Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

5.4 Порядок погашення кредиту.

Порядок, форма і строки погашення кредиту позичальником перед­бачаються, як правило, в кредитному договорі. Проте у випадках, коли передбачена в договорі сума позики видається позичальнику частко­во в порядку оплати окремих видів затрат, контрактів та оформлення цих частин позики проводиться терміновими зобов'язаннями, тоді їх погашення здійснюється в строки і в сумах, передбачених у цих зобов'язаннях.

Погашення позики може здійснюватися одноразово або в розстрочку (частково). Одноразове погашення позики передбачає погашення боргу в повній сумі в строк, встановлений у кредитному договорі. При погашенні позики в розстрочку передбачається періодичність повернення боргу, обумовлена з часом надходження виручки від продажу продукції (товарів, надання послуг) та інших надходжень грошових коштів і у відповідності зі строками, вказаними в термінових зобов'язаннях. Можуть бути й інші способи погашення позики, які повинні бути передбачені в кредитному договорі. Наприклад, метод "амортизаційного" погашення кредиту. Цей метод передбачає погашення основної суми боргу і відсотків по ним си­стематично у визначених розмірах і в встановлені строки. Разом з останнім платежем погашаються залишок кредиту і відсотки за нього.

Нарахування відсотків проводиться кожного місяця виходячи з встановленої в кредитному договорі ставки і суми непогашеної по­зики.

У теперішній час процес установлення процентної ставки за кредити не регулюється нормативними документами. Плата за користування до­вгостроковим кредитом визначається банками з урахуванням тривалості терміну кредитування, наданих позикоотримувачами гарантій своєчасного повернення кредиту, попиту та пропозицій кредитних ресурсів, а також наявності кредитного ризику. Процентні ставки, що встановлюються банком повинні забезпечувати повне покриття їх витрат та отримання прибутку від здійснення госпрозрахункової діяльності.

Погашення суми боргу і відсотків за ним проводиться в такій послідовності: спочатку сплачуються нараховані відсотки за кори­стування позикою, потім погашається прострочена заборгованість за позикою, потім кошти направляються на погашення основної суми кредиту.

Погашення кредиту і відсотків за ним здійснюється платіжним до­рученням позичальника з його поточного рахунка, а при умові визнання боргу позичальником - платіжною вимогою банку в порядку, встановле­ному чинним законодавством.

Позичальник не звільняється від повернення боргу за позикою і від сплати відсотків за користування нею при настанні будь-яких не­сприятливих обставин, в тому числі і незалежних від нього.

У випадку неможливості погашення позичальником заборгованості за позикою і відсотків за нею в строки, передбачені кредитним дого­вором, банк в окремих випадках за клопотанням позичальника може надати йому відстрочку погашення боргу під підвищений відсоток із укладенням додаткової угоди.

При відмові банку в наданні відстрочки погашення кредиту він реалізує своє право на повернення боргу і відсотків за ним за рахунок гарантів (поручителів) або забезпечення, прийнятого від позичальника при видачі йому кредиту. При цьому повернення боргу проводиться в такому порядку Якщо позика видана під заставу майна, банк погашає борг із вартості за­ставленого майна в порядку, передбаченому в договорі застави. Як правило, це погашення здійснюється шляхом зарахування виручки від продаж) заставленого майна на позичковий рахунок позичальника. При видачі по­зики під гарантію (поручительство) банк стягує суму боргу в безперечному порядку своїм розпорядженням з рахунка гаранта. В такому ж порядку стягується і сума боргу зі страхової компанії, якщо забезпеченням позики було страхове свідоцтво (поліс).

У випадках несвоєчасного погашення боргу за кредитом і сплати відсотків за нього та відсутності домовленості між банком і позичальни­ком про відстрочку повернення кредиту банк має право на застосування штрафних санкцій у розмірах, передбачених кредитним договором.

Якщо підприємство-позичальник використовує одержаний кредит не за цільовим призначенням, надає банку недостовірну звітність, банк має право достроково стягнути з позичальника видану суму кредит) і відсотки за нього.

У випадку відмовлення позичальника від погашення боргів за по­зикою банк має право стягнути їх у претензійно-позовному порядку.

При систематичному невиконанні позичальником кредитних зобов'язань банк може поставити питання щодо цього позичальника про його банкрутство.