Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONDR_NEW_all7.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
17.95 Mб
Скачать

1 Метод контрольних меж

1.1 Теоретичні відомості

1.1.1 Загальні відомості

В останні роки в метрологічній практиці ряду розвинених країн дедалі більшої популярності набуває концепція "невизначеності", яка при-ходить на зміну концепції похибки. В Україні на сьогодні перспективи цієї концепції не зрозумілі, оскільки точиться дискусія стосовно доцільності заміни концепції похибки концепцією "невизначеності" [6,7]. Концепція "невизначеності" подана з навчальною метою.

1.1.2 Коротка історична довідка

В 1978 p., визнаючи відсутність міжнародної єдності щодо питання невизначеності вимірювання, найвищий світовий авторитет в області метрології - Міжнародний комітет мір та ваг (МКМВ) звернувся до Міжнародного бюро мір та ваг (МБМВ) з проханням розглянути цю проблему спільно з національними лабораторіями стандартів і розробити ре-комендацію.

МБМВ розробило та розіслало в тридцять дві національні лабораторії детальну анкету з питаннями. На початок 1979 р. були отримані відповіді із двадцяти однієї лабораторії. Майже всі погоджувалися, що важливо прийти до загальноприйнятого використання в міжнародному масштабі виразу "не-визначеність". Однак не було досягнуто згоди відносно методу, яким пот-рібно користуватися. МБМВ організувало зустріч з метою прийняття єдиної і

загальноприйнятої методики для визначення "невизначеності": в її роботі прийняли участь експерти з одинадцяти національних метроло-гічних лабораторій. Робоча група зі складання звіту про "невизна-ченість" розробила Рекомендацію INC-1 (1980) "Виражання експери-ментальних невизначеностей". Рекомендація була прийнята МКМВ в 1981 р. і знову затверджена в 1986 р. Однак Рекомендація була лише коротким описом [6].

Завдання розробки детального Керівництва, яке б базувалось на рекомендації робочої групи, МКМВ передав Міжнародній організації зі стандартизації (ISO). Відповідальність була покладена на Технічну кон-сультативну групу ТКГ з метрології ISO-І. Оскільки одним із її завдань є координація розвитку нових напрямів в галузі вимірювань, як становлять інтерес для ISO та шести організацій, які брали участь (разом з ISO) в роботі МЕК, МКМВ, Міжнародної організації законодавчої метрології (МОЗМ), Міжнародного Союзу чистої прикладної хімії (МСЧПХ), Між-народного союзу чистої та прикладної фізики (МСЧПФ) та Міжнародної федерації клінічної хімії (МФКХ).

ТКГ, в свою чергу, створив Робочу групу, до складу якої ввійшли експерти, запропоновані МБМВ, МЕК, МОЗМ і призначені головою ТКГ. Перед нею було поставлено завдання: прийняти керівний документ, який, опираючись на рекомендацію Робочої групи МБМВ зі складання звіту про визначеність, давав би правила запису невизначеностей вимірювань і використовувався б службами стандартизації, випробовування, акредитації лабораторій і метрології [7]. Мета Керівництва:

- забезпечити повну інформацію про те, як складати звіти про невизна-ченість вимірювань;

- надати основу для міжнародного порівняння результатів вимірювань.

При цьому малося на увазі, що ідеальний метод для оцінки і запису невизначеностей вимірювань при проведенні експерименту повинен бути реальним, тобто придатним для всіх видів вимірювань і всіх вхідних даних, які використовуються у вимірюваннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]