Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сучасна психологія особистості.docx
Скачиваний:
151
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
254.02 Кб
Скачать

3.6 Життєві завдання-стратегіїсамоконструювання

Життєві завдання порівняно з іншими формами прогнозування важко віднести суто до раціональної чи емоційної групи. Такі за­вдання переживаються людиною дуже інтенсивно, оскільки від­творюють пошук нових сенсів, глибинних підвалин існування та самопроявів. Екзистенційний зміст завдань передбачає й їхнє усві­домлення. Рівень енергетичного забезпечення та реалістичність життєвих завдань вищий за інші форми самопрогнозування. За довготривалістю їх можна порівняти з життєвими цілями, оскільки

3. Час життя і можливості життєздійснення

завдання орієнтують на цілий період життя, який розгортається між двома нормативними чи ненормативними кризами.

Якщо порівнювати завдання з цілями, то передусім кидається в очі фіксованість цілі на конкретному, заздалегідь запланованому результаті, тоді як при постановці завдань справа не так в резуль­таті, як у процесі. Завдання спрямоване на процес самоздійснення, який дуже важливо наповнити певним сенсом. Наприклад, у люди­ни виникає ціль знайти собі роботу за спеціальністю, у непоганому колективі, з хорошою зарплатнею, з кар'єрними перспективами, не дуже далеко від дому. А життєве завдання у цей період буде форму­люватися як спроба реалізувати себе, свої здібності, свої потенції саме у професії. Постановка завдань передбачає досягнення певної якості життя, відповідної розгорнутості потенціалу, а не лише яко­гось окремого, нехай і дуже важливого результату.

Самоздійснення, яке розгортається шляхом постановки життєвих завдань, відбувається у психологічному просторі, просторі стосунків і психологічному часі, ціннісному часі життя. Психологічний простір синтезує у собі простір соціальний (культура, нація, етнос, релігія) і простір особистий, індивідний. Психологічний час зіставляється з тривалістю життя і можливою самореалізованістю, ступенем прояву себе, своїх потенцій, мірою саморозкриття, самоактуалізації.

Синтезуючи часову і смислову перспективи, життєві завдання експлікують найголовніші, найпотаємніші життєві домагання осо­бистості. Вони виступають своєрідним персонологічним хроното­пом, об'єднуючи у собі психологічний час, простір і сенс.

Життєві завдання є ефективним способом приборкати майбутнє, вплинути на долю. Людина ставить перед собою завдання тоді, ко­ли хоче якось структурувати хаос, яким є для неї власне майбутнє, наповнити його чимось важливим, значущим, необхідним, першо­черговим.

Термін „життєві завдання" набув відповідного статусу у персоно-логії завдяки відомим роботам засновника індивідуальної психоло­гії А. Адлера, який вважав, що кожна людина протягом свого життя стикається з трьома глобальними завданнями: це праця, дружба і любов. Успіх у чомусь одному веде до успіху в іншому. До цієї тріади варто додати таке глобальне й універсальне завдання як збе­реження здоров'я.

За Е. Фроммом, ставлення до себе і світу людина визначає у фун­даментальних категоріях "мати" і „бути", які можуть тлумачитися

Сучасна психологія особистості

як життєві завдання, способи самовизначення. Завдання „мати" є чимось зовнішнім, більш доступним і здійсненним, ніж завдання „бути". Але особистість час від часу виходить за межі повсякден­ного існування і відчуває своє покликання рости, розвиватися, під­німатися до ідеалів, тобто бути, реалізовуючи внутрішній сенс свого існування.

Серед передумов самоозадачування чи не на першому місті сто­їть антиципаційний потенціал, що підтримує певний рівень анти-ципаційних спроможностей людини та задовольняє її потреби у про­гнозуванні невідомого. Потенціал сприяє постійному конститую­ванню майбутнього, що відбувається на базі такого ж безперервного усвідомлення, інтерпретування, перетлумачення життєвого досвіду, який несе людині її теперішнє і минуле. Статево-вікові, індивіду­ально-типологічні, пізнавальні та інші особливості накладають свій відбиток на аранжування людиною історії про власне майбутнє.

Для виникнення потреби у постановці життєвого завдання важ­ливо, щоб завдання були своєчасними, тобто відповідали внутрішній логіці побудови себе і зовнішнім очікуванням. Життєва ситуація має бути для особистості складною, невизначеною, нести у собі інтригу, вимагати суттєвих змін у плині життя.

Кожне життєве завдання містить у собі більш-менш вдалу мо­дель потрібного (бажаного) стану особистості в її життєвому світі, на її життєвому шляху в майбутньому, коли завдання буде успішно розв'язаним. Способи вирішення життєвого завдання підбираються індивідуально, спираючись на набутий досвід та засвоєні типові, прийняті в суспільстві шляхи розв'язання подібних завдань. Ступінь самостійності і креативності у пошуку способів залежить від зрі­лості особистості, її автономності чи конформності, залежності від оточення.

Майбутні події прогнозуються ймовірнісно, і людина зазвичай ймовірнісно організує свій життєвий досвід. Але надзвичайно зна­чущі події можуть враховуватися при постановці життєвих завдань і при їх низькій ймовірності. Низка ймовірність компенсується ви­сокою персональною значущістю, підключаючи додаткові особис-тісні ресурси, посилюючи заангажованість, включеність людини у їх розв'язання, активізуючи цілеспрямованість, наполегливість, терпіння.

Щоб спрогнозувати ймовірність досягнення бажаного результа­ту, необхідно проаналізувати всю сукупність зовнішніх і внутрішніх

3. Час життя і можливості життєздійснення

засобів, які людина використовуватиме для досягнення успіху. Це і відповідність поставленого індивідуального завдання загальним тенденціям розвитку спільноти, до якої людина належить, і ставлен­ня до „озадаченої" людини з боку найближчого оточення, і наявність або відсутність підтримки та допомоги, і глибинна готовність до змін у власному житті, і усвідомлення актуальних життєвих дома­гань, і здатність долати перешкоди на шляху до мети, проявляючи життєстійкість, наполегливість, витримку, терпіння.

Через завдання люди орієнтуються у спектрі можливих варіантів майбутнього, обираючи той варіант, якому приписують ранг най­більш наповненого потенційним сенсом. У завданнях взаємодіють внутрішні прогностичні схеми, що спираються на відрефлексований досвід, та актуальні ситуаційні детермінанти. Рівень енергетично­го забезпечення та реалістичність життєвих завдань вищий за інші форми самопрогнозування.

Життєві завдання, що складаються під впливом оточення, нерід­ко стають багатосмисловими, оскільки враховують і власні індиві­дуальні смисли, і бажання рідних, і потреби професійної громади, і навіть інколи державні інтереси, перспективи розвитку соціуму. Від кількості смислів, об'єднаних в єдиному життєвому завданні, залежить його прихована проблемність.

Така латентна проблемність передбачає різні варіанти реалізації завдань від шаблонного, стереотипного, побудованого за відомим алгоритмом до зовсім нешаблонного, нового, творчого, який вини­кає, коли людина починає усвідомлювати приховану проблемність, неоднорідність свого життєвого завдання. Багатосмислові проблем­ні завдання стимулюють розвиток внутрішнього діалогу, стаючи по­штовхом для вироблення індивідуалізованих, креативних способів досягнення бажаного результату.

Серед типів вирішення завдань слід виділити імпульсивний, ри­зикований, врівноважений, обережний та інертний. Є підстави завба­чати, що імпульсивні та ризиковані завдання більш характерні для юнаків, в яких антиципація значно переважає механізми контролю. Врівноважені життєві завдання є прерогативою представників зрі­лого віку, в яких антиципація і контроль продуктивно взаємодіють. Все більш обережні, а згодом й інертні життєві завдання стають способом планування майбутнього у період пізньої зрілості, коли люди вже вийшли на пенсію та відійшли від активних соціальних контактів.

Сучасна психологія особистості

Завдання розрізняються також за перспективністю, важкістю, проблемністю, дефіцитом визначеності. Дефіцит визначеності змен­шується, коли людині вдається внести уточнення в умови вирішення завдання, докладно дослідити „поле", на якому вимальовується фі­гура завдання.

В юнацькому віці самоздійснення вперше стає усвідомленою й бажаною активністю, до якої молода людина не завжди готова. Юнаки-оптимісти у своїх „архизавданнях", переоцінюючи власні здібності та ігноруючи реальні обмеження, швидко й негнучко по­чинають рух вперед. Виростаючи з мимовільного самоздійснення ранніх вікових етапів, юнацьке самоздійснення стає довільним і в цій первинній довільності сприймається як волюнтаристське, над­то цілеспрямоване. З наближенням зрілості самоздійснення набуває статусу постдовільності, стаючи еквівалентом природного розгор­тання внутрішнього потенціалу, особистісного зростання.

Дослідження життєвих завдань уможливлює аналіз мотиваційно-смислової регуляції професійної, сімейної та особистої активності особистості. Розкриття природи життєвих завдань сприяє побудові дієвої моделі самоздійснення. Життєві завдання, які людина ставить перед собою, виступають одиницями структурування її майбутньо­го. Вони стають соціально-психологічним забезпеченням життєвих планів і домагань, враховуючи соціальний контекст, ставлення ото­чення, ситуаційні змінні.