Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

3.5 Методи розрахунку прибутку підприємства і обчислення рентабельності.

Прибуток, який є основним фінансовим показником і результатом підприємницької діяльності господарюючих суб'єктів, забезпечує значну потребу в фінансових ресурсах не тільки самих підприємств, але і дер­жави в цілому. Тому для успішного ведення господарства підприємства в умовах ринку повинні здійснювати планування прибутку.

Планування прибутку є складовою фінансового плануван­ня і найважливішою ділянкою фінансово-економічної роботи на підприємствах. Від того, як достовірно визначений плановий при­буток, буде залежати успішна господарсько-фінансова діяльність підприємства.

Розрахунок планового прибутку повинен бути економічно обгрунтований, що дозволить здійснювати своєчасне і повне фінансування інвестицій, приросту власних обігових активів, своєчасних розрахунків з бюджетом за податками тощо. Отже, правильне плану­вання прибутку на підприємствах має велике значення в забезпеченні їх ефективної роботи.

У процесі розробки планів з прибутку важливо не тільки врахову­вати всі фактори, які впливають на величину можливих фінансових результатів, але і вибрати той варіант виробничої програми, який за­безпечить отримання максимального прибутку.

При відносно стабільних цінах і прогнозованих умовах господа­рювання прибуток планується на рік у рамках поточного фінансового плану. Але нестабільність цін, що існує в умовах ринку, ускладнює річне планування і підприємства можуть складати більш чи менш реальні плани з прибутку на квартал.

Планування прибутку проводиться окремо за всіма видами діяльності підприємства: від продажу товарної продукції; від продажу іншої продукції та послуг нетоварного характеру; від продажу основних фондів, іншого майна і нематеріальних активів; від позареалізаційних доходів і витрат.

Основними методами планування прибутку від продажу товарної продукції є метод прямого рахунку і аналітичний метод. Основою для розрахунку прибутку є обсяг виробничої програми, який базується на замовленнях споживачів і господарських договорах.

Найпоширенішим методом планування прибутку від продажу товарної продукції є метод прямого рахунку. Суть цього методу полягає

• тому, що прибуток визначається як різниця між виручкою від про­лажу товарної продукції (доходом) за вирахуванням податку на додану вартість та акцизів і її собівартістю. Основою для розрахунку прибутку а даному випадку є обсяг виробничої програми, яка базується на за­мовленнях споживачів та господарських договорах. Однак, починаючи розрахунок планової величини прибутку, необхідно уточнити обсяг продукції, від продажу якої очікується цей прибуток. У цьому плані потрібно відрізняти плановий розмір прибутку в розрахунку на товарний випуск продукції від прибутку, запланованого на обсяг продукції, що продається.

Прибуток з товарного випуску продукції планується на основі кошторису затрат на виробництво і реалізації продукції та її вартості

• діючих цінах реалізації без податку на додану вартість та акцизів.

рахунок ведеться за формулою:

П тп =(В тп Ц)-(В тп С),

де П тп - прибуток за запланованим випуском товарної продукції;

Втп - випуск товарної продукції в запланованому періоді в

нату­ральному виразі;

II - ціна за одиницю продукції без ПДВ, акцизів;

С - собівартість одиниці товарної продукції.

Розрахунок прибутку на продукцію, яка продається в запланованому : . виконується в аналогічному порядку тільки в розрахунку на проданої продукції. При цьому обсяг проданої продукції в запла­вному періоді в натуральному виразі визначається як сума залишків дії. що не продана на початок запланованого періоду, обсягу впуску товарної продукції в запланованому періоді без урахування залишків готової продукції, які не будуть продані в кінці запланованого періоду. Виходячи з цього, розрахунок планової суми прибутку від продажу продукції можна подати так:

Пппзпнртп – Пзпкр,

Де Ппп- прибуток від продажу продукції в запланованому періоді;

Пзпнр- - прибуток у залишках продукції, що не продана, на початок запланованого періоду;

Птп - прибуток за товарною продукцією, передбачуваною до випу­ску в запланованому періоді;

Пзпкр - прибуток у залишках продукції, яка не буде продана в за­планованому періоді.

Визначенню прибутку за даним методом повинно передувати визначен­ня обсягу випуску порівнюваної та непорівнюваної товарної продукції в запланованому періоді за собівартістю і в цінах продажу, а також залишків готової продукції на складі і товарів, відвантажених на початок і кінець запланованого періоду.

Розрахунок прибутку від продажу товарної продукції методом пря­мого рахунку наведено в таблиці 3.1.

У даному випадку прибуток визначається за кожним видом (асор­тименту) продукції, що продається, як різниця між її вартістю в цінах продажу (без ПДВ, акцизів тощо) і собівартістю. Додаючи прибуток за всіма видами (асортиментами) проданої продукції, отримують загаль­ну величину прибутку від продажу товарної продукції запланованого періоду.

Для отримання загального підсумкового прибутку до розрахованої суми прибутку від продажу товарної продукції запланованого року до­дають прибуток у залишках продукції, не проданої на початок заплано­ваного року, прибуток від іншого продажу (від продажу основних фондів та нематеріальних активів, від операцій з цінними паперами і валютними цінностями, від здачі майна в оренду тощо) і корегують отриману суму прибутку на прибуток від надзвичайних подій.

Дана методика розрахунку прибутку застосовується при плануванні результатів від продажу товарної продукції, коли легко визначити обсяг реалізованої продукції в цінах продажу та за собівартістю. Цей метод застосовується, як правило, при невеликому асортименті виготовленої продукції. Основною перевагою методу прямого рахунку планування прибутку при відомих цінах і незмінних витратах протягом заплано­ваного періоду є його точність.

Але метод прямого рахунку не дозволяє виявити окремих факторів впливу на плановий прибуток і при широкій номенклатурі продукції, що виготовляється, дуже трудомісткий. Його можна використати в сучасних умовах господарювання, коли підлягають частим змінам ціни, зарплата та інші обставини, тільки на короткий період часу. Це практично виключає його застосування при річному і перспективному плануванні прибутку.

Таблиця 3.1

Розрахунок прибутку від продажу товарної продукції

Види продукції

Товарний

випуск

продукції за планом, т

Ціна за 1т про-дукції за мінусом ПДВ і акцизів,грн/т

Планова

Собівар-тість за 1т продукції

грн/т

Товарний випуск продукції за планом, тис. грн.

Прибуток, тис. грн.

у цінах продажу (Ф.3*гр.2)

За собі­вартістю (гр.4* гр.2)

(гр.5 -гр-6)

1

2

3

4

5

6

7

1.Порівняльна продукція: Продукція "А"

Продукція "Б"

Продукція "В"

Продукція "Г"

Продукція "Д"

І т. д.

1475

1500

1450

1400

1375

3780

3855

3940

3675

3860

3460

3565

3570

3355

3475

5575.5

5782.5

5713.0

5145.0

5307.5

5103.5

5347.5

5176.5

4697.0

4778.2

472.0

435.0

536.5

448.0

529.3

УСЬОГО

X

X

X

58050

48850

9200

2.Непорівняльна продукція

Продукція "Є"

Продукція "Ж"

1210

1220

3570

3650

3185

3350

4319.8 4453.0

3853.8 4087.0

466.0

366.0

Усього

X

X

X

8772.8

7940.8

832.0

3. Залишки готової продукції на початок заплано-ваного року

-

-

-

160.0

130.0

30.0

4.Залишки готової продукції на кінець запланованого року

-

-

-

-

120.0

20.0

Усьго від продажу товарної продукції

-

-

-

66842.8

56800.8

10042

В умовах випуску широкого асортименту продукції та необхідності планування прибутку на рік і подальшу перспективу, його розрахунок на відповідний плановий період виконується аналітичним методом. При цьому методі прибуток розраховується не за кожним видом продукції, що випускається в запланованому році, а за всією порівнюваною і не порівнюваною товарною продукцією.

При плануванні прибутку аналітичним методом необхідно вирішувати послідовно такі задачі:

  • розрахунок базової рентабельності як відокремленої частки очікуваної суми прибутку за звітний рік на собівартість порівнюваної товарної продукції за той же період. Його можна виконати за формулою:

Рб = (Потп )• 100%,

де: Рб, - базова (очікувана) рентабельність;

П о - очікувана сума прибутку за звітний базисний рік;

Стп- собівартість товарної продукції базисного року;

- обчислення обсягу товарної продукції в запланованому періоді за собівартістю звітного року і розрахунок прибутку на товарну продукцію, виходячи із базової рентабельності. При цьому розрахунок прибутку на товарну продукцію на основі базової рентабельності можна виконати за формулою:

Ппсб•Рб ,

Де: Пп- прибуток на товарну продукцію запланованого року;

Тсб - обсяг товарної продукції в оцінці за собівартістю базового періоду;

Рб - базова (очікувана) рентабельність;

- облік впливу на плановий прибуток різних факторів: зміни (зни­ження,

збільшення) собівартості продукції в запланованому році; підвищення якості та сортності реалізованої продукції; зміни рівня цін на продукцію, що продається.

Планування прибутку на наступний рік виконується у наприкінці звітного року. Тому для визначення базової рентабельності використову­ються звітні дані про обсяг отриманого прибутку і собівартість за дев'ять місяців поточного року і очікувані за iv квартал цього ж року. За допо­могою знайденого таким чином рівня базової рентабельності та запла­нованого обсягу товарної продукції в оцінці за собівартістю базисного (звітного) року орієнтовано розраховується прибуток запланованого року з урахуванням впливу лише одного фактора - зміни обсягу порівняльної товарній продукції. На наступному етапі планування прибутку від продажу товарної продукції враховується вплив на його величину зміни собівартості, цін, асортименту і сортності продукції.

При кінцевому розрахунку планової суми прибутку від продажу продукції враховуються також зміни прибутку в залишках готової продукції та товарів на початок і кінець запланованого року.

На основі даних таблиці 3.2 розглянемо порядок розрахунку базової рентабельності.

Таблиця 3.2

Розрахунок базової рентабельності

За звітом за 9 м-ців

За планом на IV кв. звітного року

Очікуване виконання за поточний рік (гр.2 + гр.3)

1.Обсяг порівняльної продукції звітного року:

а)в оцінці за діючими цінами без акцизів і ПДВ, тис. грн;

б) в оцінці за собівартістю, тис. грн

43066.0

36060.0

14024.0

11980.0

57090.0

48040.0

2.Прибуток на обсяг порівняльної товарної продукції (п. 1 ,а - п. 1 ,б), тис. грн

7006.0

2044.0

9050.0

3. Зміна суми прибутку в зв'язку із зміною цін у соредині (протягом) року, тис. грн

+100.0

---

+100.0

4.Прибуток, який приймається за базу (п. 2 + п 3), тис. грн

7106.0

2044.0

9150.0

5.Базова рентабельність , % (П -1 : п. 1,6 • 100)

19.7

17.1

19.0

Згідно з розрахунком (табл. 3.2) базова очікувана рентабельність складає 19,0%.

На запланований рік передбачається збільшення порівняльної товарної продукції на 5 %. Виходячи з даного розміру збільшення і порівняльної товарної продукції в запланованому році та обсягу цієї продукції в оцінці за повною собівартістю в звітному році (п. 1'б" гр. 4 табл. 3.5.2), визначаємо обсяг порівняльної товарної продукції на запланований рік. Він складе 50442,0 тис. грн:

(48040 •105) : 100.

Сума ж прибутку від продажу порівняльної товарної продукції в запланованому році визначається множенням установленого рівня базової рентабельності на розрахований обсяг порівняльної товарної яка реалізується в запланованому році. Вона складе 9584,0

(50442,0 тис. грн • 19,0 %) : 100 %.

і розраховуємо вплив зміни собівартості продукції на величину прибутку. Розрахований вище обсяг випуску порівняльної товарної продукції в запланованому році в оцінці за собівартістю звітного складає 50442,0 тис.г рн. Той же обсяг порівняльної товарної продукції, але в оцінці за собівартістю запланованого року, згідно з таблицею 3.5.1, складає 48850.0 тис. грн. Різниця в 1592.0 тис. грн (50442.0 - 48850.0) вказує на зниження собівартості порівняльної товарної продукції, а, отже, на збільшення прибутку на цю суму (1592,0 тис. грн).

Вплив зміни асортиментних зрушень реалізованої товарної продукції на прибуток визначається множенням питомої ваги вартості кожного виробу в загальному обсязі реалізованої порівняльної товарної продукції на звітну (бажану) рентабельність кожного виробу. Питома вага кож­ного виробу визначається діленням його вартості на загальний обсяг порівняльної товарної продукції в оцінці за собівартістю у звітному і запланованому роках. Сума коефіцієнтів, отриманих від перемноження питомої ваги кожного виробу на звітну (очікувану) рентабельність, покаже середній рівень рентабельності в звітному і запланованому році. Різниця ж між ними покаже вплив асортиментних зрушень на плановий прибуток. Такі розрахунки виконуються в спеціальних та­блицях на основі планових даних про асортимент продукції, її якість і сортність.

Після встановлення впливу асортиментних змін на плановий прибуток визначають вплив на нього і зміни цін. Так розраховується аналітичним методом прибуток від реалізації порівняльної товарної продукції в запланованому році. В такому ж порядку визначається і прибуток від реалізації непорівняльної товарної продукції.

Для визначення загальної суми прибутку від продажу продукції до прибутку від продажу товарної продукції додаються (вираховуються) зміни прибутку в нереалізованих залишках готової продукції на початок і кінець запланованого року.

Для визначення загальної суми прибутку по підприємству до суми прибутку від продажу продукції додають прибуток від продажу послуг, основних фондів і нематеріальних активів, прибуток від операцій з цінними паперами і валютними цінностями, від здачі майна в оренду тощо, а також враховують надзвичайні доходи і витрати. При цьому прибуток за вказаними операціями планується, як правило, на основі прогнозів у здійсненні тих чи інших операцій. Прибуток (збиток) від надзвичайних доходів і витрат визначається, як правило, на основі аналізу їх за минулі роки.

Так планується прибуток аналітичним методом.

Крім розрахунку прибутку методом прямого рахунку і аналітичним методом, існує ще так званий метод сполученого розрахунку. В ньо­му поєднуються елементи розрахунку прибутку першого і другого способів. А, отже, вартість товарної продукції в цінах запланованого року і за собівартістю звітного року визначається методом прямого рахунку, а вплив на планову суму прибутку змін собівартості, якості, асортименту. цін та інших факторів встановлюється за допомогою аналітичного методу.

У цілому, розрахунок оптимального розміру планової суми прибутку - найважливіший елемент не тільки планування, а й управління підприємницькою діяльністю господарюючих суб'єктів.