Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

hometh

.DOC
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
27.14 Кб
Скачать

* * *

Домашний театр з Dolby Surround активно заявив про себе лише останнім часом, коли відповідна техніка з’явилася в магазинах поруч з блочним “Хай-фаем”. Чотирьохканальні AV ресивери, процесори Dolby Prologic, спеціалізовані гучномовці – сателіти і активні сабвуфери (супербасовики) залишають у споживача відчуття недоступності через порівнянно високу вартість, зовнішню складність і непевні критерії вибору. Цілком ймовірно, що саме це і створює ту стіну непорозуміння, на яку натикаєшся кожного разу, коли спілкуєшся з людьми, що не дуже розуміються на аудіо-відео апаратурі. І річ зовсім не в термінологічній плутанині. Найчастіше нарікають на дороговизну, на відсутність місця в квартирі, або просто зважають на те, що не на відеотеатрах світ клином зійшовся. І даремно! Тим більше зараз, коли в кінотеатрах знову черги за квитками, а на кіноекранах – світові прем’єри. Не треба бути крезом, щоб завести у себе вдома таке “диво”. Тай рахувати гроші прийнято не лише у нас. Сила силенна родин в усьому світі мають звичайні “домашні театри в одній коробці”. Згадайте легендарний “Home theatre in a box” від фірми Celestion. В такому наборі є все необхідне щоб за лічені хвилини перетворювати звуковий супровід відеофільму в охоплюючий вас з усіх боків звук Dolby Surround.

Безперечно, слід зважати на те, що апаратура, яка входить до уніфікованого комплекту, відноситься до початкового рівня. Проте простота, компактність елементів і вдале співвідношення якості і вартості легко берути в полон покупця. Щоб “театральна” система стала ще зрозуміліше і блище, пропонуємо познайомитися з продукцією, яку зараз можна знайти в продажу.

Представлені комплекти (за рідким виключенням) відносяться до категорії Simply Cinema, тобто мають відношення і призначення суто для “віношних” справ. Всі вони мають вмонтований декодер Dolby Prologic (DPL), який відповідає за утворення багатоканального звуку, джерелом якого є VHS відео запоси з поміткою Dolby Surround або Hi-Fi Stereo. Знаючи, що власник такої аудіосистеми може використовувати її не лише для перегляду кінофільмів, а й як звичайний підсилювач, ті, хто розробляв цю техніку, не забули і про різні додаткові функції. Найчастіше місцем розміщення потужної електроніки, яка відповідає за керування, буває блок сабвуфера “самийвеликий агрегат, якій завжди має місце для додаткової жмені транзисторів”. Можливі варіанти систем навідь з повним відділенням електроніки від акустики. Для “однокоробкових” комплектів характерним є використання невеличких гучномовців. Не рідко використовують 5 однакових сателитів, що позитивно впливає на рівномірність акустичного поля. Нагадаю, що Dolby Prologic створює 4 окремих канали (лівий фронтальний, центральний, правий фронтальний, тиловий, який як правило складається з двох гучномовців); є ще й п’ятий вихід відфільтрований низькочастотний сигнал для сабвуфера. Малогабаритна акустика має обмеження в басах, проте просторові ефекти відтворює якнайкраще, що взагалі то від неї і вимагається. Декодер Dolby Prologic при розкладанні вихідного стереосигналу в каналі ефектів (тил) відрізняє частоти вищі за 7 kHz, як непотрібні; фронтальні канали зберігають повний діапазон. Крім регулювання гучності каналів, в де-яких системах є можливість зміни затримки в часі між фронтальними і тиловими гучномовцями в межах 15-30 мс. (частіше затримка постійна – 20 мс, цього достатньо в більшості випадків).

І нарешті головне: компоненти “міні-театрів” повністю зкореговані за всіма найбільш важливими параметрами і готові до роботи: підключай і слухай. Ось ми і дісталися до звука в усіх його кінопроявах: супербас-для створення особливого драматизму, тонально “гострі” сателіти – для просторової локалізації віртуальних джерел звуку з прив’язкою звукового образу до відеоряду. А всі разом – вони діють для вашого задоволення. При тестуванні ми звертали увагу, як на конструктивні особливості, так і на функції та зручність в керуванні. Ми обмежились прослуховуванням і переглядом характерних відеофрагментів (звуковий супровід Dolby Surround), а також провели лабораторні випробовування з вимірюванням параметрів акустики, оцінкою розділення каналів підсилювача. Небажане проникнення сигналу, наприклад, з центрального каналу в тиловий знижує точність локалізації, так що чим більше є перепона між каналами Db тим краще. А втім, чи не час поринути в оточуючий звук?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]