Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Investuvannya_navchalny_posibnik.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
12.77 Mб
Скачать

Тема 2. Суб'єкти та об’єкти інвестування Методичні поради до вивчення теми

Сукупність відносин, що виникають між економічними агентами з приводу вкладення власних і запозичених майнових та інтелектуальних цінностей в об’єкти інвестування характеризують сутність інвестиційного ринку.

Структурними елементами інвестиційного ринку є: суб’єкти інвестиційної діяльності, об’єкти інвестування, інфраструктура ринку, механізм ціноутворення, державне регулювання.

Механізм ціноутворення на інвестиційному ринку базується на співвідношенні інвестиційного попиту і пропозиції в умовах вільної конкуренції та залежить від багатьох макро- і мікроекономічних факторів. Форма їх вияву на інвестиційному ринку характеризує кон’юнктуру інвестиційного ринку.

Цикл кон’юнктури інвестиційного ринку включає чотири стадії:

  1. підйом – підвищення активності ринкових процесів у зв’язку з пожвавленням економіки;

  2. кон’юнктурний бум – різке зростання попиту на всі інвестиційні товари та перевищення його над пропозицією;

  3. ослаблення кон’юнктури – зниження інвестиційної активності у зв’язку із спадом економіки, насиченням попиту на інвестиційні товари та його перевищенням на пропозицією;

  4. спад кон’юнктури – зниження рівня попиту, що супроводжується скороченням пропозиції інвестиційних товарів.

Основними дійовими особами на інвестиційному ринку є суб’єкти інвестування – інвестори та учасники інвестиційного процесу. Ініціатором вкладення капіталу виступає інвестор – він приймає рішення щодо розміщення власних і позикових матеріальних, грошових і інтелектуальних цінностей в об’єкти інвестування. Йому належить право розпоряджатися результатами інвестування, включаючи реінвестиції та об'єднання коштів для здійснення спільного інвестування. Інвестор може виступати в ролі замовника, вкладника, кредитора, а також виконувати інші функції учасників інвестиційного процесу. Останні забезпечують реалізацію інвестицій як виконавці замовлень або на підставі доручення інвестора.

Зважаючи на різноманітність інвестиційних операцій, особливості їх здійснення та характер участі, суб’єктів інвестиційної діяльності можна розподілити на групи за низкою ознак. Класифікація інвесторів представлена в табл. 2.1.

Таблиця 2.1. Класифікація інвесторів

Ознака

Види інвесторів

1.За спрямованістю основної господарської діяльності

1.1.індивідуальний інвестор

1.2.інституційний інвестор

2.За цілями інвестування

2.1.стратегічний інвестор

2.2.портфельний інвестор

3.За приналежністю до резидентів

3.1.вітчизняний інвестор

3.2.іноземний інвестор

4.За орієнтацією на види вигід від інвестування

4.1.інвестор, орієнтований на зростання капіталу

4.2.інветор, орієнтований на отримання поточного доходу

4.3.інвестор, орієнтований на інші види доходу

5.За відношенням до ризику

5.1.косервативний інвестор

5.2.поміркований інвестор

5.3.агресивний інвестор

Найбільш розповсюдженою категорією суб’єктів інвестування є інституційні інвестори, що здійснюють свою діяльність як фінансові посередники (інвестиційні, страхові компанії, пенсійні фонди). Інвестиційні компанії функціонують як інститути спільного інвестування (ІСІ) різних видів.

Всі суб’єкти інвестиційної діяльності незалежно від форм власності та господарювання мають рівні права на здійснення цієї діяльності, самостійно визначають цілі, напрямки, види, обсяги та ефективність інвестицій, залучаючи для їх реалізації на договірній або конкурсній основі будь-яких партнерів.

Можливості суб’єктів інвестиційної діяльності здійснювати інвестиції характеризує інвестиційний потенціал. Його формують сукупність показників щодо темпів економічного зростання, наявності і співвідношення факторів виробництва, розвиненості інфраструктури, ефективності управління.

Невід'ємною складовою, що впливає на обсяги та ефективність інвестицій господарюючих суб’єктів в умовах ринку, є інвестиційний ризик, який характеризується рівнем невизначеності прогнозу щодо одержання прибутку (доходу).

Інвестиційний потенціал та інвестиційний ризик визначають інвестиційний клімат країни (інвестиційну привабливість об’єкта інвестування). При залученні інвесторів це поняття набуває визначальної ролі.

Під інвестиційним кліматом у загальному сенсі розуміють ситуацію, що склалася в регіоні, з точки зору вітчизняних та зарубіжних інвесторів, які вкладають свій капітал у розвиток його економіки. Це поняття є комплексним, поєднує у собі значну кількість факторів ризику, що виникають під впливом зовнішніх та внутрішніх умов та перспектив розвитку. Саме тому у науковій літературі панує підхід, згідно з яким інвестиційний клімат характеризує сукупність соціально-політичних та економічних ризиків.

Інвестиційний клімат безпосеред­ньо впливає на основні показники соціально-економіч­ного розвитку країни. Позитивний інвестиційний клімат сприяє вирішенню соціальних проблем, забезпечує високий рівень зайнятості населення, дозволяє онов­лювати виробництво, проводити модернізацію й наро­щування основних фондів підприємств, впроваджува­ти новітні технології тощо. Стабілізація інвестиц­ійного клімату є важливим завданням для кожної держави.

У вітчизняній та зарубіжній практиці напрацьовано різні методичні підходи і відповідний інструментарій оцінки інвестиційного потенціалу та інвестиційних ризиків на макро- і мікроекономічному рівнях, а також комплексні методики оцінки інвестиційної привабливості країни, її окремих регіонів та галузей.

Для оцінки інвестиційного клімату (інвестиційної привабливості) застосовуються показники, що різнобічно характеризують об’єкт інвестування. Їх перелік значною мірою залежить від специфіки кожного конкретного дослідження.

Для оцінки інвестиційної привабливості регіону фахівці пропонують застосовувати наступну градацію факторів (рис.2.1).

Інвестиційну привабливість галузей господарського комплексу пропонується визначати за блоками:

1 блок – оцінка ефективності функціонування галузі за показниками прибутковості, фінансового стану, ефективності виробничої діяльності, ефективності капітальних вкладень;

2 блок – оцінка перспективності розвитку галузі за її значущістю в економіці регіону. Стійкість до економічного спаду виробництва, соціальна значущість галузі в економіці регіону, ступінь її державної підтримки;

3 блок – оцінка регіональних інвестиційних ризиків;

4 блок – узагальнююча оцінка інвестиційної привабливості галузі. Більш детально наукові підходи до визначення поняття та оцінки інвестиційної привабливості регіонів, областей, галузей та інших економічних об’єктів розглянуті в роботах [33].

Рис. 2.1. Показники оцінки інвестиційної привабливості регіону [54]

Для оцінки інвестиційної привабливості суб’єктів господарювання використовується система фінансових показників, що дозволяє виявити стан та ефективність найважливіших аспектів діяльності підприємства. До таких належать: ліквідність, управління активами, рентабельність, фінансова стійкість, ринкова вартість акцій. Основні показники, що при цьому застосовуються, та порядок їх розрахунку представлено в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2. Показники оцінки інвестиційної привабливості підприємства

Показник

Алгоритм розрахунку

  1. Показники ліквідності

    1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал)

    1. Коефіцієнт швидкої ліквідності (Кшл)

    1. Коефіцієнт поточної ліквідності (Кпл)

    1. Коефіцієнт загальної платоспроможності (Кзп)

  1. Показники управління активами

    1. Коефіцієнт оборотності активів (Коа)

    1. Коефіцієнт оборотності поточних активів (Копа)

    1. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Кодз)

    1. Коефіцієнт оборотності запасів (Коз)

    1. Тривалість обороту активів (Тоа)

  1. Показники рентабельності

    1. Рентабельність (збитковість) активів (Ра)

    1. Рентабельність (збитковість) виручки (Рв)

    1. Рентабельність (збитковість) власного капіталу (Рвк)

  1. Показники ринкової вартості акцій

    1. Чистий прибуток на одну звичайну акцію (Па)

    1. Рентабельність акції (Рак)

    1. Цінність акції (Ца)

    1. Коефіцієнт котирування акції (Кк)

    1. Рівень дивідендних виплат (Рдв)

Забезпечення сприятливого інвестиційного клімату в Україні залишається питанням стратегічної важливості, від реалізації якого залежать динаміка соціально-економічного розвитку та можливість модернізації на цій основі національної економіки. Проте, незважаючи на те, що владою давно вже задекла­рована інноваційно-інвестиційна модель розвитку, інвестиційний клімат в Україні не можна назвати сприятливим. Він характеризується загальною економічною і політичною нестабільністю, недосконалістю законодавства, нерозвиненістю банківської системи та браком фінансових ресурсів всередині країни. Однак, це не відштовхує великих інституціональних іноземних інвесторів, міжнародні фінансові установи та фонди. На думку західних експертів, Україна займає стратегічне географічне положення, має багаті природні ресурси та робочу силу з високим рівнем освіти, що робить її привабливим інвестиційним середовищем; свого очікуваного потенціалу вона не досягла через те, що не змогла звести до мінімуму втручання держави у дію ринків, усунути адміністративні перепони, що заважають веденню бізнесу, виконати намічені показники приватизації та стати привабливою для іноземних та внутрішніх інвесторів. Очевидно, можна зробити оптимістичний висновок, що українська економіка знаходиться на шляху до повної реалізації свого інвестиційного потенціалу, а поштовхом до нарощування інвестицій має стати створення сприятливих умов для дії ринкових регуляторів: формування стабільного правового поля, захисту прав власності, зниження податкового тиску на підприємства, розвиток системи ринків і ринкових інструментів, розвиток інформаційної інфраструктури ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]