Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKhORONA_PRATsI.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

13

Розділ 4 охорона праці Вступ

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я та працездатності людини в процесі праці.

Проблеми безпеки праці стають все більш актуальнішими в сучасному суспільстві. Від їх вирішення значною мірою залежить не тільки успішна робота кожного підприємства чи галузі, але й прискорення розвитку економіки держави в цілому. Це можливо лише за умови забезпечення одного з головних принципів державної політики в галузі охорони праці – пріоритету життя і здоров’я працівників.

Проблема захищеності працюючих, організація охорони праці на підприємстві, в установі, організації є метою написання даного розділу дипломної роботи. В ньому розглядаються основні професійні чинники з охорони праці в галузі:

  • повітря робочої зони;

  • забезпечення електробезпеки;

  • освітлення робочої зони;

  • забезпечення пожежної безпеки;

  • захисні заходи з охорони навколишнього середовища.

Заходи з охорони праці та навколишнього середовища розглядаються на прикладі адміністративного приміщення.

    1. Повітря робочої зони

Життєдіяльність людини завжди протікає у певних метеорологічних умовах, що визначаються поєднанням температури повітря, швидкості його руху і відносної вологості та інтенсивністю теплового випромінювання. Ці показники в сукупності характеризують метеорологічні умови середовища (мікроклімат) виробничого приміщення.

Метеоумови виробничого середовища значно впливають на протікання життєвих процесів в організмі людини та є важливою характеристикою санітарно-гігієнічних умов праці.

Створення оптимальних метеорологічних умов і безпеки життєдіяльності працівників у адміністративних приміщеннях є складним завданням, оскільки продуктивність праці працівників, а також їх добре самопочуття багато в чому залежить від параметрів мікроклімату приміщення, в якому вони працюють, тому керівництво підприємства має дбати про підтримку належного стану таких параметрів, яктемпература повітря, вологість та швидкість руху повітря.

На сьогодні основним нормативним документом, що визначає параметри мікроклімату робочої зони є ДСН 3.3.6.042-99.

В основі принципів нормування параметрів робочої зони лежить оцінка оптимальних і допустимих метереологічних умов у робочій зоні залежно від теплової характеристики приміщення, категорії робіт за ступенем важкості та періоду року.

Оптимальними умовами праці вважаються ті, при яких зберігається не лише здоров'я працюючих, а й створюються передумови для підтримання високого рівня їх працездатності.

Допустимі умови праці передбачають можливість напруженої роботи організму, терморегуляції, що не виходить за межі можливостей організму.

Також важливе значення в аналізі умов праці для робітників надається періоду року, який визначається залежно від середньодобової температури повітря: якщо температура більше, ніж 10 оС, то це вважається теплим періодом, якщо ж менше, то холодним.

Нормативні та фактичні значення факторів мікроклімату робочої зони представлено в табл. 4.1.

Таблиця 4.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]