Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Процес петлетворення трикотажним способом

Процес петлетворення умовно розділяється на 10 операцій.

Рис. 8. Процес петлетворення на машині КТ

1. Замикання.

Суть цієї операції полягає в тому, що старі петлі (С) переміщуються з-під крючків в вздовж стержня голки за чаші. При цьому старі петлі відсуваються настільки, щоб було місце для прокладення нитки (Н) на стержень голки між кінцем крючка і старою петлею (рис. 8, а).

2. Прокладення.

Суть прокладення полягає в тому, що нитка (Н) прокладається на стержні голок в проміжок між чашею голки і старою петлею. Нитка може прокладається як при переміщенні нитковода, відносно голок, так і голок відносно нерухомого нитковода (рис. 8, б).

3. Кулірування.

Куліруванням називається згинання прокладеної на голки нитки. Згинання виконується платинами. Від рівномірності кулірування нитки залежить рівномірність петель у трикотажі (рис. 8, в).

4. Винесення.

Винесенням називається операція переміщення нитки, зігнутої на голках під час кулірування, під крючки голок (рис. 8, г).

5. Пресування.

Пресування – це закриття крючкової голки пригинанням крючка до чаші. При цьому закривається вхід під крючок голки для старої петлі. Після пресування стара петля може попасти тільки на крючок. Пресування виконується за допомогою спеціального пристрою – преса, який натискує на горбинку крючка і жало крючка входить в чашу (рис. 8, д).

6. Нанесення.

Нанесенням називається операція переміщення старих петель на крючки голок (рис. 8, е). Поки виконується нанесення, голка повинна бути запресована.

7. З’єднання.

Це операція стикання старої петлі з новою (рис. 8, ж).

Після виконання операції кулірування нову зігнуту нитку необхідно підтримувати в натягнутому стані, доки стара петля не з’єднається з новою. Якщо прокладена нитки не утримується в зігнутому стані, вона деформується, порушуючи рівномірність петельної структури, досягнутої під час кулірування.

8. Скидання.

Це операція скидання старої петлі з голки на нову петлю (рис.8, з). Для того, щоб скинути стару петлю з голки, необхідно розширити її на величину двох товщин нитки. Крім того, необхідно подолати тертя між нитками в старої та нової петлях. З цього виходить, що кращі умови для скидання будуть тоді, коли нитка має меншу крутку і менший коефіцієнт тертя нитки об нитку.

9. Формування.

Це операція протягування нової петлі через стару на повну її довжину (рис. 8, и). Після скидання стара петля перейшла на нову петлю, але через стару петлю вона ще повністю не протянута, тобто не сформована.

10. Відтягнення.

Суть цієї операції полягає у відведенні нової петлі після формування за спинку голки настільки, щоб старі петлі не змогли знову попасти на голки при виконанні наступної операції замикання (рис. 8, к).

Розділення процеса петлетворення на 10 операцій умовне. Зроблено це з метою полегшення аналізу і оптимізації процесу в’язання.

Для трикотажного способа петлетворення основною ознакою є кулірування (згинання) нитки після її прокладення на голки. Операція кулірування виділена в окрему операцію.

На рис. 9 приведена схема процесу петлетворення на плосков’язальній (котонній) машині.

На котонній в’язальній машині процес петлетворення виконується трикотажним способом.

Голки на цій машині жорстко закріплені в голечниці. На машині є 3 типи платин – кулірна, розподільна і скидальна.

1. Замикання (рис. 9, ). Голки піднімаються, одночасно з підніманням голок висуваються верхні платини так, що головки голок проходять поблизу горловин кулірних платин. Такі умови необхідні для забезпечення прокладення нитки, яка йде від крайньої петлі до нитковода між робочою і неробочою голками.

2. Прокладення (рис. 9, ). Нитка прокладається нитководом Н, який виконує зворотно-поступальний рух перед крючковими голками. З деяким відставанням від нитковода на величину випередження L висуваються кулірні платини.

3. Кулірування (рис. 9, ). Кулірні платини своїми мисиками захоплюють нитку. Нитка попадає в горловину платини і згинається послідовно між голками.

На деяких котонних машинах кулірування виконується в два етапи (рис. 9, ). Спочатку послідовно висуваються кулірні платини і створюють на голках через одну петлі збільшеного розміру, після чого одночасно висуваються розподільні платини і розподіляють нитку між усіма голками.

Перерозподіл нитки на кожну голку досягається тим, що при висуненні розподільних платин голки відходять у тому ж напрямку.

4. Винесення (рис. 9, ). Голки опускаються. Старі петлі в цей час утримуються у горловинах скидальних платин або у проміжку між верхніми і нижніми платинами, якщо скидальні платини не мають мисиків.

Голки опускаються так, що їх головки були трохи нижче верхньої кромки розподільних платин. Це необхідно для того, щоб під час руху до преса (в момент пресування) голки не зачіпали нитководи. Кінець крючка не повинен заходити за нижню кромку мисика скидальної платини або нижче нижніх кромок верхніх платин (коли нижні платини без мисиків). Інакше може статися защемлення старих петель в чаші голки при виконанні операції пресування.

5. Пресування виконується при подальшому опусканні голки і підході її до пресу (рис. 9, ).

6. Нанесення (рис. 9, ). Голка опускається з закритим крючком. Стара петля переходить на крючок голки, після чого голка відходить від преса.

7. З’єднання (рис. 9, ) – стикання старих і нових петель. Слід звернути увагу на те, що після кулірування нову петлю необхідно підтримувати під постійним натягом, до моменту виконання операції з’єднання.

Кулірування з розподілом займає до 50 % всього часу петлетворення і дає велику рівноту петель, якщо нову петлю, яка висить на підбородку верхньої платини, звільнити від дії платин до її з’єднання із старою петлею, вона підд впливом сил пружності почне деформуватися, і рівнота петель буде порушена. Тому нова петля до операції з’єднання знаходиться під постійним натягом. Голка опускається, верхні платини переміщуються до центру машини. Нова петля ковзає вздовж підбородку верхньої платини. Таким чином, нова петля знаходиться під контролем до операції з’єднання.

8. Скидання старих петель. Голки опускаються . скидальні платини рухаються назустріч голкам і допомагають скиданню петель.

9. Формування нової петлі виконується при максимальному опусканні голок. Нові петлі протягуються через старі протяжки нових петель лежать у виїмках скидальних платин. Величина опускання голок під час формування повинна бути у відповідності до глибини кулірування.

10. Відтягнення виконується за допомогою відтяжного механізму.

Рис. 9. Процес петлетворення на котонній машині

Довжина нитки в петлі при трикотажному способі петлетворення залежить від глибини кулірування.

Відтягнення - виконується під час руху голок до преса і зустріч­ного руху скидальних платин до голок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]