Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Особливості будови і властивостей трикотажу похідних переплетень Трикотаж переплетення похідна гладь

Похідна гладь - переплетення трикотажу, в якому сполу­чається декілька переплетень гладь так, що між петельними стовпчиками однієї гладі (напр. з ниток а, в; рис. ) вв'яза­ні петельні стовпчики другої (з ниток б, г; рис.).

На рис. структура похідної гладі показана у розтягнуто­му стані по ширині.

Один петельний ряд похідної гладі утворюється на в'­язальній машині в двох петлетвірних системах. При цьому в одній петлетвірній системі, петлі створюються на парних гол­ках, в другій - на непарних. Рапорт такої похідної гладі Rb = 2, Rh = 1.

Петельні ряди похідної гладі можуть бути створені із сполучення трьох (тригладь), чотирьох (чотиригладь) тощо пе­тельних стовпчиків гладі.

У цьому випадку рапорт переплетення по ширині дорівнює відповідно Rb = 3, Rh = 4 тощо.

На виворотній стороні остова кожної петлі похідної гла­ді розташована протяжка; у двогладі - одна, у тригладі -дві, у чотиригладі - три.

Рис. 36. Схема переплетення похідна гладь

Під час вироблення похідної гладі, коли кожна гладь ви­робляється в різних петлетвірних системах неодночасно, су­сідні петельні стовпчики розташовуються із зміщенням по ви­соті один відносне другого приблизно на половину висоти пе­тельного стовпчика. Внаслідок цього ширина двогладі менша, ніж гладі, приблизно на 12,5%.

При одночасному формуванні петель кожної гладі, складо­вої похідної, в одній петлетвірній системі розташування су­сідніх петельних стовпчиків таке ж саме, як у гладі.

Розпускальність. Трикотаж переплетення похідна гладь на відміну від звичайного переплетення гладь розпускається тільки у напряму зворотно в'язанню. У випадку обриву нитки у трикотажі може відбуватися спуск петельних стовпчиків при розтягненні. Похідна гладь розпускається при однакових умо­вах важче, ніж гладь, тому що розпуску заважає тертя протяжок однієї гладі об остови петель іншої.

Закручуваність. Зразок трикотажу переплетення похідна гладь, вирізаний з полотна, закручується з країв. Напрям закручуваності такий, як у гладі.

Довжина нитки у петлі похідної гладі більше довжини нитки у петлі гладі приблизно на довжину протяжки, що для двогладі дорівнює петельному кроку А

;

Для похідної гладі з рапортом по ширині Rb ь загальному вигляді формула довжини нитки у петлі має такий вигляд:

Коефіцієнт співвідношення щільностей з урахуванням гі­потези про максимальну площу петлі у рівноважному стані:

(1)

Для двогладі (Rb = 2) с = 1,285, для тригладі (Rb = 3) с = 1,785 і т.д.

З ф.1 видно, що коефіцієнт співвідношення щільностей у похідної гладі більше, ніж у гладі.

Розтяжність. При однакових довжинах нитки у петлі (l) і товщині нитки величина Вmах у похідної гладі менше, ніж у гладі. Величина Аmах у двогладі при однакових значеннях l і dу в 2 рази менше, ніж у гладі.

Тобто розривна розтяжність похідної гладі менша, ніж у гладі.

Розривне навантаження. Кількість відрізків ниток, які чинять опір розриву, визначається з геометричної моделі роз­тягнутої похідної гладі.

При розтягненні по ширині і вздовж двогладі розриву чи­нять опір дві нитки, тому що кожний остов перетинає протяжка.

Із збільшенням рапорта похідної гладі по ширині зростає розривне навантаження при розтягненні у ширину, тому що зростає кількість протяжок, що перетинають остов петлі.

Поверхнева щільність. Трикотаж переплетення похідна гладь має більшу вагу, ніж гладь. Поверхнева щільність визначається за формулою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]