Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сучасна психологія особистості.docx
Скачиваний:
151
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
254.02 Кб
Скачать

1.2. Структура особистості

Щоб уявити структуру особистості, на думку С.Л. Рубінштейна, слід відповісти на такі головні питання. Перше: чого я хочу? До чого прагну? Що вважаю для себе найважливішим, найпривабливішим? Друге: що я можу? Як реалізую те, що маю? Третє: що я собою являю? Які мої риси стали вже стрижневими особливостями мене як людини?

Відповідь на першу групу питань - це характеристика спрямо­ваності особистості, системи спонук, що визначають вибірковість вчинкової активності людини. Спрямованість дає змогу побачити співвідношення різних потреб, інтересів, мотивів, прагнень. Друге -це питання про здібності, задатки і ступінь їх розвитку, про обдарова­ність і здатність навчатися, виробляти певні важливі навички. Людина може мати від природи абсолютний слух або смак до математики, але відсутність наполегливості чи честолюбства не дає їй реалізувати свої

Сучасна психологія особистості

потенції. Третя частина структури особистості - це її характер, який є відбитком соціалізації і відтворює стиль життя людини, її звички, поведінкові стереотипи, усталені ставлення, моральні орієнтири.

За Фрейдом, структуру особистості можна уявити як взаємодію трьох головних інстанцій: Ід, Его та Супер-Его - "Воно", "Я" та "Над-я". "Воно"- це інстинкти і потяги, які ми хочемо задовольнити, але не можемо усвідомити. Новонароджені мають лише Ід, яке пред­ставлене агресивними та сексуальними імпульсами і спрямоване на миттєве отримання задоволення. Протягом перших двох років дити­на вчиться взаємодіяти зі світом і людьми, що формує її Его. Его є свідомою частиною особистості, що живе за принципом реальності, прислуговуючи і несвідомому, і середовищу.

Приблизно у віці п'яти років виникає Супер-Его, чи "Над-Я", що поступово стає носієм моральних норм, цензором, критиком, контр­олером. Коли ми відчуваємо безпідставну тривогу, страхи, так дає про себе знати "Воно". Коли мучимося докорами сумління, вступає у дію "Над-Я". Супер-Его складається з совісті, що виникає завдяки покаранням дитини з боку дорослих, та Его-Ідеалу (Ідеалу Я), що є наслідком похвал, заохочень за хорошу поведінку. Завдяки Супер-Его дитина вчиться гальмувати імпульси свого Ід, а її Его починає активно засвоювати цінності і норми.

Структурну концепцію особистості 3. Фрейда у сучасному трак­туванні М. Айзенк пропонує розглядати як поєднання мотиваційної, когнітивної та комунікативної теорій. Ід є значною мірою мотивацій­ною системою особистості. Его - це передусім пізнавальна її сфера, що складає раціональну частину психіки. Нарешті, Супер-Его є вті­ленням суспільних цінностей, які дитина засвоює під час спілкування зі значущими дорослими у сім'ї.

Всередині кожного з нас можна знайти і дитину, і дорослого, і батька, як вважає засновник транзактного аналізу Е. Берн. «Дитяча" інстанція всередині особистості відповідає за творчі прояви, за мож­ливість бути спонтанними, незарегламентованими. Це - джерело інтуїції, але у "дитинному " стані ми можемо ставати вередливими, егоцентричними, примхливими. Батьківська інстанція складається із певних норм, традицій, обмежень, правил, більшість з яких людина колись засвоїла під впливом своїх батьків. У стані "батька" ми ро­бимо зауваження, читаємо нотації, намагаємось бути схожими на власних батьків, поводитись "як годиться". У стані Дорослого людина

1. Соціально-психологічна природа особистості самостійно приймає важливі рішення, бере на себе відповідальність, може ефективно взаємодіяти зі своїм оточенням.

Якщо дотримуватися есенціалістських гуманістичних поглядів, особистість поступово „нарощується" як зручна "соціальна шкіра", яка захищає своє глибинне ядро (внутрішній потенціал, сутність, єство) від травматичних впливів середовища. Але сучасні дослідники поступово відходять від пошуків стійкої гомогенної сутності людини. Навряд чи існує якесь стабільне ядро, яке, попри всі мінливості жит­тя, від народження до смерті залишається незмінним.

З початку 90-х років XX сторіччя все більшої популярності на­буває так звана „Велика n^TipKa"(Big Five) - п'ятифакторна модель особистості. Ця емпірично отримана модель виникла завдяки фак­торному аналізу величезної кількості рис, що зустрічаються у мові, дослідженню взаємозв'язків різних опитувальників разом із даними спостережень і пошуком спадкових впливів на особистість.

Структура особистості, створена у такий спосіб, складається з екс­траверсії (виміряє широту та інтенсивність міжособистісних контак­тів, рівень активності, здатність насолоджуватися життям), невротизму (виміряє адаптованість чи емоційну нестабільність, стресостійкість лю­дини), відкритості досвіду (виміряє активний пошук нових вражень, визнання цінності нового досвіду, дослідницький інтерес до світу та терпимість до усього незвичного, чужого), доброзичливості (виміряє якість ставлення людини до інших людей від співпереживання до воро­жості) та усвідомленості (виміряє ступінь організованості, наполегли­вості та вмотивованості людини в її цілеспрямованій поведінці).

У постнекласичному дискурсі особистість розглядається як скон­струйована сутність, яка змінюється під впливом численних життєвих контекстів, різноманітних дискурсивних практик. Отже, і структура особистості не може виглядати як жорстке ієрархічне підпорядкуван­ня певних рівнів. Продуктивніше розглядати її як ризомну1 модель, в якій кожна частка пов'язана (чи може стати пов'язаною) з іншою без заздалегідь заданого порядку, а сам зв'язок є неявним, неоднознач­ним, не ексклюзивним. Така відносна структура є радше мапою, що

1 Термін „ризома" з легкої руки Ж. Дельоза та Ф. Гваттарі прийшов у соціальні науки з біології, де він позначав траву чи грибницю, що (на відміну від дерева) росте горизонтально, посилаючи в усі боки пагони, які потім випускають власні пагони. Ризому визначають як ацентровану, не ієрархічну і не означальну систему в постійному процесі становлення (див. Т. Мерфі. Енциклопедія постмодернізму. - К., 2003.- С. 361-362.

Сучасна психологія особистості окреслює зорієнтований на експериментування спосіб особистісного контакту з реальністю.

Виходячи з соціально-конструктивістського підходу, особистість існує передусім інтерперсонально, а не інтраперсонально; вона є соці­альною конструкцією і проявляється діалогічно. Традиційна для пси­хології особистості XX сторіччя монокультурна орієнтація поступово перетворюється на соціокультурну. Реальність, в якій особистість асимілює набутий досвід, здійснює завдяки рефлексивним процесам довготривалий самомоніторинг, більш-менш вдало прогнозує май­бутнє, є пріоритетно лінгвістичною. Під впливом нових конфігурацій життєвих умов постійно виникають нові контексти життєтворення.