Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Будова і властивості трикотажу Класифікація переплетень трикотажу

Елементами структури трикотажу є петлі, накиди і протяжки. В деяких видах трикотажу, крім петель, накидів і протяжок в структуру можуть входити додаткові відрізки ниток.

З'єднання елементів структури у певній послідовності створює трикотаж. Переплетення трикотажу характеризується взаємозв'язком цих елементів.

Поряд з нитками, з яких виготовлений трикотаж, переплетення є найважливішою якісною характеристикою трикотажу, від якого залежать його властивості: розтяжність, розпускальність, маса, товщина, формостійкість, міцність, а також зовнішній вигляд трикотажу.

Класифікація переплетень трикотажу

Вперше класифікація трикотажних переплетень була запропонована професором О.С.Далідовичем в 1944 році. Пізніше ця система була удосконалена і доповнена новими класами переплетень.

Існують класи головних, похідних, візерункових і комбінованих переплетень.

До класу головних (Г) належать найпростіші переплетення, що складаються з однакових елементів структури /петель/. Вони мають найпростішу структуру.

До класу похідних (П) належать переплетення, що складаються із сполучення кількох однакових головних переплетень, взаємно вв'язаних так, що між петельними стовпчиками одного розміщуються петельні стовпчики другого чи кількох таких самих переплетень.

До класу візерункових (В) належать переплетення, утворені на основі головних або похідних переплетень введенням в них додаткових елементів (накидів, протяжок, додаткових ниток) або шляхом зміни процесів вироблення з метою отримання, трикотажу з новими властивостями.

Г

П

В

Схема класифікації головних (Г), похідних (П) та візерункових (В) переплетень трикотажу.

Кількість підкласів головних, похідних, візерункових переплетень обмежена.

Трикотаж комбінованих переплетень (К) поєднує ознаки різних головних, похідних та візерункових переплетень.

З урахуванням схеми класифікації переплетень трикотажу за умови, що кожне комбіноване переплетення містить в собі двох різних класів переплетень, можливі такі групи комбінацій:

1. Г1і 2. П1j 3. В1к

4. Гіj 5. Гік 6. Пjк

де і, j, к - відповідно кількість відомих підкласів головних, похідних та візерункових переплетень. Для перших трьох (одно класових) груп і, j, к мають значення 2, 3 і т.д., для дальших трьох груп значення і, j, к дорівнюють 1, 2, 3 і т.д.

Кількість комбінованих переплетень дуже велика. Комбінації з двох або кількох елементів в свою чергу дають нові комбінації, наприклад: /Г1і/+/Пjк/.

Крім класу, переплетення може характеризуватися рапортом.

Рапорт переплетення - це найменша кількість петельних рядів (рапорт по висоті Rн) або петельних стовпчиків (рапорт по ширині Rв), після яких порядок чергування петель, накидів або протяжок повторюється. Іншими словами рапорт - це частина візерунку, що повторюється.

В залежності від кількості петельних шарів, що створюють товщину трикотажу, трикотаж може бути одношаровий та багатошаровий. Трикотаж одношарових переплетень виробляють на машинах з одною голечницею, трикотаж багатошаровий - на машинах з двома або кількома голечницями.

Трикотажні переплетення різних підкласів мають умовні літерні позначення. Підкласи головних та похідних переплетень позначають одною або кількома буквами, розтаованими в одному рядку. Наприклад, Г - гладь, ДГ - двовиворітна гладь, Л - ланцюжок, Т - трико, А - атлас, ПТ - похідне трико і т.д.

Підкласи візерунчастих переплетень записують у вигляді дробі, у чисельнику якої указують літерне позначення підкласу головного або похідного переплетення, а у знаменнику - літерне позначення підкласу візерункового переплетення. Наприклад: Г/АЖ - ажурне переплетення на базі гладі, Л/Ж - жакардове переплетення на базі ластику і т.д.

Комбіноване переплетення умовно позначається у вигляді суми, доданки якої представляють собою переплетення, що входять до складу рапорту комбінованого переплетення. Наприклад: Л+Г - комбіноване переплетення, що складається з елементів переплетень ластика і гладі; Л/Ж+Л/ПР - комбіноване прес-жакардове переплетення на базі ластика.

Уявлення про склад і чергування петель у трикотажі дає його графічний запис. У графічному запису трикотажу умовно показують прокладення нитки при утворенні рапорта переплетення. Голки голечниці в’язальних машин позначають точками, якщо трикотаж одинарний, та точками і хрестиками, якщо трикотаж подвійний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]