петельного ряду В хоч і дорівнює В гладі, але через нахил петельних рядів до площини полотна менша, ніж у гладі.

Друга особливість одержання ажурних отворів на базі двовиворітної гладі: якщо замикаючі накиди утворились на голках різних голечниць, то отвори зі збільшеними розмірами по горизонталі можна одержати без додаткових операцій процесу петлетворення.

а

б

Рис. 5 - Структура подвійного кулірного трикотажу з перенесенням петель навхрест

Властивості

Властивості трикотажу ажурних переплетень залежать від базового переплетення і ступеню зміни його структури; властивості змінюються в залежності від кількості перенесених петель чи накидів у рапорті. Якщо кількість перенесених петель чи накидів не перевищує 10%, то властивості базового переплетення не змінюються.

Якщо багато петель перенесено, то є суттєві зміни (можна переносити не більше 50% петель)

При утворенні ажурних отворів в усіх петельних стовпчиках значно зменшується розпускальність;

-при перенесенні накидів можна усунути закручуваність трикотажу, для цього накиди слід переносити у різному напрямку (то управо, то уліво) у сусідніх рядах (рис. 6);

13

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Рис. 6 - Структура трикотажу одинарного ажурного переплетення

зперенесеними накидами

трикотаж з перенесеними петлями має знижену розтяжність, тому що в петельних рядах має не тільки петлі, але і накиди, з яких у меншому ступені відбувається перетягування нитки при розтягуванні трикотажу, ніж з остова петлі;

розривне навантаження також менше, ніж у базовому переплетенні, через наявність накидів, які зменшують розтяжність трикотажу і рівномірність розподілу навантаження вздовж петельних рядів і стовпчиків трикотажу при розриві;

у трикотажі ажурного переплетення деякі остови петель перехрещуються, тому товщина трикотажу збільшується; особливо суттєве збільшення товщини при перенесенні петель навхрест;

так як при перенесені остови петель збільшуються, то слід збільшувати довжину нитки в петлі порівняно з базовим переплетенням; тобто слід приймати збільшені значення модуля петлі;

поверхнева густина трикотажу, що вироблений без зняття петель з голок або при перенесенні петель навхрест, розраховується за тими ж формулами, що й базового переплетення;

поверхнева густина ms ажурного трикотажу зменшується, тому що в накидах менша довжина нитки ніж в петлі. Тоді:

ms =104 Nc Np T [b H P ( н)]/ (b H )

(2)

14

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

 

b і H – відповідно ширина і висота

 

рапорту

візерунка

(петельних

 

стовпчиків, петельних рядів);

 

 

Р

– кількість

ажурних

отворів у

 

рапорті візерунка;

 

 

 

– довжина нитки в петлі базового

 

переплетення, мм;

 

 

 

н

– довжина нитки в накиді ажурного

 

отвору, мм.

 

 

 

 

Nc – кількість петельних стовпчиків в

 

100 мм трикотажу;

 

 

 

Np – кількість петельних рядів в 100 мм

Рис. 7 - Поверхнева густина

трикотажу;

 

 

 

Т – лінійна густина пряжі чи ниток.

ажурного трикотажу в залежності

 

При

перенесенні 50% петель

від кількості ажурних отворів

 

поверхнева густина може складати 85%

у рапорті візерунка

від

поверхневої

густини

базового

переплетення (рис. 7). Кількість ажурних отворів у рапорті візерунка не може перевищувати 0,5bH.

ТЕМА 3. Трикотаж ананасних переплетень

План

1.Будова трикотажу ананасних переплетень.

2.Властивості трикотажу ананасних переплетень.

Трикотажем ананасних переплетень називають кулірний трикотаж, в якому деякі петлі протягнуті крізь дуги петель, утворені голками і платинами.

Сутність технології вироблення (принцип вироблення): при виробленні трикотажу ананасних переплетень деякі дуги петель (протяжки), утворені платинами, надіваються на голки, а потім разом зі старими петлями скидаються на нові. Трикотаж отримав свою назву у зв'язку з особливим характером структурного ефекту, що виникає внаслідок перенесення платинних дуг на голки.

Трикотаж ананасних переплетень відрізняється різною висотою остовів петель, котрі обмежують ажурний отвір. Це пов'язано з тим, що при надіванні платинної дуги на остов вона повинна збільшитись. Збільшення платинної дуги відбувається за рахунок перетягування нитки з остовів двох сусідніх петель, з'єднаних з даною платинною дугою. Внаслідок цього висота остовів петель, з'єднаних з платинною дугою, зменшується. Ступінь зменшення висоти остовів петель, з'єднаних з платинною дугою, зростає при надіванні однієї дуги на дві

15

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

сусідні голки, а також при збільшенні кількості петельних рядів, на які витягується платинна дуга.

В трикотажі ананасних переплетень внаслідок зменшення висоти деяких остовів петель крім ажурних утворюються рельєфні ефекти. На рис. 8 показано будову такого трикотажу з ажурними отворами 1, 2, 3 і 4, утвореними при надіванні дуг П1 і П2 на дві голки (отвори 2 і 3) і на одну сусідню голку дуги П (отвори 1, 4). Очевидно, що ступінь затягування з’єднаних з ними петель буде різним.

Рис.8 - Структура ананасного переплетення

Розміри отворів у трикотажі ананасних переплетень, як і в трикотажі ажурних переплетень, обмежені. Розмір отвору по горизонталі аг А, по вертикалі визначається за формулою: ав=В(1+К). Величина К показує на скільки петельних рядів витягнута протяжка в ажурному отворі.

Трикотаж ананасних переплетень можна одержати на базі одинарних або подвійних головних і похідних кулірних переплетень. В останньому випадку кількість візерункових ефектів збільшується, оскільки протяжки, що перетинають петельні стовпчики, наприклад у похідній гладі, можуть бути перенесені в протилежних напрямках і на різні голки в’язальної машини.

Рис. 9 - Будова трикотажу ананасного

переплетення на базі похідної гладі

16

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Якщо, наприклад, переносити протяжки похідної гладі з нитки а на голки, не працюючі в даній петлетвірній системі, а потім пров’язувати їх разом з нитками б другої петлетвірної системи і навпаки, утвориться трикотаж ананасного переплетення, показаний на рисунку 9, в якому кожна петля трикотажу складається з двох ниток: нитки, пров’язаної в даній петлетвірній системі, і протяжки, перенесеної на голку.

Властивості

Одержаний трикотаж за своєю будовою і властивостями нагадує основов’язаний трикотаж платированих переплетень. Такий трикотаж має зменшену (чи понижену) розпускальність.

Трикотаж ананасних переплетень має більшу поверхневу густину ніж трикотаж, на базі якого він утворений, завдяки збільшенню щільності

трикотажу внаслідок перетягування нитки на величину з остова в протяжку

(платинну дугу), що була перенесена. Величина у свою чергу залежить від способу вироблення трикотажу ананасного переплетення.

ТЕМА 4. Трикотаж нерівномірних переплетень

Трикотажем нерівномірних переплетень називається трикотаж, в якому одні петлі значно відрізняються від інших за своїми розмірами, а переплетення ниток на ділянках з різними за розмірами петлями однакове. Такий трикотаж називають також вічковим (глазковим). У такому трикотажі збільшені петлі, закономірно чергуючись з петлями звичайної величини, утворюють різноманітні візерунки, імітуючи ажурні.

Сутність технології вироблення (принцип вироблення). Трикотаж нерівномірних переплетень можна виробити двома способами: зміною довжини ниток в деяких петлях у процесі пет летворення завдяки різній глибині кулірування та шляхом розпуску петель.

Трикотаж нерівномірних переплетень може бути кулірним і основов'язаним.

Петлі збільшених або зменшених розмірів розташовуються у трикотажі в певному порядку, що дає можливість отримувати різноманітні візерункові ефекти. Якщо в трикотажі згідно візерунку утворені петлі різко збільшених розмірів, то такі петлі імітують ажурні отвори, а сам трикотаж дозволяє одержувати ажурні візерункові ефекти. На однофонтурних круглов'язальних машинах (ЕПІ, АНГЕ ) для кулірування й утворення петель різної величини застосовують різні відбійні площини. Структура переплетення матиме вигляд, як зображено на рисунку 10, а. Як видно з рис. 10 , а петлі 1, 2 та 3 одержано при трьох різних глибинах кулірування. На двофонтурних плосков’язальних машинах трикотаж нерівномірних переплетень одержують шляхом розпуску петель, утворених на одній з голечниць. Структура

17

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

трикотажу нерівномірного переплетення одержаного у такий спосіб представлено на рис. 10, б.

а

б

Рис.10 - Структура трикотажу нерівномірних переплетень

ТЕМА 5. Трикотаж філейних переплетень

План

1.Види трикотажу філейних переплетень та спосіб їх вироблення.

2.Класифікація та властивості сітковиробів на основі філейного трикотажу.

3.Властивості трикотажу філейних переплетень.

Будова

Трикотажем філейних переплетень називається основов'язаний трикотаж, в якому немає зв’язків між деякими петельними стовпчиками в одному або декількох рядах підряд.

Сутність технології вироблення. Для вироблення цього трикотажу на основов'язальних машинах не потрібно ніяких додаткових пристроїв чи устаткувань. Філейний трикотаж виробляється при неповній заправці ниток у гребінки таким чином, щоб кожна голка отримала нитку, а сума ниток, заправлених у гребінки складала б повну заправку однієї гребінки

Г1 | ∙ | ∙ | ∙ |

Г2 | ∙ | ∙ | ∙ |

Рис. 11 - Зразок заправки гребінок при виробленні трикотажу філейного переплетення

18

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Філейний трикотаж можна одержати тільки на основов'язальних машинах як з однією, так і з двома голечницями при використанні як звичайних, так і кіперних кладок ниток при заправці однієї, двох або більше гребінок. Якщо виконати кіперні кладки ниток (одразу на дві або три голки), то можна застосовувати одну гребінку з неповною заправкою. Отвори (чарунки) у

трикотажі утворюються в петельних рядах з поворотними петлями.

Деякі одногребінкові переплетення нагадують філейні Розрізняють наступні види трикотажу філейних переплетень:

найпростіші;

прості;

комбіновані;

складні.

Найпростіші можна виробити сполученням кладок в одному рапорті ланцюжка і трико з використанням однієї гребінки (одна система ниток) при повній заправці нитками. Чарунки утворюються між петлями ланцюжка, які не мають зв'язку вздовж лінії петельного ряду.

У такому трикотажі розмір чарунок по ширині дорівнює голковому кроку t, величина грані а1 залежить від кількості рядів ланцюжка. Таким чином ширину чарунки змінити не можна, а розмір чарунки по висоті змінюється в залежності від кількості рядів ланцюжка у рапорті по висоті.

Трикотаж аналогічних філейних переплетень можна виробити на базі комбінованих основов'язаних переплетень, що сполучають в одному рапорті кладки ланцюжок і будь-якого головного або похідного переплетення. Цей трикотаж має нестійку структуру, легко деформується особливо при використанні ниток, які мають невисоку жорсткість.

Прості філейні переплетення утворюються з двох систем ниток (двох гребінок) при неповній заправці ниток у гребінки. Кожна гребінка виконує кладки ниток тільки головним або похідним переплетенням. Наприклад атлас,

похідне трико, ланцюжок. Переплетення трико-трико при неповній заправці гребінок не використовується для вироблення трикотажу простих філейних переплетень, оскільки при цьому утворюються окремі шнурки, які отримали назву стовпчикове філе.

При виробленні трикотажу простих філейних переплетень гребінки можуть виконувати як симетричні, так і асиметричні кладки.

Більш широкі візерункові можливості має трикотаж комбінованих філейних переплетень. Він також в’яжеться з двох і більше систем ниток з неповною заправкою їх у вушковини, але з ниток кожної гребінки послідовно в одному рапорті утворюється два або більше головних чи похідних переплетень.

Для отримання чарунок необмежених розмірів використовують переплетення ланцюжок, яке переходить у стовпчикове філе. Чим більша кількість рядів ланцюжка, тим більший розмір чарунок. Дане переплетення використовується при виготовлення гардинно-мереживних виробів та безвузлових риболовецьких сіток (тралів).

19

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Трикотаж складних філейних переплетень утворюється на базі простих і комбінованих філейних переплетень з використанням складних рапортів заправки ниток у гребінки. Цей трикотаж характеризується різноманіттям візерункових ефектів і властивостей.

На базі трикотажу філейних переплетень можна одержати не тільки ажурні і рельєфні, але й кольорові ефекти.

Більшість видів трикотажу філейних переплетень має макроструктуру, яка за формою, розмірами, взаємним розташуванням характерна для текстильних сітковиробів.

Дані текстильні сітковироби, виходячи з розмірів та взаємного розташуванням чарунок, розподіляють на:

сіткополотна;

полотна типу сіток;

сіткополотна комбінованого типу;

сіткополотна складного типу.

У сіткополотнах взаємне розташування чарунок таке, що відсутні суцільні поздовжні та поперечні зв'язки між ними. Чарунки мають ромбовидну або шестигранну форму. При розтягненні вони легко змінюють свою площу, але периметр чарунок при цьому залишається незмінним. Поверхня сіткополотна нестійка – полотно легко деформується як в довжину, так і ширину.

Полотна типу сіток мають суцільні поздовжні і поперечні зв’язки. При розтягненні вздовж і впоперек майже не змінюють своєї площі (полотна формостійкі).

20

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Сіткополотна комбінованого типу складаються з чарунок, які з'єднані між собою так, що мають суцільні поздовжні або поперечні зв’язки тільки в одному напрямку. Легко змінюють свою форму тільки в тому напрямку, де суцільні зв’язки відсутні.

Текстильні сітковироби складного типу мають чарунки різних форм і розмірів та з'єднані між собою у складні комбінації. Використовуються у гардинно-

мереживному виробництві.

Трикотаж філейних переплетень застосовують у виробництві білизняних виробів, легкого верхнього одягу, спортивного асортименту, гардинномереживних виробів, а також у технічних цілях, наприклад, риболовні, будівельні та сільськогосподарські сітки.

Властивості

Властивості трикотажу філейних переплетень визначаються властивостями базових переплетень, які використані, а також їх макроструктурою. Але на відміну від трикотажу базових переплетень філейний трикотаж має більшу розтяжність; меншу міцність по ширині (оскільки відсутній зв'язок між деякими сусідніми петельними стовпчиками) і меншу поверхневу щільність; розпускальність і закручуваність з країв визначається властивостями базового переплетення.

Трикотаж філейних переплетень може бути утворено на базі кіперних переплетень. У такому випадку використовують переплетення кіперний ланцюжок, кіперне трико та його похідні.

ТЕМА 6. Трикотаж платированих переплетень

План

1.Класифікація трикотажу платированих переплетень (гладкий та візерунковий).

2.Кулірний трикотаж платированих переплетень.

3.Основов'язаний трикотаж платированих переплетень

4.Правила платинування при виробленні основов'язаного платированого трикотажу.

5.Властивості основов'язаного платированого трикотажу.

21

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Трикотажем платированих переплетень називається такий трикотаж, в якому всі або деякі петлі утворені з двох або більше ниток, накладених в остовах петель одна на одну. В цьому трикотажі одні нитки (ґрунтові) лежать на виворітній стороні, а другі платировочні (покривні) на лицьовій стороні остовів петель.

Сутність технології вироблення (принцип вироблення). Цей трикотаж виробляється з двох або більше різних або однакових видів ниток, які після прокладання на голки (в одній системі) одночасно пров’язуються в петлі.

Ці переплетення використовуються з метою одержання різної поверхні трикотажу на лицьовій і виворітній сторонах за кольором або видом сировини, а також з метою одержання візерунка на лицьовій стороні трикотажу.

Розрізняють платирований трикотаж:

-кулірний;

-основов’язаний;

-одинарний;

-подвійний.

Основов'язаний і кулірний платирований трикотаж може бути:

-гладким і візерунковим;

-візерунковим у свою чергу розподіляється на:

1.перемінний;

2.перекидний;

3.накладний;

4.вишивний.

Утрикотажі, виробленого на базі платированих переплетень, можна одержати кольорові, рельєфні та ажурні візерункові ефекти.

6.1.Кулірний трикотаж платированих переплетень

Угладкому кулірному трикотажі платированих переплетень усі петлі утворені з двох (або більше) ниток. Платировочна нитка розташовується на лицьовій стороні, а ґрунтова на виворітній (рис.12).

Уплатинних дугах нитки не закривають одна одну, тоді на лицьовій стороні ми бачимо один колір, а на вивороті змішаний колір.

Угладкому трикотажі подвійних переплетень платиро-вочна нитка розташовується з обох сторін трикотажу, а ґрунтова в середині.

Чим більша частота трикотажу, тобто чим менша довжина ниток в петлях, тим менше змішування кольорів.

Рис.12 - Будова гладкого трикотажу

платированого переплетення на базі гладі

22

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

6.1.2. Кулірний трикотаж перемінних платированих переплетень

В перемінному трикотажі як і в гладкому, всі петлі утворюються з двох ниток ґрунтової і платировочної, але в деяких місцях за візерунком розташування ниток в остовах петель змінюється – ґрунтова виходить на лицьову сторону, а платировочна – на виворітну (рис. 13). На базі цього трикотажу утворюються різні візерункові ефекти – кольорові або відтінкові. Але внаслідок того, що пряжа нерівномірна за товщиною та ворсиста, не виходить чистого яскравого кольору.

Рис. 13 - Будова кулірного трикотажу

перемінного платированого переплетення

6.1.3. Кулірний трикотаж перекидних платированих переплетень

Трикотажем перекидних платированих переплетень називається трикотаж в якому поряд з петлями, які утворились з двох ниток ( Г, П) є петлі, які утворені тільки з однієї нитки ґрунтової.

Особливості процесу вироблення: при виробленні трикотажу перекидної платировки, на деякі голки за візерунком платировочна нитка зовсім не прокладається, і петлі утворюються з однієї нитки-ґрунтової. За ґрунтовою петлею платировочна нитка розташовується у вигляді протяжки 4 (рис. 14).

На 1 і 3 голках в ІІ ряді петлі утворені з двох ниток, а на 2-ій, лише з однієї ґрунтової. Платировочна нитка розташовується з виворітної сторони у вигляді поперечної протяжки 4.

Чим більше петель утворено підряд лише з ґрунтової нитки, тим довша протяжка. Ці протяжки обмежують розтяжність трикотажу по ширині. У вільному стані вони можуть провисати і при експлуатації обірватися. Тому візерунки в перекидному трикотажі можуть бути тільки дрібнорапортними. При цьому зменшується витрата ниток П, тому щ о в деяких місцях петлі

23

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

замінені на протяжки. Протяжка не розсіює основного кольору і тому візерунки в перекидному трикотажі чіткі і яскраві.

 

Перекидна

платировка

одержала

 

значне поширення при створенні ажурних

 

ефектів. Якщо застосовувати нитки, які

 

значно відрізняються за товщиною, то

 

можна одержати трикотаж з різними

 

просвітами

(використовується

у

 

панчішному виробництві) (рис. 14). У

 

такому трикотажі петлі відрізняються за

 

формою і величиною, тому що нитки мають

 

різну пружність і товщину, а також різні

Рис. 14 - Будова кулірного

умови при формуванні петель з двох ниток

і однієї.

 

 

 

 

перекидного платированого

Способи

вироблення.

Візерунковий

трикотажу

перекидний

трикотаж

платированих

 

переплетень

можна виробляти

двома

способами:

1.Гунтова Г і платировочна П нитки одночасно роздільно прокладаються на голки, які рухаються за різними траєкторіями.

2.Грунтова Г і платировочна П нитки роздільно прокладаються на голки, а потім платировочна нитка П за візерунком скидається з деяких голок. Платировочна нитка П при трикотажному способі не повинна куліруватися

на голках, на яких вона не утворила петлі, інакше протяжка буде довга і провисатиме.

 

Перший

спосіб

одержав найбільше

 

застосування і виконується на машинах з

 

язичковими голками, що переміщуються

 

послідовно одна відносно одної.

 

При

виробленні

перекидного

 

трикотажу Г і П нитки прокладаються під

 

різними петельними та голковими кутами.

 

При чому βг > βп і αг > αп (рис. 16, а, б)

 

У процесі петлетворення після операції

Рис. 15 - Будова кулірного

замикання голки опускаються за різними

траєкторіями: одні – за траєкторією 1-2-3-

перекидногоплатированого

4-5 і одержують дві нитки ґрунтову Г і

трикотажу з ажурним ефектом

платировочну П, другі

-

за траєкторією 1-

2-3-6-5 і одержують одну ґрунтову нитку, тому що при опусканні на ділянці 2- 6 вони не захоплюють платировочну нитку П, а в подальшому на ділянці траєкторії 5-6 пересікають обидві нитки, причім нитка П лягає за спинки цих голок, які, потрапляючи між нитками П і Г, захоплюють лише ґрунтову нитку Г.

24

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Для того, щоб П нитка попала надійно за спинку голки застосовуються голки з відтягнутою уперед головкою.

Рис. 16 - Схема прокладання нитки при виробленні кулірного трикотажу

перекидного платированого переплетення Другий спосіб. Виконується на машинах з крючковими голками, які

нерухомі одна відносно одної (КТ) або оснащені індивідуальними пресиками (Емавіт). При в'язанні перекидного трикотажу на машині КТ в кожній петлетвірній системі установлюють два кулірних колеса: перше колесо кулірує і виносить під крючки грунтову нитку Г, друге колесо між платинами має додаткові пластинки (сухарики), за допомогою яких перед винесенням платировочної нитки П голки пресуються за візерунком. У результаті нитка П попадає на запресований крючок і скидається з головок голок. Додаткові пластинки для відбору нитки П розташовуються між платинами кулірного колеса за рапортом візерунка.

6.1.4.Трикотаж накладних платированих переплетень

Унакладному трикотажі платированих переплетень ґрунт утворюється з однієї нитки. А ділянки платированих петель за візерунком утворені з двох ниток

Гі П. За рапортом в тих місцях, де платировочної петлі немає, нитка П тягнеться як протяжка

вздовж петельних стовпчиків

Рис. 17 - Будова трикотажу накладного (рис. 17).

платированого переплетення

25

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

6.1.5.Трикотаж вишивних платированих переплетень

Увишивному трикотажі платированих переплетень як і в накладному є петлі утворені з однієї нитки ґрунтової Г і ділянки петель, які утворені з двох ниток грунтової Г і платировочної П, але платировочна нитка у кожному ряді може прокладатись не більш ніж у двох сусідніх петельних стовпчиках

(рис. 18).

На відміну від накладного трикотажу, в якому платировочна нитка П прокладається додатковим нитководом, у вишивному трикотажі платировочна нитка П прокладається на голки гребінками як у

Рис. 18 - Будова трикотажу

вишивного платированого переплетення

основов'язаному трикотажі. Нитки використовуються різноколірні, вони утворюють візерункові ефекти.

6.1.6. Властивості кулірного трикотажу платированих переплетень та особливості проектування структури

Властивості цього трикотажу визначаються видами базових переплетень і властивостями ниток, які використовуються. Гладкий платирований трикотаж і перемінний мають властивості трикотажу базового переплетення (наприклад гладі), але цей трикотаж більш рівномірний за товщиною, тому що потовщені і потоншені ділянки ниток не завжди співпадають і ця товщина може відповідати товщині простого трикотажу, який вироблений з ниток чи пряжі сумарної лінійної густини: Т =Тг+Тп

Такі властивості як розпускальність, закручуваність, показники розтяжності і розривального зусилля, орієнтація петель у трикотажі, співвідношення щільностей при заданому модулі петлі можуть бути змінені підбором ниток з різними властивостями або різного сировинного складу.

При використанні пряжі з Z і S круткою у платированому трикотажі можна запобігти перекосу петельних стовпчиків, також можна поліпшити гігієнічні властивості трикотажу, використовуючи різні за властивостями нитки для лицьової і виворітної сторін.

У трикотажі перекидних платированих переплетень значно змінюється розтяжність по ширині, крім того зменшується розривне навантаження (бо першим порвуться протяжки з платировочної нитки).

26

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

6.2. Основов'язаний трикотаж платированих переплетень

Основов’язаний трикотаж платированих переплетень як зазначалося вище може бути гладким і візерунковим, який у свою чергу поділяється на:

-перемінний;

-перекидний;

-накладний;

-вишивний.

Основов’язаний трикотаж платированих переплетень виробляється за тими ж правилами що і кулірний, але має свої особливості.

Гладкий трикотаж виготовляється на базі будь-яких відомих одинарних і подвійних основов’язаних переплетень. Для цього треба мати мінімум дві гребінки, в одну з яких заправлена ґрунтова нитка Г, а в іншу платировочна П.

При виробленні платированого основов'язаного трикотажу властивості базового переплетення поліпшуються – перш за все ліквідується нахил петель і їх поворот із площини полотна, характерний для основов'язаного трикотажу, виробленого із однієї системи ниток (ниток однієї гребінки). В суміжних петельних рядах такого трикотажу остови петель нахиляються у протилежному напрямку, в одному ряді управо, в другому - уліво (у протилежний бік вихідній протяжці).

У сучасній пострадянській технічній літературі нумерація гребінок (1, 2, 3,...) іде від спинок голок, тобто перша гребінка розташовується ближче до голок і вона вважається передньою, а остання (задня) – ближче до в'язальниці. За міжнародними стандартами порядок нумерації змінено таким чином, що передньою вважається гребінка (1), що розташовується ближче до в'язальниці, а останньою (задньою) та, що розташовується ближче до спинок голок у вихідному положенні (після формування петель, відтягування перед прокладанням). До в’язальниці голки повернуті спинкою. Далі будемо використовувати назву переплетення і нумерацію гребінок, яка прийнята в нашій технічній літературі.

Назва платированого основов’язаного трикотажу складається таким чином, що першою іде назва переплетення, яке виконує перша гребінка, а другою – друга, наприклад, трико-сукно (перша гребінка в’яже трико, друга – сукно), шарме-трико (перша гребінка в’яже шарме, друга – трико), а те ж саме переплетення, наприклад, традиційне трико-сукно, за міжнародними стандартами має назву сукно-трико.

Від порядку сполучення переплетень при їх виробленні на машині залежить взаємне розташування елементів петельної структури і, як наслідок, властивості одержаного трикотажу.

У залежності від величини та напрямку відносних зсувів гребінок за голками Зг та перед ними Пг утворюються різні варіанти платированого переплетення. Всього можливо отримати 8 варіантів одного й того ж

27

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

платированого переплетення, наприклад, трико-сукно: 4 варіанти при зсуві гребінок у протилежному напрямку і 4 – при зсуві обох гребінок в одному напрямку (табл.).

Перший варіант (табл., вар. , ). Обидві гребінки зсуваються і перед, і за голками в одному напрямку і утворюються закриті петлі (слід розглядати петлі наступного ряду і попередній зсув гребінок за голками). Нитки на голці перехрещуються, ближче до стержня голки розташовується нитка задньої гребінки, з якої утвориться петля лицьової сторони трикотажу.

Другий варіант (табл., вар. , ). Обидві гребінки зсуваються перед голками у напрямку протилежному зсуву за г олками. Тобто обидві гребінки,

утворюють відкриті петлі.

Нитки також перехрещуються, але з більшим кутом обхвату голки (табл. 3, вар. б). Петлі лицьової сторони трикотажу будуть утворені з ниток передньої гребінки, які при операції скидання розташуються ближче до стержня голки.

Третій варіант (табл., , ). Передня гребінка зсувається перед голками в тому ж напрямку що і за голками, ( закриті петлі), а друга зсувається перед голками в протилежний бік зсуву за голками (відкриті петлі).

Нитки задньої гребінки будуть розташовуватися під крючками голок нижче ниток передньої гребінки, а в головках голок – блтжче до стержня і вийдуть на лицьову сторону трикотажу (табл. 3, вар. в).

Четвертий варіант (табл., , ). Передня гребінка зсувається перед голками у протилежний бік зсуву за голками (відкриті петлі), а задня в той же бік, що і перед голками (закриті петлі).

Більший кут тертя для ниток передньої гребінки. Нитки задньої гребінки не можуть пересуватись вниз. Петлі лицьової сторони утворюються з ниток передньої гребінки (табл., вар. в)

Таблиця – 8 варіантів переплетення трико-сукно (Т-С)

Зсув гребінок у протилежному

Зсув гребінок в одному

напрямку (паралельна

напрямку

Г1→, Г2←

кладка )

Г1→ Г2 →

 

 

 

 

 

 

Г1

Г2

Г1

Г2

 

 

 

 

28

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

 

 

 

Г1

Г2

 

Г1

Г2

 

 

 

 

 

 

 

 

Г1

Г2

Г1

Г2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г1

Г2

 

Г1

Г2

 

 

 

 

 

Отже в залежності від застосування того чи іншого варіанту сполучення закритих і відкритих петель з ниток різних гребінок на лицьову сторону трикотажу можуть виходити нитки передньої (Г1) або задньої (Г2) гребінок.

6.2.1. Правила платирування на основов’язальних машинах

На розташування петель і їх протяжок у трикотажі з ниток різних гребінок впливають два фактори:

1.Різниця у відстані від спинок голок до вушковини.

2.Величина кута тертя, яка залежить від величини кута обхвату голки ниткою та коефіцієнта тертя об голку.

Тільки в одному випадку (табл., вар. ) величина зсуву гребінок за голками впливає на взаємне положення ниток в головці голки.

Правила:

1. Петлі лицьової сторони трикотажу утворюється з ниток передньої гребінки, якщо з них утворюються відкриті петлі.

29

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

2. Петлі лицьової сторони утворюються з ниток задньої гребінки, якщо з ниток передньої гребінки утворюються закриті петлі. Визначальною гребінкою є передня.

Виняток: варіант (табл.), коли обидві гребінки роблять закриті петлі і зсув в одному напрямку. В цьому випадку петлі лицьової сторони формуються

з ниток тієї гребінки, яка за голками зсувається на меншу кількість голкових кроків.

На вивороті трикотажу завжди розташовані протяжки з ниток задньої гребінки незалежно від зсуву за голками чи перед ними.

Ці правила можна сформулювати ще і таким чином.

1.Петлі лицьової сторони трикотажу утворюються з ниток гребінки, що у вихідному положенні розташовується ближче до спинок голок (далі від Вас) за умови, що з її ниток утворюються відкриті петлі.

2.Петлі лицьової сторони трикотажу утворюються з ниток гребінки, що у вихідному положенні розташовуються далі від спинок голок (ближче до Вас) за умови, що з ниток гребінки, що розташована ближче до спинок голок утворюються закриті петлі. Отже визначальною є гребінка розташована ближче до спинок голок у вихідному положенні.

Виняток, що стосується варіанту (табл.): коли з ниток обох гребінок утворюються закриті петлі, а самі гребінки зсуваються в одному напрямку, петлі лицьової сторони формуються з ниток тієї гребінки, яка за голками зсувається на меншу кількість голкових кроків.

На вивороті трикотажу завжди розташовуються протяжки з ниток гребінки, що розташована далі від спинок голок у вихідному положенні,

тобто ближче до Вас, незалежно від інших факторів.

6.2.2. Властивості основов'язаного трикотажу платированих переплетень

Структура, параметри і властивості платированого трикотажу основов'язаних переплетень залежить перш за все від будови одинарних петель, їх сполучення і взаємного розташування в трикотажі, а також ступінь і надійність покриття одних петель другими, тобто якість платирування. Остання може порушуватися в силу різних причин особливо при пуску-зупинці машини; тоді виникає видимий дефект поперечна смуга на полотні.

Розтяжність основов’язаного трикотажу платированих переплетень визначається переплетенням, найбільше зорієнтованим у напрямку розтягнення. На рисунку показана схема структури окремої петлі переплетення трико, сукно і шарме, з якої видно, що протяжки петель шарме найбільш зорієнтовані до горизонталі, бо мають найменший кут нахилу до лінії петельного ряду і, як наслідок меншу розтяжність по ширині ніж трико і сукно. Тобто розтяжність трикотажу переплетення Ш<С<Т.

У платированому основов’язаному трикотажі, в якому петля складається

30

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

з двох ниток, при сполученні різних переплетень в більшій мірі затягуються остови петель переплетення найбільш зорієнтованого напрямку розтягнення. Це стосується трикотажу, виробленого із застосовуванням як паралельних, так і протилежних кладок ниток, хоча механізм розтягнення їх різний.

При розтягненні до розриву основов’язаного трикотажу платированих переплетень ґрунтові і платировочні нитки навантажуються по різному. В більшій мірі навантажуються і руйнуються переплетення найбільш зорієнтовані в напрямку розтягнення.

Основов’язаний платирований трикотаж, вироблений при протилежних кладках ниток дуже закручується з країв, при паралельних – майже не закручується.

Товщина основов’язаного трикотажу залежить від кількості і виду сполучених переплетень, товщини використаних ниток.

6.2.3. Основов’язаний трикотаж перемінних платированих переплетень

Уперемінному основов'язаному трикотажі платированих переплетень, як і

вкулірному, усі остови петель утворені з двох або більше систем ниток. На відміну від гладкого трикотажу в одних петельних рядах на лицьовій стороні остови петель утворені з платировочної нитки, а в інших з ґрунтової нитки.

На вивороті розташування ниток не змінюється, бо протяжки задньої гребінки завжди зверху. Перемінний трикотаж застосовується для вироблення кольорових візерунків.

При виробленні перемінного основов’язаного трикотажу треба змінити положення на голках ґрунтової і платировочної ниток, користуючись правилами платирування – нитки міняються місцями за рахунок зміни напрямку їх прокладання на голки і за голками, або величин кладок ниток за голками (табл., варіант ). Іншими словами, вихід на лицьову сторону ниток першої чи другої гребінки залежить від того відкриті чи закриті петлі утворюються з гребінки, що розташована у вихідному положенні ближче до спинок голок (Г1).

6.2.4. Основов’язаний трикотаж перекидних платированих переплетень

У перекидному основов'язаному трикотажі платированих переплетень, поряд з петельними рядами, утвореними з двох систем ниток (ґрунтової – Г і платировочної – П, є ряди, які утворенні з однієї системи ниток (тільки Г). В цих петельних рядах платировочні нитки петель не утворюють, а лише тягнуться на вивороті у вигляді протяжок вздовж петельних стовпчиків (а в кулірному вздовж петельних рядів). Протяжки 1 можуть стягувати ділянки полотна, утворені тільки з ґрунтової нитки (рис. 19).

На рис. 19 трикотаж перекидного платированого переплетення в’яжеться з чорних ниток гребінки Г1 і білих ниток гребінки Г2, що утворюють закриті петлі при протилежних зсувах гребінок.

31

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

 

 

Г1 (П)

Г2(З)

 

 

1 – 0 – 1

2 – 3 – 2

 

 

1 – 2 – 1

1 – 0 – 1

 

 

1 – 0 – 1

2 – 3 – 2

 

 

 

2 – 2

– 1

 

 

 

2 – 2

– 1

 

 

 

1 – 0

– 1

 

 

 

2 – 3

– 2

патрон

 

 

візерунка

Г1 (П)

Г2 (З)

 

 

Рис. 19 - Приклад роботи гребінок при утворенні основов'язаного трикотажу перекидного платированого переплетення

Відповідно до патрону візерунка і графічного запису за правилом 2 платирування три перші ряди і останній утворяться в трикотажі з білої нитки задньої гребінки Г2, бо з ниток передньої гребінки Г1 утворюються закриті петлі. Четвертий і п’ятий ряди утворяться з чорної нитки гребінки Г1, бо гребінка Г2 в цих рядах кладок ниток на голки не здійснює і петлі з цих ниток не пров’язується. У такому трикотажі утворюються кольорові, рельєфні візерункові ефекти або сполучення кольорових і рельєфних. Вид рельєфу залежить від натягу платировочних ниток, які стягують ділянки полотна з ґрунтових ниток, заправлених у передню гребінку. У результаті на лицьовій стороні виникає „горбок" чи „пагорбок” - рельєф.

6.2.5. Основов’язаний трикотаж накладних платированих переплетень

Унакладному основов'язаному трикотажі платированих переплетень, як і

вкулірному, ґрунт в'яжеться з ниток ґрунтової гребінки і є ділянки з платировочними петлями, які утворені з двох ниток ґрунтової Г і платировочної

П. При цьому одна гребінка ґрунтова заправлена повністю нитками, а платировочна має неповну заправку в залежності від рапорту візерунка.

Платирована нитка П утворює петлі в усіх петельних рядах, але не у всіх петельних стовпчиках (рис. 20).

Г1 (П)

Г2

(З)

1 – 2

– 1

1 – 0

– 2

1 – 0

1

2 – 3

1

1 – 2

1

1 – 0

2

патрон візерунка

 

Г1 (П)

Г2 (З)

 

 

32

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Рис. 20 - Приклад набирання гребінок нитками за рапортом візерунка при утворенні основов'язаного трикотажу накладного платированого переплетення

6.2.6. Основов’язаний трикотаж вишивних платированих переплетень

Вишивний основов’язаний трикотаж платированих переплетень має будову, яка не відрізняється від накладного, але кількість платированих петель у рапорті візерунка значно менша, ніж ґрунтових.

Г1 (П) Г2 (З)

1 – 0

– 2

1 – 2

– 1

2 – 3

1

1 – 0

1

1 – 0

2

1 – 2

1

Г1 (П) Г2 (З)

патрон візерунка

Рис.21 - Приклад набирання гребінок нитками за рапортом візерунка при утворенні основов'язаного трикотажу вишивного платированого переплетення

Платировані петлі на лицьовій стороні і їх протяжки на вивороті імітують ефект вишивки. Вишивний і накладний трикотаж виробляються однаково. Оскільки у вишивну гребінку заправляється невелика кількість ниток, то вушковини гребінок заміняють нитководами, які розташовуються на гребінках за рапортом заправки нитками.

ТЕМА 7. Трикотаж кіперних переплетень

Трикотажем кіперних переплетень називають основов’язаний трикотаж, який має петлі з протяжками, характерними, як для кулірних, так і основов’язаних переплетень.

Сутність технології вироблення. При виробленні трикотажу кіперних переплетень кожна нитка основи прокладається в даному петельному ряді одночасно на дві і більше голок. Така кладка ниток зветься кіперною і виконується однією гребінкою, набраною нитками через вушковину.

33

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Рис. 22 - Графічні записи прокладання нитки у трикотажі одинарних

кіперних переплетень:

а, б – кіперний ланцюжок з закритими і відкритими петлями; в, г – кіперне трико з закритими і відкритими петлями;

д – кіперне сукно (може бути з закритими і відкритими петлями);

є– кіперний атлас трикової кладки;

ж– кіперний атлас суконної кладки (зсув за голками на 2t); з – кіперне трико з прокладанням нитки на три голки.

На відміну від звичайного основов’язаного трикотажу в кіперному кожна нитка основи утворює в петельному ряді по дві і більше петель. Трикотаж кіперних переплетень може бути одинарним і подвійнім, а також філейним і платированим.

На рис. 22 показані графічні записи переплетень, що використовуються при виробленні цього трикотажу.

Кіперний одинарний ланцюжок утворюється при прокладанні нитки постійно на ті самі дві голки. Ланцюжок на рис. 22, а складається з двох петельних стовпчиків, у одному з них відкриті, а в другому закриті петлі. На рис. 22, б показано кіперний ланцюжок з відкритими петлями.

34

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

ТЕМА 8. Трикотаж плюшевих переплетень

План

1.Класифікація та принцип одержання.

2.Кулірний трикотаж плюшевих переплетень.

3.Властивості трикотажу плюшевих переплетень.

4.Основов'язаний трикотаж плюшевих переплетень, його класифікація та способи вироблення.

Трикотажем плюшевих переплетень називається трикотаж в ґрунт якого вв’язані додаткові нитки або пучки штапельних волокон, які утворюють збільшені платинні дуги або протяжки для ворсу.

Ґрунт цього трикотажу може бути вироблений будь-яким переплетенням.

Сутність технології вироблення (принцип вироблення). При виробленні трикотажу плюшевих переплетень використовуються різні відбійні площини та роздільна подача ниток для утворення ґрунту та ворсу. На однофонтурних в’язальних машинах різні відбійні площини утворюють платинами. На двофонтурних машинах додаткова відбійна площина може утворюватись протилежною голечницею.

За видом ґрунтового переплетення поділяється на кулірний і основов'язаний, які у свою чергу можуть бути одинарними і подвійними на базі головних, похідних та візерункових переплетень.

За способом розташування протяжок у трикотажі: лицьовий, виворітний, двосторонній.

За видом ворсових протяжок: петельний, розрізний, хутряний (вв’язують пучки волокон).

За способом закріплення ворсових протяжок в ґрунті: платирований, уточний, футерний.

Трикотаж плюшевих переплетень може бути гладким і візерунковим. У гладкому плюшевому трикотажі від кожної протяжки петлі є ворсинка. Візерунковий плюшевий трикотаж може мати ворсинки розташовані за рапортом візерунка (поряд зі звичайними платированими петлями є плюшеві). Також візерунковий плюшевий трикотаж може мати ворсинки різної висоти. При цьому утворюється рельєфний ефект на полотні. Якщо використовувати плюшеві нитки різного кольору, то можна отримати кольоровий ефект на полотні. На базі плюшевих переплетень виробляють килими, ворсові та махрові полотна, штучне трикотажне хутро.

8. 1. Кулірний трикотаж плюшевих переплетень

Кулірний трикотаж плюшевих переплетень отримують платированим способом. Всі петлі складаються з двох систем ниток: ґрунтової і плюшевої. Він може бути утворений на базі таких переплетень як гладь, похідна гладь та двовиворітна гладь.

35

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Одинарний кулірний плюш на базі головного переплетення гладь класифікується як виворітний односторонній петельний з закріпленням ворсових протяжок у ґрунті платированим способом.

Одинарний кулірний плюш на базі похідного переплетення похідна гладь класифікується як одинарний кулірний односторонній петельний з платированим закріпленням протяжок у ґрунті.

Двосторонній кулірний плюш можна одержати на базі переплетення двовиворітна гладь з двох систем ниток ґрунтової та плюшевої. Оскільки при виробленні двовиворітної гладі петлі скидаються то на один бік трикотажу, то на другий, то і збільшені платинні дуги з плюшевої нитки також будуть розташовуватись з обох боків трикотажу. Такий трикотаж має збільшену об'ємність (більша товщина М) та покращені теплозахисні властивості.

В усіх видах кулірного плюшевого трикотажу ворсова (плюшева) нитка пров'язується в петлі разом з ґрунтовою, що забезпечує надійне закріплення плюшевої нитки в структурі ґрунту. Однак витрати сировини при цьому збільшуються.

Слід також пам'ятати, що вироблення трикотажу плюшевих переплетень має певні обмеження в виборі лінійної густини пряжі для певного класу в'язального обладнання. Необхідно враховувати сумарну лінійну густину ґрунтової та плюшевої ниток.

8.1.5. Властивості кулірного трикотажу плюшевих переплетень і проектування параметрів його петельної структури

Ворсові петлі у плюшевому трикотажі збільшують його товщину, об’ємність, внаслідок чого покращуються теплозахисні властивості. Петельна структура даного виду трикотажу така, як і у кулірному трикотажу платированих переплетень. Відмінність полягає у наявності ворсових петель на вивороті трикотажу.

8. 2. Основов’язаний трикотаж плюшевих переплетень

Основов’язаний плюшевий трикотаж, як і кулірний, має ворс, який утворюється подовженими протяжками петель з плюшевої нитки. Остови петель пров’язуються з двох ниток: ґрунтової Г і плюшевої Пл, цим забезпечується надійне закріплення плюшевої нитки у трикотажі. Основов’язаний трикотаж плюшевих переплетень може бути одинарним і подвійним петельним або розрізним, мати плюшеві петлі на лицьовій або виворітній стороні, може бути двостороннім. Товщина такого трикотажу збільшується, підвищуються теплозахисні властивості.

Принцип утворення подовжених протяжок петель з плюшевої нитки такий самий, як і в кулірному трикотажі, але є свої особливості. Так на основов’язальній машині вертілка можна одержати подовжені протяжки-плюш,

36

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

зменшивши натяг плюшевих ниток порівняно з ґрунтовими (перший спосіб). При цьому плюшевою повинна бути обов’язково та гребінка, яка за спинками голок стоїть далі від них (пам’ятайте: протяжки з ниток задньої гребінки лежать на вивороті трикотажу поверх протяжок з ниток передньої гребінки). Слід зауважити, що якість трикотажу, виготовленого у такий спосіб невисока, бо порушується певне співвідношення довжин петель з ниток передньої та задньої гребінок.

Другий спосіб вироблення основов’язаного плюшу полягає у періодичному скиданні петель з голок. Ґрунт полотна утворюється Г1 і Г2, котрі заправлені через вушковину і прокладають нитки на ті ж самі голки. Гребінка Г1 виконує кладку сукно1, гребінка Г2 – ланцюжок, гребінка Г3 заправляється плюшевими нитками через вушковину і прокладає нитки для утворення петель шарме.

Третій спосіб вироблення одинарного основов’язаного плюшу полягає в утворенні подовжених протяжок за допомогою удаваних зсувів плюшевої гребінки.

ТЕМА 9. Штучне хутро

План

1.Сутність технології одержання штучного хутра на трикотажній основі.

2.Виробництво хутра шляхом вв'язування пучків елементарних волокон.

Створення технології штучного хутра стало можливим завдяки розвитку виробництва хімічних волокон різних видів, структур і властивостей, розробці оригінального обладнання для вироблення штучного хутра, хімікатів і фарб.

Штучне хутро можна одержати трьома способами:

на тканій основі;

на трикотажній основі (дешевше);

клейовий.

Вироблення штучного хутра на трикотажній основі дає можливість імітувати різні види натурального хутра. Існують три способи одержання штучного трикотажного хутра:

1)на базі трикотажу плюшевого переплетення.

2)на базі трикотажу футерованого переплетення.

3)шляхом вв’язування пучків волокон у ґрунт.

8.3.1.Вироблення трикотажного хутра із чесальної стрічки шляхом вв’язування пучків волокон у ґрунт

Підприємства, що випускають штучне хутро, оснащені високопродуктивним підготовним, в’язальним і оздоблювальним обладнанням, яке дозволяє випускати широкий асортимент штучного трикотажного хутра.

37

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

Вироблення штучного хутра на трикотажній основі передбачає наступні етапи:

1.Зберігання і підготовка сировини до в'язання.

2.Виготовлення чесальної стрічки.

3.В’язання хутра на спеціалізованих однофонтурних круглов'язальних машинах.

4.Обробка штучного трикотажного хутра.

В’язання хутра

Сутність полягає в тому, що на круглов’язальній машині в процесі петлетворення в кожну петлю вв’язується пучок волокон. Трикотажне полотно утворює ґрунт хутра переплетенням гладь, а кінці волокон виступають на вивороті і утворюють ворсову поверхню. Круглов’язальні машини, які використовуються для в’язання хутра, відрізняються від звичайних наявністю кардочесальних апаратів по кількості в’язальних систем: тобто машини являють собою комбінацію двох машин: чесальної і в’язальної. Крім того, для певної орієнтації захоплених голкою волокон у в’язальну систему подається струм стисненого повітря.

Процес петлетворення такий самий, як на однофонтурній круглов’язальній машині з голками і платинами, наприклад, МС, але він ускладнений тим, що в кожну петлю ґрунту в процесі петлетворення необхідно вв’язати зігнутий вдвічі пучок волокон.

ТЕМА 10. Трикотаж пресових переплетень

План

1.Класифікація та принцип одержання.

2.Одинарний і подвійний фанг, одинарний і подвійний напівфанг.

3.Способи вироблення на машинах з крючковими та язичковими голками.

4.Особливості процесу вироблення основов'язаного трикотажу пресових переплетень.

5.Властивості трикотажу пресових переплетень.

Трикотажем пресових переплетень називають трикотаж, деякі петлі якого протягнуті через петлі попереднього ряду і незамкнені петлі – накиди. Таким чином, трикотаж пресових переплетень має два елементи петельної структури: петлі і накиди. Петлі, які мають один або декілька накидів називають пресовими. На рис. 23 представлено структуру пресового трикотажу, де поряд зі звичайними петлями 1, 3 розташовуються пресові петлі 2 з накидами 4.

Сутність технології вироблення (принцип вироблення) полягає в тому,

що нитка завжди прокладається на всі голки, але скидання старих петель з голок відбувається не завжди і в результаті утворюються петлі 2 з накидами 4, які називаються пресовими (рис. 23). При виробленні трикотажу пресових переплетень для деяких голок виключають окремі операції петлетворення

38

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

(наприклад, замикання, кулірування чи пресування) або деякі голки спеціально виключають з роботи.

Рис.23 - Будова кулірного трикотажу пресового переплетення

Пресові петлі характеризуються індексом К, який показує скільки накидів розташовано над пресовою петлею. Тому висота пресової петлі:

ВПР В (1 + К),

де В – висота петельного ряду базового переплетення.

Накиди можуть утворюватись не лише над одним петельним стовпчиком, а й над декількома. Пресові петлі витягнуті по висоті внаслідок перерозподілу нитки із суміжних з ними петель петельного ряду.

Трикотаж пресових переплетень може вироблятись на базі одинарних, подвійних, кулірних і основов’язаних переплетень. Трикотаж пресових переплетень може бути регулярним і нерегулярним. Регулярний – в якому петлі на кожній його стороні вироблені за однакову кількість циклів петлетворення. Нерегулярний – вміщує петлі, які вироблені за різну кількість циклів петлетворення.

Збільшені пресові петлі запозичують нитки з сусідніх петель. Структура пресового трикотажу характеризується різною величиною і конфігурацією петель, вона нерівномірна, оскільки вміщує петлі різної довжини. Накиди на пресових петлях в силу пружних властивостей ниток намагаються випрямитись і розсувають сусідні петельні стовпчики. Тому петельний крок і висота петельного ряду не однакові. При проектуванні параметрів трикотажу визначають середній петельний крок та середню висоту петельного ряду. Розмір пресових петель збільшується за рахунок перерозподілу нитки з сусідніх петель. Величина цього перерозподілу залежить від способу відтягування полотна. У разі загальної відтяжки полотна достатньої величини відбувається значний перерозподіл нитки з сусідніх петель в пресові. У разі, якщо відтягування здійснюється платинами або прутковим механізмом, пресові петлі не можуть достатньо витягнутись і в структурі спостерігається рельєфний ефект.

39

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]