Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

3.6 Розподіл та використання прибутку підприємства.

Загальний прибуток - кінцевий фінансовий результат діяльності господарюючого суб'єкта. Він синтезує в собі фінансові результати роботи підприємства від різних сфер діяльності. Тому розрахунку за­гального прибутку передує визначення передусім прибутку від про­дажу продукції, робіт, послуг, тобто валового прибутку, прибутку від операційної діяльності, прибутку від звичайної діяльності та прибутку (збитку) від надзвичайних подій. Потім визначається загальний при­буток та чиста його величина.

Формування прибутку відбувається при здійсненні кожної господарсько-фінансової операції у всіх видах діяльності підприємства: основної, інвестиційної і фінансової.

Основна діяльність - операції, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства, і забезпечують основну частину його до­ходу.

Інвестиційна діяльність - діяльність, пов'язана з придбанням і продажем довгострокових активів, а також інших інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

Фінансова діяльність - це така діяльність, яка відбувається у сфері формування і використання фінансових ресурсів і призводить до зміни складу та обсягу власного і залученого капіталів.

Основною складовою загального прибутку є прибуток від про­дажу продукції, виконаних робіт та наданих послуг, тобто валовий прибуток.

Валовий прибуток - це прибуток, розрахований за реалізованою продукцією у вигляді різниці між чистим доходом (виручкою без ПДВ, акцизів тощо) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). У вигляді формули це може бути записано так:

ВП=ЧД- Срп ; ЧД= Врп - ПДВ -АЗ,

де ВП - валовий прибуток;

ЧД - чистий дохід;

Срп - собівартість реалізованої продукціх;

Врп - виручка від реалізації продукції, послуг;

ПДВ - податок на додану вартість;

АЗ - акцизний збір.

Під продажем продукції розуміється господарська операція суб'єкта підприємницької діяльності, що передбачає передачу права власності на продукцію іншому суб'єкту підприємницької діяльності в обмін на еквівалентну суму грошових коштів або боргових зобов'язань.

Під продажем послуг (робіт) розуміється будь-яка операція цивільно-правового характеру з надання послуг; надання права на ко­ристування або розпорядження товарами, в тому числі нематеріальними активами, а також з надання будь-яких інших, крім товарів, об'єктів власності за компенсацію, а також операції з безкоштовного надання робіт (послуг).

Під продажем товарів розуміється будь-яка операція, яка здійснюється у відповідності з договором купівлі-продажу, поставки і іншими цивільно-правовими договорами, яка передбачає передачу права власності на такі товари за компенсацію незалежно від терміну її пред'явлення, а також операції з безкоштовного надання товарів.

Датою продажу продукції, товарів, робіт і послуг, згідно з Постано­вою Кабінету Міністрів України № 869 від 11.08.1997 р. вважається дата відвантаження (передачі) продукції, товарів і підписання документів на виконані роботи, надані послуги.

Чистим доходом (виручкою) від реалізації вважається сума гро­шових коштів, які надійшли підприємству від продажу (отпуску) продукції (товарів, робіт, послуг) за цінами реалізації без податку на додану вартість та акцизного збору.

Собівартість продукції (робіт, послуг) - це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на її виробництво і збут.

Прибуток від операційної (основної) діяльності визначається як сума валового прибутку та інших операційних доходів за мінусом адміністративних витрат, витрат на збут продукції, робіт, послуг та інших операційних витрат. Запишемо це у вигляді формули:

Под =ВП+ ОДі - АВ-ВЗ- ОВі

де Под - прибуток від операційної діяльності;

ВП - валовий прибуток;

ОДі - операційні доходи інші;

АВ - адміністративні витрати;

ОВі - операційні витрати інші;

ВЗ - витрати на збут.

До складу інших операційних доходів включають: дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від реалізації оборотних активів та ін.

До складу адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати, пов'язані з управлінням та обслуговуванням підприємства: Основна та додаткова заробітна плата управлінського (керуючого) пер­соналу з відрахуваннями на соціальне страхування; витрати на службові відрядження апарату управління підприємством; витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів загального­сподарського використання (амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання та ін.); витрати на зв'язок; витрати, пов'язані з підготовкою (навчанням) і перепідготовкою кадрів та інші витрати загальногосподарсь­кого призначення.

До складу витрат на збут включаються: витрати, пов'язані з реалізацією продукції, товарів, робіт, послуг; витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції, товарів, робіт, послуг;витрати на рекламу продукції, товарів; витрати на доставку продукції споживачам; витрати на пакувальні матеріали, які витрачаються для затарювання готової продукції; витрати на ремонт тари та на перепродажну підготовку товарів; витрати на оплату праці продавцям, торговим агентам, та працівникам підрозділів, що забезпечують збут, а також витрати на відрядження цих працівників; витрати на транспортування готової продукції, товарів; витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів, пов'язаних зі збутом продукції, товарів, та інші витрати.

До складу інших операційних витрат включають: собівартість реалізованих виробничих запасів; сумнівні (безнадійні) борги; збитки від уцінки запасів та від операційних курсових різниць; визнані економічні санкції; відрахування для забезпечення майбутніх операційних витрат; інші витрати, що виникають у процесі операційної діяльності підприємства, крім витрат, що включаються до собівартості продукції, робіт, послуг.

Прибуток від звичайної діяльності визначається як сума прибутку від операційної (основної) діяльності, доходів від участі в капіталі, фінансових та інших доходів за мінусом витрат від участі в капіталі, фінансових та інших витрат. У вигляді формули це може бути записано так:

Пздодкфік –Вфі,

де Пзд - прибуток від звичайної діяльності;

Под - прибуток від операційної діяльності;

Дк - доходи від участі в капіталі;

Дф- доходи від фінансових операцій;

Дідоходи від інших операцій;

Вк. - витрати від участі в капіталі;

Вф - витрати від фінансових операцій;

Ві - витрати від інших операцій.

До складу доходу від участі і в капіталі включають доход, отриманий від інвестицій в асоційовані або спільні підприємства.

У складі інших фінансових доходів враховуються дивіденди, відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій.

До складу інших доходів включають: дохід від реалізації фінансових інвестицій та необоротних активів; дохід від неопераційних курсових різниць та інші доходи, що виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства.

У складі фінансових витрат враховуються витрати на сплату відсотків за користування кредитами, отриманими за облігаціями, ви­пущеними за фінансовою орендою, та інші витрати підприємства, пов'язані із залученням позикового капіталу.

У складі витрат від участі в капіталі враховуються збитки, спричинені інвестиціями в асоційовані або спільні підприємства.

До складу інших витрат включають: собівартість реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів; витрати від неопераційних курсових різниць; витрати від уцінки фінансових інвестицій та необоротних активів; інші витрати, що виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства.

Результат (прибуток, збиток) від надзвичайних ситуацій визначається у вигляді різниці між доходами, що поступили у відшкодування понесених від стихійного лиха втрат, та збитками, спричиненими цим лихом.

У складі надзвичайних доходів враховують: страхове відшкодування, отримане за втрачене майно від стихійного лиха, пожежі, техногенних аварій; кошти, отримані у порядку відшкодування витрат від надзви­чайних ситуацій; інші доходи від надзвичайних ситуацій.

До складу надзвичайних витрат включають: невідшкодовані збитки від втрати майна в результаті стихійного лиха, пожежі, техногенних аварій; витрати на заходи з попередження стихійного лиха; збитки від інших надзвичайних операцій (подій).

Загальний прибуток являє собою суму прибутку від звичайної діяльності підприємства, скореговану на суму надзвичайних доходів та витрат. Запишемо у вигляді формули:

Пззд н –Вн,

де Пз - прибуток загальний;

Пзд - прибуток від звичайної діяльності;

Дн - доходи від надзвичайних ситуацій;

Вн - витрати від надзвичайних ситуацій.

Схему формування загального прибутку наведено на рисунку 3.2. Розрахований загальний прибуток господарюючого суб'єкта підлягає розподіленню. При його розподіленні повинно забезпечуватись як формування доходу держави, так і покриття потреб підприємств з розширення виробництва, матеріального стимулювання робітників і вирішення соціальних питань. У цьому зв'язку механізм розподілення прибутку господарюючих суб'єктів у ринкових умовах господарювання повинен бути побудований таким чином, щоб забезпечити оптимальне співвідношення частини прибутку, акумульованого в доходах бюджету для забезпечення виконання функцій держави, і який залишається в розпорядженні підприємств для стимулювання розвитку виробництва і підвищення його ефективності.

Основними принципами розподілу прибутку господарюючих суб'єктів у ринкових умовах господарювання є:

  • розподіл прибутку між державою і підприємством, як госпо­дарюючим суб'єктом, повинен проводитись з урахуванням інтересів держави у формуванні на відповідному рівні бюджетів і зацікавленості підприємств у стимулюванні їх діяльності;

- вилучення відповідної частини прибутку державою до бюдже­ту у вигляді податків повинно проводитись за твердими, невисокими ставками, встановленими державою в законодавчому порядку, розміри яких не повинні бути змінені довільно;

- прибуток, який залишається в розпорядженні господарюючого суб'єкта, повинен направлятися в першу чергу на нагромадження, яке забезпечуватиме подальший розвиток підприємства, а в частині, яка за­лишилася, - на споживання для задоволення матеріальних і соціальних потреб робітників.

Дохід(виручка)від реаліз.продукції,товарів,послуг

-

Податок на додану вартість

Акцизний збір

Собівартість реаліз.товарів ,продукції, полуг

=

Валовий прибуток(прибуток від реалізації)

+ +

Інші операційні доходи

-

Адміністративні витрати

=

Прибуток від операційної діяльності

Витрати на збут продукції,товарів,робіт,послуг

Інші операційні витрати

+ +

Доходи від участі в капіталі

Інші фінансові доходи

Інші доходи

_

Фінансові витрати

=

Прибуток від звичайної діяльності

Витрати від участі у капіталі

Інші витрати

+ +

Надзвичайні доходи

_

Надзвичайні витрати

=

Загальний прибуток

Рис. 3.2. Схема формування загального прибутку

Згідно з Господарським кодексом України порядок використан­ня прибутку (доходу) визначає власник (власники) підприємства або уповноважений ним орган у відповідності зі статутом підприємства і чинним законодавством. При цьому державний вплив на спрямування і об'єми використання прибутку господарюючих суб'єктів здійснюється через встановлені нормативи, податки, податкові пільги тощо. Отже, за конодавчо розподілення прибутку господарюючих суб'єктів регулюється В і ому розмірі, який надходить до бюджетів різних рівнів у вигляді податків та інших обов'язкових платежів. Виходячи з цього, отриманий і господарюючими суб'єктами загальний прибуток використовується, п першу чергу, на сплату до бюджету встановлених законами України податків і платежів - податку на прибуток, розрахованого згідно з Зако­ном України "Про оподаткування прибутку підприємств", а також інших платежів до бюджету, які сплачуються за рахунок прибутку. Різниця між загальним прибутком та податком на прибуток, а також іншими платежами, що сплачуються з прибутку, являє собою чистий прибуток підприємства. У вигляді формули це може бути записано так:

ЧП = Пз –Пп–Іпп,

де ЧП- чистий прибуток;

Пз - прибуток загальний;

Пп - податок на прибуток;

Іпп - інші податки з прибутку.

Розрахований чистий прибуток залишається у власності підприємства та підлягає розподілу за його розсудом згідно з порядком, зафіксованим у статуті.

Відповідно до статуту, підприємства можуть використовувати при­буток, який залишився в їх розпорядженні, на поповнення статутного Капталу, на утворення та поповнення резервного капіталу, а також направ­ші і п на виплату дивідендів і на інші цілі, або на формування відповідних фондів економічного та спеціального призначення. Розрахунок загального і чистого прибутку та їх розподіл подано у таблиці 3.3.

Крім того, частину чистого прибутку господарюючі суб'єкти також • п і.ічують до Державного бюджету:

а) державні і казенні підприємства та їх об'єднання - у розмірі 15%;

б) акціонерні, холдінгові і лізингові компанії та інші суб'єкти госпдарювання - у розмірі, відповідно до розміру державної частки акцій, паїв у статутних фондах. Сплата цієї частини чистого прибутку здійснюється у термін, визначений для сплати податку па прибуток підприємств.

Використання ж частини чистого прибутку, розподіленого іриї мством за відповідними його фондами (каналами) може бути таким.

№ пор.

Показник

Прибуток

Збиток

1

2

3

4

I. Розрахунок прибутку

11.

Дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг

7798,5

22.

Податок на додану вартість

1300,0

33.

Акцизний збір

44.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг

6498,5

55.

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг)

4480,5

76.

Валовий прибуток (+), збиток (-)

2018,0

77.

Інші операційні доходи

45,5

88.

Адміністративні витрати

573,5

99.

Витрати на збут продукції

262,0

110.

Інші операційні витрати

55,5

111.

Прибуток (+), збиток (-) від операційної діяльності

1172,5

112.

Дохід від участі в капіталі

80,0

113.

Інші фінансові доходи

114.

Інші доходи

18,2

115.

Фінансові витрати

38,2

116.

Витрати від участі в капіталі

117.

Інші витрати

12,5

118.

Прибуток (+), збиток (-) від звичайної діяльності

1220,0

119.

Прибуток (+), збиток (-) від надзвичайної діяльності

220.

Загальний прибуток

1220,0

221

Податок на прибуток

366,0

222.

Чистий прибуток

854,0

II. Розподіл прибутку

223.

Поповнення статутного капіталу

325,0

224.

Поповнення резервного капіталу

215,0

225.

На виплату дивідендів

154,0

226.

На інші цілі

50,0

227.

Нерозподілений прибуток

110,0

Прибуток, спрямований на поповнення статутного капіталу, може використовуватися на збільшення майна підприємства за рахунок фінансування придбання техніки, обладнання, приросту оборотних активів.

За рахунок резервного капіталу можуть покриватися невідшкодовані збитки від стихійного лиха, відшкодовується нестача власних оборотних активів, погашається безнадійна дебіторська заборгованість, виплачу­ються дивіденди за привілейованими акціями у випадках відсутності прибутку та ін.

При спрямуванні прибутку на розвиток виробництва за рахунок нього фінансуються витрати на технічне переозброєння виробництва, освоєння нових технологій, здійснення природоохоронних заходів, нове будівництво виробничих потужностей, вдосконалення технологій і організацію вироб­ництва, фінансується поповнення власних обігових активів, здійснюються внески на створення статутних капіталів інших підприємств і на утриман­ня союзів, концернів, асоціацій, до складу яких входить підприємство, погашаються довгострокові кредити, взяті на виробничий розвиток, і відсотки за ними тощо.

При спрямуванні прибутку на соціальний розвиток, фінансуються витрати на будівництво житла і об'єктів культурно-побутового обслу­говування, витрати з утримання будівель і споруд, призначених для культурно-освітньої і фізкультурно-оздоровчої роботи серед робітників підприємства, витрати з утримання дитячих дошкільних установ, таборів відпочинку для дітей, які знаходяться на балансі підприємства, витрати з надання допомоги школам, будинкам для пристарілих і інвалідів, витрати з відшкодування кликів житлово-комунального господарства, яке знаходяться на балансі підприємства, витрати з придбання путівок у будинки відпочинку і санаторії робітникам, витрати на проведення культурно-масових і оздоровчих заходів серед робітників підприємства тощо.

За рахунок коштів, відраховуваних від прибутку на матеріальне заохочення, виплачують винагороду робітникам за підсумками роботи за рік, а також проводять одноразове заохочення робітників за якісне і своєчасне виконання особливо важливих виробничих завдань (робіт), видають матеріальну допомогу робітникам і службовцям, оплачують додаткові відпустки, виплачують допомогу робітникам, які виходять на пенсію, і надбавки до пенсій працюючим пенсіонерам, виплачують дивіденди за акціями і вкладами членів трудового колективу в майно підприємства, оплачують зменшення тривалості робочого часу для окремих категорій робітників (матерів, які годують грудьми) тощо.

За рахунок прибутку, який спрямовується на інші цілі, покриваються суми штрафів і пені, які сплачуються підприємствами за порушення нормативних актів про охорону праці, навколишнього середовища, за пору­шення податкового законодавства з платежів до бюджету, позабюджетних і державних цільових фондів, відсотки за прострочені кредити, тощо.

В акціонерних товариствах у розподіленні чистого прибутку можуть бути особливості. Зокрема частина прибутку може направлятись у фонд дивідендів, для його розподілу між засновниками, акціонерами.

Питання до самоконтролю .

  1. Яке визначення грошовим коштам дає чинне законодавство України?

  2. За рахунок яких видів діяльності можуть формуватися грошові кошти підприємства?

  3. У чому полягає сутність валютних коштів та валютного самофінансування?

  4. Як формуються грошові надходження ?

  5. Що таке грошові потоки та які види їх існують ?

  6. Які фактори впливають на формування грошових потоків на підприємстві?

  7. Як формуються грошові потоки від фінансової діяльності?

  8. Що таке інвестиції?

  9. Як формуються грошові потоки від інвестиційної діяльності?

  10. Які грошові потоки формуються віл операційної діяльності?

  11. Як здійснюється часова оцінка грошових потоків ?

  12. В чому полягає сутність фінансових результатів?

  13. Які існують канали надходження доходів підприємства?

  14. Який склад доходів отримує підприємство від операційної діяльності?

  15. Який склад доходів отримує підприємство від фінансової діяльності?

  16. Який склад доходів утримує підприємство від інвестиційної діяльності ?

  17. В чому полягає зміст прибутку як економічної категорії?

  18. Які фактори впливають на обсяг прибутку від реалізації продукції?

  19. Який порядок розрахунку валового прибутку ?

  20. Який порядок розрахунку прибутку від операційної діяльності?

  21. Який порядок розрахунку прибутку від фінансової діяльності ?

  22. Який порядок розрахунку прибутку від інвестиційної діяльності?

  23. Який склад доходів від надзвичайних подій?

  24. Які види витрат можуть фінансуватися за рахунок чистого прибутку?

  25. Які існують методи планування прибутку на підприємстві?

Розділ 4. Капітал підприємства.