Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONDR_NEW_all7.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
17.95 Mб
Скачать

1.1.11 Техніка контрольних карт

Для полегшення процедури статистичного регулювання якості про-дукції в умовах виробництва використовується техніка контрольних карт. Є декілька типів контрольних карт:

  • карта середніх значень ("карта "),

  • карта медіан ("карта "),

  • карта середньоквадратичних відхилень ("карта "),

  • карта розмахів ("карта ") і ряд комбінованих карт, наприклад, "карта/", "карта/" і т.п. [5].

На контрольній карті середніх значень ("карта ") по осі ординат показують верхнюі нижнюмежі. По середині міжіпроводиться вісь абсцис, на якій через однакові проміжки позначають мо-менти відбору проб і = 1, 2, ... . Значеннядля кожної проби наносяться на карту. Межіірозраховані так, що область значеньміж межами відповідає області прийняття гіпотези.

Якщо ж >або<, то гіпотезавідкидається, і, тому, потрібне зупинення виробничого процесу.

Аналогічно будується карта середньоквадратичних відхилень ("карта "). Вихід розрахункового значення (за верхню межуозначає, що гіпотезавідкидається, і виходить, що точність технологічної системи погіршилася. Потрібна зупинка процесу та аналіз причин розлагодження. За нижню межуна "карті" беруть нульове значення.

Оскільки підрахунок середньоквадратичного відхилення за фор-мулоюдля виробничих умов досить складний, за-мість "карти" зазвичай використовують карту розмахів ("карта"), для якої як вибірковий розмахRi використовують різницю між найбільшим і найменшим значеннями показника якості в пробі:

Ri = yi max - yi min. (1.47)

Гіпотеза відкидається, якщо.

Розглянемо техніку побудови і ведення карти, яка найбільше засто-совується: комбінованої карти "середнє — розмах". Зі співвідношення (1.46) легко одержати формули для розрахунку верхніх і нижніх границь карти середніх:

, (1.48)

де - квантиль нормованого нормального закону розподілу (знаходиться за таблицею для різнихР = ,n- загальна кількість вимірів). У випадку, якщо невідомі значення номіналу y0 і величини , то використовують їхні оцінки і , які були отримані в результаті спеці-ально організованих досліджень. Тоді формула (1.48) приймає вигляд

. (1.49)

Виведення формули для розрахунку границі яка визначає об-ласть прийняття гіпотези, базується на законі розподілу вибіркової функції [8] і на відомому в статистиці співвідношеннідеd - деяка постійна, яка залежить від об’єму вибірки n. Пропускаючи виведення формули для наведемо її кінцевий вигляд:

(1.50)

де d0 - табличне значення коефіцієнта, що залежить від об’єму проби n і обраного рівня значимості . З формул (1.38), (1.39) і (1.40) випливає, що для розрахунку границь комбінованої "карти/" необ-хідно знати такі параметри:

  • y0 - номінальне значення показника якості або його оцінку ;

  • 2 - характеристику точності роботи технологічної системи або її оцінку , знайдену через оцінку розмаху;

  • - оцінку розмаху;

  • n - кількість вимірів показника якості, що містяться в пробі;

  • 1 - рівень значимості для перевірки гіпотези ;

  • 2 - рівень значимості для перевірки гіпотези ;

  • d0 - табличне значення для коефіцієнта.

Значення перших трьох параметрів або задаються, або визначаються на підставі даних спеціальних попередніх досліджень технологічного про-цесу. Останні чотири параметри вибираються відповідно до рекомендацій ГОСТ 15894-70 “Статистичне регулювання технологічних процесів” [8]. Згідно з ГОСТ 1 = 0,0027, що відповідає 3-м довірчим межам; 2 = 0,012, що відповідає довірчій межі, рівній 2,5. Значення n береться в межах 3-10 в залежності від продуктивності, стабільності та від інших технологічних факторів. У процесі статистичного контролю вибране значення n зали-шається незмінним. Значення коефіцієнта d0 при 2 = 0,012 і вибраному значенні n визначається по таблиці 1.7 [8].

Інтервал часу t між відборами проб також залежить від продук-тивності технологічного процесу, від тривалості циклу між двома розла-годженнями процесу і т.д. Практично t беруть в межах 1-2 години. На практиці справжні значення y0 і 2, як правило, невідомі, і необхідно одержати їх оцінки. Для цього в технологічному процесі проводять так на-зване "попереднє дослідження". В результаті такого дослідження одер-жують вибірку, що містить n0 = 100-150 значень показника якості (а ін-шими словами - вимірюваного параметра) y. Вибірку n0 набирають у вигляді сукупностей проб, наприклад, якщо вибрано n = 5, то кількість проб Для отримання оцінки(для будь-якоїg-ї проби) обчислюється середнє значення.

Таблиця 1.7 - Значення коефіцієнта d0 при 2 = 0,012

n

3

4

5

6

7

8

9

10

d0

2,35

2,10

1,86

1,79

1,74

1,74

1,70

1,67

(1.51)

Оцінку y0 отримуємо як середнє арифметичне m середніх значень по окремих пробах

(1.52)

Для знаходження оцінки в кожнійg-й пробі визначається розмах

Rg = ygmax - ygmin, g = 1, ..., m, (1.53)

після цього обчислюється оцінка розмаху для генеральної сукупності, як усереднене значення розмахів по окремих пробах

(1.54)

Оскільки відомо [8], що , то незміщена оцінка длямає вигляд

(1.55)

де значення коефіцієнта d залежить від об’єму n проби і визначається по таблиці 1.8 [8].

Таблиця 1.8 - Значення коефіцієнта d

n

3

4

5

6

7

8

9

10

D

1,70

2,06

2,33

3,53

2,70

2,85

2,97

3,08

Рисунок 1.5 - Діаграма з контрольними межами:

а) - середніх значень; б) - розмахів.

Використовуючи дані попередніх досліджень (1.43), (1.44) і (1.45), за формулами (1.51) і (1.52) розраховують попередні контрольні межі , ,, які наносяться на діаграму (див. рис.1.5). На вісі абсцис через рівні проміжки позначаються порядкові номери проб, відібраних у попередніх дослідженнях. Далі на діаграму наносяться значення всіх і. Якщо деякі значенняабовиходять за розраховані контрольні межі, то відповідні їм проби виключаються з даних попередніх досліджень (наприклад, на рис. 1.5 проби 5, 10 і 18), після чого перераховуються оцінки івідповідно виправляються контрольні границі. Це по-яснюється тим, що оцінки,,і контрольні границіповинні відповідати нормальному, стабільному ходові технологічного процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]