Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Трикотаж одинарних похідних переплетень трико і атлас

Одинарні похідні трико являють собою сполучення двох, трьох і більше трико, взаємно вв'язаних так, ще в проміжках між сусідніми остовами петель одного трико розмішуються один, два і більше остовів петель другого трико.

Похідні трико, одержані сполученням двох трико, назива­ють двотрико або сукно, а сполученням трьох трико - т-трико або шарме і т.д.

Трикотаж переплетення сукно утворюється однією системою ниток. Нитка прокладається послідовно на 2 голки, які розта­шовані не поруч, а через одну. Гребінка робить зсув за гол­ками на два голкових крока (Rb = 3, Rh = 2). (Рис. )

Сукно може вироблятися з закритими і відкритими петля­ми. Петлі сукна мають тільки односторонні протяжки, тому пе­тельні стовпчики мають зигзагоподібну будову.

З виворітної сторони трикотажу остови петель пересіка­ються протяжками.

Шарме відрізняється від сукна довжиною протяжок. Під час вироблення шарме нитка прокладається послідовно на 2 голки, які розташовані через 2 голки. Вушкова гребінка ро­бить зсув за голками на три голкових крока (Rb = 4, Rh = 2). Шарме може вироблятися із закритими і відкритими петлями (рис. 38).

Рис. 38. Одинарні похідні трико і їх графічний запис: а – сукно; б - шарме

Із збільшенням кількості сполучаємих переплетень в од­ному переплетенні збільшується його рапорт по ширині: для ч-трико Rb = 5, для п-трико Rh = 6 і т.д.

Із збільшенням значення Rb збільшується довжина протя­жок і, як наслідок, збільшується поверхнева щільність (mЅ) трикотажу.

Із збільшенням Rb зменшується кут нахилу (β) протяжок до лінії ряду і збільшується ступінь орієнтації протяжок по ширині, що веде до зменшення розтяжності по ширині, підвищу­ється блиск його зворотної сторони.

Одинарні похідні атласи - такі переплетення, в яких між петельними стовпчиками одного атласу вв'язані один або де­кілька петельних стовпчиків другого або других таких же са­мих атласів.

У переплетенні атлас суконної кладки нитки створюють петлі через один петельний стовпчик спочатку в одному напря­му на протязі декількох рядів, а потім в іншу сторону у тому ж порядку. Мінімальний рапорт атласу суконної кладки Rb min = 5, для атласу кладки шарме Rb min = 7, для атласу типу ч-трико Rb min = 9 і т.д. Мінімальний рапорт по висоті для атласів усіх типів Rb min = 4.

Рис. 39. Одинарний похідний атлас і його графічний запис

Трикотаж переплетення одинарний похідний атлас має більшу масу (поверхневу щільність), ніж трикотаж одинарне похідне трико.

Розпускальність. Одинарні похідні трико і атласи важко розпускаються, а коли розпускаються, то тільки в напряму зворотно в'язанню. Ступінь розпускальності зменшується із зростанням кількості сполучаємих переплетень.

Похідні атласи розпускаються важче, ніж похідні трико.

Закручуваність. Трикотаж переплетень одинарне похідне трико і одинарний похідний атлас закручується з країв, як і будь-який одинарний трикотаж: у напряму петельних стовпчиків на лицьову сторону, у напряму петельних рядів - на зворотну.

Довжина нитки у петлі одинарного похідного трико розра­ховується з використанням геометричної моделі трико з тією різницею, що довжину дуги СDЕ приймають за чверть еліпсу з напівосями а = (Rb - 1) А і b = 2В, тобто

де Rb - рапорт похідного трико, для сукна Rb =3, шарме Rb = 4 і т.д.

Тоді

З формули 1 і загальної гіпотези про максимальну площу петлі визначається коефіцієнт співвідношення щільностей для похідних переплетень одинарного трико

Отже із збільшенням кількості сполучаємих переплетень в одинарному трико значення с зростає: для трико (Rb = 2) с = 0,5, для сукна (Rb = 3) с = 0,83, для шарме (Rb = 4) с = 1,17 і т.д.

Одинарні похідні атласи у більшості випадків мають пет­лі з односторонніми і двосторонніми протяжками. Ці перепле­тення вздовж лінії похилих петельних рядів, в яких розташо­вані петлі з двосторонніми протяжками, можна розглядати як похідну гладь, поворотні ряди створені петлями похідними одинарними трико.

Для одинарного похідного атласа середня довжина нитки у петлі відносно до рапорту переплетення по висоті Rh:

де Rh - рапорт по висоті одинарного похідного атласа,

lпг - довжина нитки у петлі похідної гладі, мм,

lпт - довжина нитки у петлі похідного трико, мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]