Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTV_lek.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

В’язальний послідовний спосіб петлетворення

На мал. показаний процес петлетворення, що виконується послідовним в’язальним способом на двофонтурних плоских або круглов’язальних машинах.

Відбійні гребні голечниць розташовані на відстані а одна від одної і повернуті в залежності від конструкції машини на кут φ. На круглов’язальних машинах φ=π/4, на плосков'язальних - φ>π/4.

Операції петлетворення, що виконуються на сусідніх голках, розташованих у різних голечницях, зміщені в більшості випадків по часу на величину проходження замками 0,5t, де t - крок голок в’язальної машини. Розглянемо, як іде процес на плоскофанговій машині.

п.1 На голках першої голечниці виконується операція замикання, на голках другої - починається підйом голок для виконання цієї операції.

п.2 І - прокладення

II – замикання

п.3 І - винесення

II - прокладення

п.4 І - пресування

II - винесення

п.5 І - нанесення

ІІ- пресування

п.6 І - з'єднання

II - нанесення

п.7 І - кулірування

II - з'єднання

п.8 І – продовжується кулірування

II - скидання

п.9 І - формування підйому

II - формування.

Таким чином, голки на 1 голечниці рухаються, випереджаючи голки 2 голечниці, в даному разі на одну операцію.

Голки 1 голечниці раніше закінчують операції петлетворення, ніж голки 2 голєчниці.

Голки 1 голечниці закінчують формування і починають підйом. Натяг нитки в петлі зменшується, голки другої голечниці в цей час виконують операцію формування.

Рис. 16. Схема в’язального послідовного способу петлетворення на двофонтурних машинах з язичковими голками

Невеликий незбіг у виконанні операції формування на різних голечницях особливо важливий, тому що дозволяє зменшити навантаження на зігнуту нитку і забезпечити перетягнення нитки, в петлю, що виконує операцію формування, з петлі, що була сформована на протилежній голечниці.

При в’язальному послідовному способі петлетворення на двох голечницях загальна кількість голок, що одночасно згинають нитку, в два рази більше, ніж на одній голечниці. На двофонтурних машинах мінімальна кількість голок, що згинають нитку, рівна 4, однофонтурних - 2.

Натяг нитки при формуванні збільшується і підпорядковується експоненціальній залежності

,

а для двофонтурних машин

Таким чином, навантаження на нитку під час переробки на двофонтурних машинах значно більше, ніж на однофонтурних.

Відмінність в’язального послідовного способу петлетворення полягає в незалежності роботи голок обох голечниць.

При виключенні деяких голок одної голечниці голки другої виконують всі операції процесу петлетворення, тобто обидві голечниці є активними. Це має важливе значення під час виробки трикотажу візерункових і комбінованих переплетень.

На щільність трикотажу впливає:

1. глибина кулірування,

2. сила відтягнення трикотажу,

3. сила натягу нитки

4. відстань між голечницями.

В’язальний спосіб петлетворення з розподілом

Цей спосіб петлетворення характеризується тим, що одна голечниця є активна, а друга - пасивна. Причому операції петлетворення, виконуються сусідніми голками різних голечниць, зміщені на величину nt , де n – кількість кроків голок, t - крок голок.

п.1 Першими починають підйом для виконання операції замикання голки активної голечниці. Далі висуваються голки пасивної голечниці. При цьому старі петлі утримуються від переміщення разом з голками спинками голок активної голечниці.

Положення голок після закінчення операції замикання показано на рис. 17.

п.2. Голки обох голечниць рухаються одночасно (активної - вниз, пасивной - до центру машини). Далі голки активної голечниці продовжують опускатися і захоплюють нитку (прокладення), а голки пасивної голечниці вистоюють.

п.3. 1 голечниця - нанесення

2 голечниця - прокладення

п.4. 1 голечниця - з'єднання

2 голечниця - прокладення

п.5. 1 голечниця - кулірування

2 голечниця - винесення

п.6. 1 голечниця – продовження кулірування, формування

2 голечниця – пресування, нанесення.

Голки 1-ї активної голечниці формують нову петлю на висунутих голках пасивної голечниці. Протяжка петлі, що формується, знаходиться в головках голок пасивної голечниці. Петлі формуються збільшеного розміру.

п.7. 1 голечниця - голки піднімаються

2 голечниця - формування.

Під час формування петель на голках пасивної голечниці голки активної голечниці піднімаються і визволяють нитку для перетягування її в петлю, що формується в цей час на голках пасивної голечниці.

У процесі петлетворення голки пасивної голечниці можуть ще більше чи менше відставати у виконанні операцій від голок активної голечниці. Так, після замикання на голках обох голечниць і одночасного руху голок активної - вниз, пасивної - до центру машини, голки пасивної і голечниці зупиняються і вистоюють весь час, поки йде процес петлетворення на голках активної голечниці. Голки активної голечниці формують нову петлю на висунутих голках пасивної голечниці. Ці голки висунуті настільки, що протяжка петлі, що формується, прокладається у відкриту головку голки Ип.

Рис. 17. Схема в’язального способу петлетворення з розподілом (інтерлок)

При способі петлетворення з розподілом забезпечуються кращі умови для перетягування нитки з петель, що вже створені, в петлі що утворюються на протилежній голечниці. Вважається, що при способі з розподілом забезпечується краща рівномірність петель трикотажу.

Недоліком цього способу є залежність операцій петлетворення, що виконуються на голках різних голечниць. Наприклад, при виключенні з роботи декількох голок активної голечниці може порушитись операція прокладення нитки на голки пасивної голечниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]