Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

8.4 Бюджетування в системі оперативного фінансового планування

В умовах ринкової економіки кожне підприємство повинне тур­буватися про досягнення високої результативності його виробничо-господарської діяльності, підвищення платоспроможності і фінансової стійкості. У вирішенні даних питань значна роль належить як стратегічному, так поточному і оперативному фінансовому плануван­ню, з розробкою цілої низки бюджетів за структурними підрозділами підприємств.

Поняття "бюджетний" на рівні підприємства ще й досі по-різному трактується зарубіжними і вітчизняними вченими. Дехто поняття "бюд­жет" порівнює з поняттям "кошторис".

У контексті підприємств під бюджетом розуміється короткостро­ковий план, в якому відображається формування або розподіл окремих видів ресурсів, витрат, коштів.

У більш широкому розумінні бюджетний - це оперативний план підприємства, що складається у формі кошторису або балансу надход­ження та витрачання окремих видів ресурсів, витрат, коштів на корот­костроковий період з метою найбільш ефективного їх використання.

На підприємствах складаються різні бюджети як за формою, так і за змістом. У них можуть відображатися кількісні і якісні показники із формування або використання відповідних видів ресурсів, витрат, коштів у плановому періоді. Крім того, на підприємствах можуть склада­тися укрупнені бюджети, в яких відображаються як витрати, так і доходи підприємства: форму бюджету підприємство розробляє самостійно.

Процес складання бюджетів і контролю за їх виконанням являє со­бою бюджетування. Бюджетування базується на таких вимогах:

  • структурованість бюджетів;

  • розроблення бюджетів усіма підрозділами;

  • обґрунтованість показників бюджетів;

  • забезпечення єдиного порядку підготовки, розгляду та розміщення бюджетів;

- забезпечення єдиного порядку аналізу виконання бюджетів. Бюджетування має спрямовуватися на виконання таких основних

завдань, як: визначення складу і обсягу витрат, пов'язаних із діяльністю окремих структурних одиниць і підрозділів; забезпечення покриття запланованих витрат фінансовими ресурсами.

Необхідною умовою і складовою бюджетування є планування, яке конкретизується в бюджетах.

У системі оперативного фінансового планування складаються бюд­жети, які класифікуються за такими ознаками: за сферою діяльності підприємства (бюджет з інвестиційної діяльності, бюджет з операційної діяльності, бюджет з фінансової діяльності); за видами витрат (бюджет із поточних витрат, бюджет капітальних витрат) тощо.

Бюджетування здійснюється за схемою: "підприємство-підрозділи-підприємство". На етапі "підприємство-підрозділ" підприємство дово­дить до підрозділів основні натуральні і затратні показники. Підрозділи на основі отриманих показників складають відповідні бюджети. На етапі "підрозділ-підприємство" підрозділи складені бюджети надають підприємству для їх зведення в єдиний бюджет. Інтегрування бюджетів підрозділів у бюджет підприємства загалом здійснюється довільно, бо завдання підрозділів такі самі, як і завдання підприємства.

Процес бюджетування на майбутній рік починається з функціонально-вартісного аналізу виробництва і реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та визначення рівня, до якого можуть бути знижені витрати та збільшено прибуток. Потім здійснюється вибірка та розрахунок центральною економічною службою контролінгу основних економічних показників, які входять у стратегічний план підприємства, та доведення їх до окремих підрозділів у розрізі відповідних періодів.

На основі одержаних показників підрозділи розробляють прогнозні бюджети, координують їх показники, затверджують і доводять до виконавців. На підставі індивідуальних бюджетів підрозділів, Що ха­рактеризують прогнозовані обсяги продажу продукції, робіт, послуг, витрат виробництва тощо, складається консолідований (зведений) бюд­жет підприємства.

Зведений (консолідований) бюджет складається з двох частин:

  • операційний бюджет;

  • фінансовий бюджет.

Операційний бюджет включає систему таких бюджетів: бюд­жет продажу; бюджет виробництва; бюджет витрат за їх видами (адміністративних, витрат на збут, трудових витрат тощо); прогноз собівартості продукції, що реалізується; прогноз фінансових результатів (прибутків і збитків).

Фінансовий бюджет включає: бюджет грошових коштів; бюджет капітальних інвестицій; прогнозний бухгалтерський баланс.

Складання зведеного (консолідованого) бюджету починається зі складання операційного бюджету. Основною складовою операційного бюджету є бюджет продажу, який містить інформацію про заплановані обсяги продажів, про розмір цін та про очікувані доходи від реалізації кожного виду продукції, послуг.

Бюджет продажу являється основою бюджету виробництва. Бюд­жет виробництва - це план випуску продукції у натуральних по­казниках. Він показує, скільки одиниць відповідних видів продукції необхідно виготовити для забезпечення запланованого обсягу продажу і необхідного рівня запасів.

Бюджет виробництва складається на основі бюджетів продаж, ура­ховуючи виробничі потужності, наявність запасів, зовнішні закупки. Складання бюджету виробництва включає: аналіз виробничих потужно­стей; план виробництва; розрахунок кількості виробничого персоналу; розрахунок виробничих витрат тощо.

На основі бюджету виробництва складають бюджет закупівлі і ви­користання матеріалів, бюджет трудових витрат, бюджети загально-виробничих, адміністративних витрат, витрат на збут.

В основу складання бюджету закупівлі і використання матеріалів беруть дані бюджету виробництва і бюджету продажу. У бюджеті виз­начають кількість сировини, матеріалів і напівфабрикатів, які необхідно придбати для виконання виробничих планів, строки їх закупівлі, закупівельну ціну одиниці та суму витрат на них. У цьому бюджеті враховується також залишок матеріалів на початок і на кінець плано­вого періоду.

Бюджет прямих трудових витрат складається виходячи із бюдже­ту виробничих даних про продуктивність праці, витрат робочого часу, необхідного для виконання плану виробництва, вартості однієї години.

Крім бюджету прямих затрат, на оплату праці складаються бюд­жети загальновиробничих, адміністративних витрат і витрат на збут продукції. У процесі складання бюджетів цих видів витрат аналізується їх розмір разом і в розрахунку на одиницю продукції за підрозділами та в загальному аспекті, виявляються можливості їх скорочення з метою отримання найбільшого фінансового результату.

Кінцевим етапом складання операційного бюджету є розрахунок поточних показників фінансових результатів (прибутків і збитків). Вони розраховуються на основі даних бюджету продаж, де визначається ви­ручка (дохід) та бюджетів витрат. Розрахований прибуток розподіляється за відповідними каналами.

Бюджет грошових потоків містить план грошових надходжень від різних джерел (від реалізації продукції, послуг, від погашення заборгованості тощо) і платежів (оплата сировини і матеріалів, виплата заробітної плати, сплата податків тощо). У ньому відображаються також залишки коштів на початок і кінець планового періоду Складається бюджет грошових потоків на місяць, декаду. Планування бюджету грошових надходжень і витрат для підприємства корисне тим, що він допомагає виявити додаткові надходження коштів, запобігти можливим неплатежам покупців продукції, товарів, послуг, та своєчасно розрахо­вуватися за різними видами платежів.

У складі фінансового бюджету складається бюджет капітальних інвестицій, який відображає планові витрати на капіталовкладення, вибір їх проектів та джерела фінансування. Складання та виконання бюджету капітальних інвестицій спрямовує розвиток підприємства на підвищення його ефективності.

Виконання передбачених різними бюджетами господарських і фінансових операцій призводить до зміни майнового та фінансового стану підприємства. Ці зміни відображаються у прогнозному бухгал­терському балансі, який є кінцевим етапом бюджетування в системі оперативного фінансового планування.

Схема бюджетів у складі оперативного фінансового планування підприємства дає змогу встановити ефективний контроль за формуванням витрат виробництва, виходом продукції, надходженням і витрачан­ням коштів, що сприяє підвищенню ефективності виробництва.

Питання для самоконтролю:

  1. У чому сутність фінансового планування та яка його мета?

  2. Які основні завдання фінансового планування?

  3. За якими основними напрямами проводиться фінансова політика?

  4. Які відмінності між фінансовим прогнозуванням,поточним та оперативним плануванням?

  5. На які види поділяється фінансове планування у залежності від напряму використання джерел інформації?

  6. У чому полягає сутність оперативного планування?

  7. За якою схемою розробляється оперативний фінансовий план?

  8. Яким чином розробляється прогноз продажу?

  9. На які стадії можна поділити процес фінансового планування?

  10. Які документи обов’язково має включати в себе фінансовий план?

  11. Якими методами визначаються фінансові потреби підприємства?

  12. У чому полягає сутність методу відсотків товарообороту?

  13. За допомогою яких методів,відбувається планування фінансових показників?

  14. Що таке стратегія фінансування?

  15. У чому полягає сутність бюджетування?

  16. Від чого залежить структура системи бюджетування?

  17. Які бюджети складаються на підприємстві?

  18. Яким чином визначається ефективність бюджетування?

  19. Які показники найчастіше використовуються при визначенні точності бюджетів?

  20. У чому сутність та призначення платіжного календаря?