Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

2.8 Розрахунки із застосуванням векселів

Однією з форм безготівкових розрахунків з погашення боргів за товарно-матеріальні цінності є розрахунки за допомогою застосування векселів.

Вексель – це цінний папір встановленої форми, що містить письмове зобов’язання боржника (векселедавця) сплатити відповідну суму грошових коштів своєму кредитору - власнику векселя (векселетримачу) у встановлений термін. Він широко використовується в комерційній та банківській практиці в країнах з ринковою економікою, як форма видачі позабанківського кредиту.

Застосування векселів у господарському обороті в Україні регламентується Постановою Верховної Ради України від 17.06.92 р. "Про використання векселів в господарському обороті України", а також прийнятими в 1993 р. Національним банком України "Порядком здійснення банками операцій з векселями" і Положенням "Про переказний та простий векселі" та Указом Президента України від 14.09.94 р. "Про випуск та обіг векселів для покриття взаємної заборгованості суб'єктів підприємницької діяльності" і Законом України "Про обіг векселів в Україні" від 05.04.2001р.

Векселі бувають кількох видів. Однак у господарському обороті України застосування отримали в основному два види векселів - про­стий (соло вексель) та переказний (тратта).

Бланки векселів є документами суворої звітності. Вони виготов­ляються та видаються (продаються) банками в книжечках по 25 та 50 векселів.

При розрахунках векселями простий вексель виписує та підписує боржник, а переказний - кредитор.

У простому векселі фіксується найменування боржника та креди­тора, термін платежу, сума платежу. Він також повинен мати підпис та печатку векселедавця. В цілому, простий вексель містить нічим не обумовлену обіцянку векселедавця сплатити безпосередньо своєму кредитору - векселетримачу вказану в ньому суму боргу.

Переказний вексель, що виписується та підписується кредитором, являє собою наказ боржнику (трасату) про сплату у встановлений термін вказаної суми грошових коштів третій особі. Виписаний переказний вексель повинен бути акцептований боржником, без чого він не має юридичної сили. Акцептом векселя платник бере на себе зобов'язання сплатити його суму у встановлений термін. У випадку незгоди плати­ти за векселем, платник виписує і нотаріально засвідчує вексельний протест.

Оплата за векселем може бути гарантована банком. Банківська гарантія платежу за векселем називається "аваль". Вона передбачає відповідальність банку - аваліста перед векселетримачем за сплату боргу (оплату векселя) у встановлений термін за рахунок кредиту. З іншого боку, при оплаті векселя за рахунок кредиту банк стягує з плат­ника встановлену плату (відсоток).

У випадку наявності кредиторів у платника він може переадресову­вати переказний вексель для оплати на ім'я одного з цих кредиторів. У цьому випадку на зворотному боці векселя робиться відповідний передавальний напис-індосамент. У цій операції вексель виконує функцію кредитних коштів, бо він використовується як засіб платежу.

У розрахунках переказним векселем беруть участь три особи: векселедавець - особа, яка видає вексель; векселетримач - особа, яка отри­мала вексель і має право вимагати за ним оплату від платника; платник (трасат) особа, яка повинна оплатити вексель.

Черговість операцій при розрахунках переказним векселем така:

  1. Оформлення векселя кредитором:

  2. Видача векселя векселетримачу;

  3. Пред'явлення векселя до акцепту платником;

  4. Передача акцептованого векселя векселетримачу;

  5. Пред'явлення векселя векселетримачем платнику для його оплати;

  6. Оплата векселя платником.

Використання векселів у розрахунках має свої переваги: зменшується

необхідність в оборотних (грошових) коштах; прискорюються розрахунки; забезпечується погашення взаємних боргів; залучається до пати за товар третя особа, яка має кошти; зменшується необхідність у банківському кредиті; скорочується грошова маса та гальмуються інфляційні процеси.

Однак погіршення фінансового стану значної кількості суб'єктів господарювання в Україні в умовах переходу її на ринкові відносини дозволяє в широко використовувати векселі в платіжному обороті.