Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

6.6 Місцеві податки і збори

6.6.1 Комунальний податок

Місцеві податки і збори - це платежі, які встановлюються місцевими органами влади і обов'язкові до сплати їх платниками на даній території.

Наявність місцевих податків і зборів та їх стягування є дуже важли­вим, оскільки за їх рахунок формуються в основному місцеві бюджети, з яких фінансуються установи і організації невиробничої сфери, місцеві органи державної влади і самоврядування, підприємства і організації, які входять до складу місцевого господарства, і т. д.

Окремі види місцевих податків і зборів, їх розмір і порядок стягу­вання встановлюються місцевими органами влади в межах відповідних територій, а також у межах їх переліку і ставок, встановлених законо­давством України.

В Україні встановлені такі види місцевих податків і зборів:

  • комунальний податок;

  • податок з реклами;

  • збір за припаркування автотранспорту;

  • ринковий збір;

  • збір за видачу ордера на квартиру;

  • курортний збір;

  • збір за право використання місцевої символіки;

  • збір за здійснення закордонного туризму;

  • збір за проведення аукціону;

  • збір за проїзд по території Автономної республіки Крим і при­кордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон;

  • збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі і сфери послуг;

  • збір за надання земельних ділянок для будівництва об'єктів виробничого і невиробничого призначення, індивідуального житла і гаражів у населених пунктах.

  • Комунальний податок - це обов'язковий місцевий податок, який нараховується з неоподатковуваного фонду оплати праці робітників за встановленими ставками.

  • Платниками комунального податку є усі юридичні особи за виклю­ченням бюджетних установ і організацій, планово-дотаційних установ і організацій та сільськогосподарських підприємств.

Конкретно комунальний податок сплачують:

усі суб'єкти господарювання, незалежно від форми власності і підлеглості відомствам, включаючи підприємства з іноземними інвестиціями, їх філії, відділення та інші окремі підрозділи, які є юридичними особами і мають свій баланс, поточний рахунок в установах банків і здійснюють господарську, підприємницьку та іншу комерційну діяльність, - з неоподатковуваного доходу опла­ти праці робітників, які займаються цими видами діяльності;

  • окремі підрозділи, філії господарюючих суб'єктів, які не мають самостійного балансу і поточного рахунка в установах банків, - з неоподатковуваного доходу оплати праці своїх робітників у складі підприємств, які є юридичними особами;

  • підприємства і організації, які не є госпрозрахунковими, але які отримують доходи від господарської діяльності, - з неопо­датковуваного фонду оплати праці, розрахованого на робітників, які займаються цією діяльністю;

  • бюджетні установи, які фінансуються з місцевого і Державного бюджетів - з неоподатковуваного фонду оплати праці робітників, які займаються господарською і комерційною діяльністю в складі цих установ.

Об'єктом оподаткування комунальним податком є неоподатко­вуваний фонд оплати праці робітників, розрахований множенням встановленого неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на середньооблікову чисельність працівників за звітний місяць.

Середньооблікова чисельність працівників за звітний місяць розраховується шляхом підсумовування чисельності робітників спи­скового складу за кожен календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 31, включаючи святкові (неробочі) та вихідні дні і діленням отриманої суми на число календарних днів звітного місяця. До складу спискового складу робітників включаються робітники, які працюють за умовами трудового договору.

Чисельність робітників спискового складу за вихідний чи свят­ковий (неробочий) день приймається на рівні спискової чисельності робітників за попередній робочий день. При наявності двох або більше вихідних чи святкових (неробочих) днів підряд чисельність робітників спискового складу за кожен з цих днів приймається на рівні чисельності робітників спискового складу за робочий день, що передував вихідним та святковим (неробочим) дням.

Розрахунок суми податку здійснюється його платником кожний квартал з розподілом помісячно за спеціальною формою. Сума податку визначається множенням розрахованого неоподатковуваного фонду оплати праці на встановлену ставку, яка не повинна перевищувати 10%. Форма розрахунку наведена в таблиці 6.17.

Складений розрахунок комунального податку подається платниками до податкового органу протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) кварталу.

Сплата суми комунального податку його платниками здійснюється до місцевого бюджету щомісяця до 15 числа місяця, наступного за звітним місяцем. Кінцева квартальна сума цього податку розраховується як різниця між сумою, яка належить до сплати за квартальним роз­рахунком та сплаченими авансовими платежами за два попередніх місяці кварталу, а сплачується вона протягом 10 днів з дати здачі роз­рахунку.

За правильність обчислення і своєчасну сплату комунального податку відповідальність несуть його платники. Так, за несвоєчасну сплату по­датку з платника стягується пеня у встановленому розмірі за кожен день прострочки з суми недоїмки.

Таблиця 6.17.

Податковий розрахунок комунального податку за II квартал 2008 р. Платник МИ "Електроніка" (грн, коп.)

Показники

код рядка

Усього

Кількісний склад працівників за звітний період, чол.

01

4

5

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян

02

1

7

0

Річний фонд оплати праці

03

7

6

5

0

Ставка комунального податку

04

1

0

0

Нараховано податку за звітний період (ряд. 3x4)

05

7

6

0

Нараховано податку за раніше поданим розрахунком

06

5

1

0

Сума помилок, яка збільшує податкове зобов'язання (р.5 - р.6)

07

2

5

5

0

Сума недоплати, яка зменшує податкове зобов'язання (р.6 - р.5)

08

-

-

-

-