Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_psikhologiyi.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
220.91 Кб
Скачать

1. Основні тенденції розвитку філософії і психології в XVII в Відкриття н. Коперника, д. Бруно, г. Галілея, у. Гарвея, р. Декарта

Інтенсивний розвиток капіталістичних відносин в XVI-XVII ст. спричинило за собою бурхливий розквіт багатьох наук, перш за все природознавства, особливо тих її областей, які мали практичне значення для виробництва мануфактурного періоду. До них належали «механічні мистецтва», пов'язані зі створенням різних наземних механізмів, техніки, машин, річкових і морських судів, виготовленням астрономічних, фізичних і навігаційних приладів. Успіхи і досягнення механіки мали не тільки практичне, але велике наукове і ідеологічне значення. Відкриття Н. Коперника, Д. Бруно, Г. Галілея, І. Кеплера, І. Ньютона завдали першого чарівні удари по релігійним міфам Середньовіччя. Традиції середньовічних алхіміків були підірвані блискучими дослідами Бойля. Незламні удари з богословських догматам завдали географічні відкриття, пов'язані з мореплавством, які дозволяли отримати численні відомості в області астрономії, геології, біології та ін З винаходом і використанням мікроскопа істотно змінилися уявлення в області анатомії і фізіології рослин і тварин. Найбільшими досягненнями слід визнати відкриття клітинної будови живих організмів і статевої диференціації у рослин, виявлення Гарвеем нової схеми кровообігу, опис Декартом рефлекторного механізму поведінки тварин.

Успіхи в розвитку природознавства, сприяли формуванню нового погляду на природу в цілому та місце людини в ній. На зміну схоластиці все більш наполегливо пробивало собі дорогу уявлення про природне походження людини, про його могутність і необмежені можливості в пізнанні і підкоренні природи.

Загальна виступ проти церковної гегемонії, боротьба за звільнення людини, її розуму від релігійного гніту, боротьба за світський характер науки є однією з характерних тенденцій у розвитку філософії та психології Нового часу.

Нову епоху в розвитку світової психологічної думки відкрили концепції, натхненні великим тріумфом механіки, що стала «царицею наук». Її поняття і пояснювальні принципи створили спершу, геометро-механічну (Галілей), а потім - динамічну (Ньютон) картину природи. У неї вписувалося і таке фізичне тіло, як організм з його психічними властивостями.

Перший начерк психологічної теорії, орієнтованої на геометрію і нову механіку, належав французькому математику, натуралісту і філософу Рене Декарту (1596-1650). Він обрав теоретичну модель організму як автомата - системи, яка працює механічно. Тим самим живе тіло, яке в усій колишньої історії знань розглядалося як одухотворене, звільнялося від її впливу і втручання. Відтепер відмінність між неорганічними і органічними тілами пояснювалося за критерієм віднесеності останніх до об'єктів, що діють за типом простих технічних пристроїв. У добу, коли ці пристрої затверджувалися в суспільному виробництві, принцип їх дії відображають і далека від цього виробництва наукова думка, пояснюючи по їх образом і подобою функції організму. Першим великим досягненням в цьому плані стало відкриття Гарвея кіл кровообігу. Серце представляли як свого роду помпу, що перекачують рідину.

Відкриття рефлексу, другий досягнення Декарта. Він ввів поняття про рефлекс, що стало фундаментальним для фізіології і психології. Якщо Гарвей усунув душу з розряду регуляторів внутрішніх органів, то Декарт наважився покінчити з нею на рівні зовнішньої, зверненої до навколишнього середовища роботі цілісного організму. Декарту нервова система бачилася у формі «трубок», по яких проносяться легкі воздухообразние частки (він називав їх «тваринами духами»). Він вважав, що зовнішній імпульс наводить ці «духи» в рух, заносячи їх у мозок, звідки вони автоматично відображаються до м'язів. З'явився після Декарта термін «рефлекс» і означав «відображення».

Реакція м'язів - невід'ємний компонент поведінки. Тому, декартова схема відноситься до розряду великих відкриттів. Вона відкрила рефлекторну природу поведінки, не зусилля духу, а перебудова тіла на основі суворо причинних законів його механіки забезпечить людині владу над власною природою, подібно тому, як ці закони можуть зробити його володарем зовнішньої природи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]