Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVVT_konspekt_lekiy_z_planom.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
3.54 Mб
Скачать

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

ТЕМА 15. Поперечноз’єднаний трикотаж

План

1.Способи вироблення на плоских і круглих машинах.

2.Гвинтовий трикотаж.

Поперечноз’єднаним називають такий кулірний трикотаж, в якому петельні ряди утворені з різних за видом, властивостями чи кольором ниток. У результаті в трикотажі утворюються поперечні кольорові смуги. Ці смуги можуть бути різної висоти, складатися з петель двох і більше кольорів та чергуватися у різній послідовності.

Поперечноз’єднаний трикотаж широко застосовується у виробництві виробів верхнього трикотажу, а також при виробленні панчішно-шкарпеткових, рукавичних, спортивних і білизняних виробів. Він може бути як одинарним, так і подвійним, і утворюватись на базі усіх відомих головних та похідних кулірних переплетень. Його будова і властивості відповідають будові і властивостям того переплетення, на базі якого він отриманий.

Сутність технології вироблення (принцип вироблення).

Поперечноз’єднаний трикотаж виробляється при періодичній зміні (переміні) ниток, що прокладаються на голки.

У залежності від способу отримання поперечноз’єднаний трикотаж, що виробляється на круглов’язальних машинах, може бути смугастим гвинтовим і смугастим у вигляді кілець. Гвинтовий трикотаж є різновидом поперечноз’єднаного. У ньому ряди кольорових смуг розташовуються по спіралі, кут підйому якої залежить від кількості петлетвірних систем (комплектів) на машині. Такий трикотаж виробляється на багатосистемних круглов’язальних машинах за умови заправки ниток різних кольорів у петлетвірні системи.

На двофонтурних круглов’язальних машинах для отримання поперечно- з’єднаного трикотажу з кольоровими смугами використовують спеціальні механізми, що керують включенням нитководів у роботу, або рінгель-апарати. Такий трикотаж називають рінгель-трикотаж.

ТЕМА 16. Поздовжньоз’єднаний трикотаж

План

1.Будова поздовжньоз'єднаного трикотажу.

2.Способи з'єднання.

Поздовжньоз’єднаним називають трикотаж, в якому окремі групи петельних стовпчиків утворені з ниток, різних за кольором, видом або властивостями ниток. Такий трикотаж отримав назву спліт-трикотаж. Виготовляється тільки на базі трикотажу кулірних переплетень (на машинах з реверсом циліндра, або на плоских машинах з рухомими нитководами).

Сутність технології вироблення (принцип вироблення). При в'язанні

72

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

груп петельних стовпчиків такого трикотажу приймають участь різні нитководи. По лінії петельного ряду стовпчики з різних ниток з'єднуються за допомогою різних переплетень. Для вироблення спліт-трикотажу необхідно мати певну задану кількість нитководів, яка відповідає кількості поздовжних смуг з ниток різного кольору чи виду. Крім того, в’язальна машина повинна бути оснащена пристроєм, що забезпечує з’єднання цих смуг у трикотажне полотно.

В залежності від виду переплетень, що використовуються для з’єднання поздовжних смуг розрізняють платирований, черезголковий, пресовий і футерований поздовжньоз’єднаний трикотаж.

При накладному з'єднанні краю смуг, утворених групою петельних стовпчиків, суміжні нитководи прокладають нитки на ті ж самі голки, на яких утворюються крайні петельні стовпчики кольорових смуг трикотажу. В результаті між смугами різних кольорів утворюються потовщені рубці, що є недоліком даного способу. Крім того з’єднувальні ділянки утворюються з ниток двох кольорів. Тому між окремими смугами відсутня чітка межа.

Накладне з'єднання смуг трикотажу може бути отримане на в'язальних машинах, що мають одно- і двосторонній напрямки утворення петельних рядів.

Поздовжньоз’єднаний трикотаж з західним типом з’єднання містить з’єднувальні смуги з петельних стовпчиків, утворених у кожному петельному ряді з різних ниток А і Б. При такому типі з’єднання деякі петлі цих стовпчиків мають односторонні протяжки, що характерні як для кулірного, так і основов'язаного трикотажу. При переплетенні петлі з'єднувальних петельних стовпчиків утворюють нероз'ємний замок.

Учерезголковому поздовжньо-з'єднаному трикотажі суміжні його смуги з'єднуються декількома петельними стовпчиками таким чином, що між петельними стовпчиками з однієї нитки А в'язуються петельні стовпчики з другої нитки Б. Черезголкове поздовжнє з'єднання смуг кулірного трикотажу усуває ваду накладного їх з'єднання, яка полягає у збільшенні товщини трикотажу в місці з'єднання смуг.

Товщина трикотажу на ділянці черезголкового з'єднання мало відрізняється від товщини суміжних смуг. При черезголковому з'єднанні смуг трикотажу, що виробляється із різноколірних ниток, перехід від смуг одного кольору до смуг другого кольору по лінії петельного ряду характеризується чергуванням різноколірних петельних стовпчиків.

Уразі застосування пресового типу з’єднання поздовжньоз'єднаного

трикотажу ділянка з'єднання смуг утворюється петельним стовпчиком, який складається з пресових петель, з'єднаних з петельними рядами однієї смуги трикотажу протяжками П1 і П2, а з петельними рядами іншої смуги - накидами Н. Такий тип з’єднання смуг забезпечує одержання чітких кордонів між поздовжніми суміжними смугами трикотажу. Товщина трикотажу на ділянці пресового з'єднання (замка) майже не відрізняється від товщини смуг, що з'єднуються.

73

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

У поздовжньоз'єднаному трикотажі з футерним типом з’єднання ділянка з'єднання суміжних смуг утворюється накидами На і Нб з ниток А і Б, що взаємно перетинаються. Накиди розташовуються на виворотній стороні трикотажу і непомітні з лицьової його сторони. Завдяки футерованому західному з'єднанню поздовжніх смуг трикотажу забезпечується чітке розмежування смуг з лицьової сторони. Товщина трикотажу на ділянці з'єднання смуг незначно відрізняється від товщини його в смугах, що з'єднуються.

Поздовжньоз'єднаний західний пресовий і футерований трикотаж виробляється лише на машинах зі змінним напрямком утворення петельних рядів.

Із поздовжньоз'єднаного трикотажу (спліт-трикотажу) виготовляють спортивні, верхні, панчішно-шкарпеткові вироби з поздовжньосмугастими кольоровими візерунками. Переплетення такого трикотажу застосовують і у випадку, якщо необхідно отримати ділянки виробів з ниток різних видів, наприклад, ділянки сліду і підйому панчішно-шкарпеткових виробів.

ТЕМА 17. Трикотаж з інтарзією

Трикотаж з інтарзією - це кулірний трикотаж, суміжні ділянки якого утворені у відповідності з візерунком з різних за видом або кольором ниток, а

сполучні ділянки (петельні стовпчики) являють собою західні, пресові, футеровані, накладні або черезголкові сполучення.

Рис. 38 - Структура кулірного трикотажу з інтарсією зі

з’єднанням із заходом

Трикотаж з інтарзією є різновидом поздовжньоз’єднаного трикотажу, в якому на окремих ділянках вв’язана якась фігура (ділянка, або ділянки) з ниток

74

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

іншого кольору чи виду. Слід відзначити, що на площі, яку займає ця фігура, основна нитка не прокладається. На рис. 38 вв’язування в трикотаж з білих ниток ромбовидної фігури з чорних ниток виконано з’єднанням з заходом.

Особливість трикотажу з інтарзією є наявність чіткої межі між ділянками, що виробляються з різних ниток. Накидів ниток на лицьовій стороні трикотажу не видно. Крім того, даний спосіб з’єднання суміжних ділянок трикотажу забезпечує наявність протяжок в усіх петельних рядах (I – IX) по внутрішнім краям.

ТЕМА 18. Трикотаж перев'язаних переплетень

Трикотажем перев'язаних переплетень називається кулірний трикотаж, остови петель якого перев'язані ниткою. Такий трикотаж виробляється не менше ніж з двох систем ниток шляхом додаткового протягування нових петель крізь петлі з перев'язочної нитки. Додаткова нитка обвиває остови петель ґрунту один раз (рис. 39).

Рис. 39 - Структура перев’язаного переплетення на

базі гладі

Петлі 2 із перев'язочної нитки за своїми розмірами значно менші, ніж петлі 1 гладі. Висота петельного ряду гладі В2 приблизно в 2,5 рази більша висоти петельного ряду з перев'язочної нитки В1.

Перев'язана гладь важко розпускається при обриві нитки в петлях і може застосовуватись для виготовлення трикотажних виробів, що важко розпускаються.

ТЕМА 19. Трикотаж комбінованих переплетень

План

1.Види трикотажу комбінованих переплетень.

2.Простий, похідно-комбінований, візерунковий та складний.

3.Принцип утворення.

75

Конспект лекцій з дисципліни «Основи теорії в'язання візерункового трикотажу», лектор д.т.н., доц.. Галавська Л.Є.

До класу комбінованих відносять такі переплетення трикотажу, які складаються із сукупності елементів структури декількох різних головних, похідних чи візерункових переплетень.

У залежності від способів поєднання в трикотажі переплетень різних класів чи підкласів розрізняють трикотаж простих комбінованих,

похідних комбінованих, візерункових і складних комбінованих переплетень. Кожен з цих підкласів трикотажу комбінованих

переплетень в залежності від складу елементів, що поєднуються в ньому, поділяють на групи. Існує безліч різних варіантів трикотажу комбінованих переплетень, тому варто розглянути лише типові варіанти для свого підкласу чи групи.

19.1. Трикотаж простих комбінованих переплетень

До трикотажу простих комбінованих переплетень належить такий, що утворений послідовним чергуванням в одному рапорті елементів декількох підкласів головних, похідних або візерункових переплетень з класом головних або похідних; при цьому різні підкласи переплет ень чергуют ься послідовно

ряд за рядом, але в кож ному пет ельному ряді підклас переплет ення однаковий. У трикотажі простих комбінованих переплетень можуть сполучатися петельні ряди тільки кулірних або тільки основов’язаних, або кулірних і основов’язаних переплетень. Група кулірно-основов’язаних переплетень даного підкласу комбінованих переплетень практичного використання не отримала.

Таким чином, в одному ряді можуть сполучатися ряди:

головних переплетень (Г+Г);

головних і похідних (Г+П);

головних і візерункових (Г+В);

похідних з похідними (П+П);

похідних і візерункових.

19.2. Трикотаж похідно-комбінованих переплетень

Трикотаж похідно-комбінованих переплетень отримують шляхом послідовного чергування в одному пет ельному ряді пет ель різних переплет ень.

На відміну від відомих похідних переплетень у такому трикотажі між петельними стовпчиками одного переплетення вв’язуються петельні стовпчики іншого переплетення, тобто сполучаються елементи переплетень різних підкласів.

Трикотаж похідно-комбінованих переплетень може бути кулірним, основов’язаним, кулірно-основов’язаним. Він може бути утворений із сполучення елементів тільки подвійних, тільки одинарних або подвійних і одинарних переплетень.

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]