Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

8.3 Оперативне фінансове планування

У вирішенні питань підвищення ефективності виробництва велика роль належить оперативному управлінню. З іншого боку, ефективність управління виробничими процесами, регулювання розрахунків з робітниками підприємства, покупцями та постачальниками, лан­ками фінансово-кредитної системи (бюджетом, централізованими позабюджетними фондами, установами банків та ін.), забезпечен­ня платоспроможності підприємства значною мірою залежить від організації оперативного фінансового планування.

Оперативне фінансове планування включає складання, насамперед, платіжного календаря.

Платіжний календар - це документ, в якому відображаються поточні надходження і витрачання грошових коштів підприємства на певний період часу.

Призначення платіжного календаря - встановлення розмірів по­точних витрат та об'ємів надходження грошових коштів, послідовність та строки виконання всіх розрахунків на певний відрізок часу підприємства. Він дає можливість фінансовим службам підприємства забезпечити своєчасне виконання розрахунків і платіжних зобов'язань, встановлення змін та рівня платоспроможності, а також фінансування нормальної господарської діяльності підприємства у відповідному періоді.

Розраховується платіжний календар на короткі проміжки часу -місяць, п'ятнадцять днів, декада. Найбільш доцільним є складання платіжного календаря на місяць з подекадною розбивкою.

Складається платіжний календар з двох розділів.

У першому розділі показуються всі види витрат (платежів) підприємства за плановий період: витрати на виплату заробітної пла­ти і прирівняних до неї платежів; суми податків і платежів, що сплачу­ються до бюджету й позабюджетні фонди; витрати на оплату рахунків постачальників за товарно-матеріальні цінності і за надані послуги, а також рахунків постачальників за виконані роботи з капітального будівництва та капітального ремонту; суми сплачуваної простроченої кредиторської заборгованості; суми кредитів і відсотків, що погашаються за ними, та інші види платежів.

У другому розділі відображаються залишки грошових коштів за рахунками в банках та в касі підприємства, а також очікуваних над­ходжень грошових коштів з різноманітних джерел: виручка від продажу основних фондів і товарно-матеріальних цінностей; надходження від погашення дебіторської заборгованості; надходження з централізованих джерел; надходження у вигляді кредитів банків; інші надходження.

При складанні платіжного календаря використовуються дані обліку операцій за рахунками в банках та в касі підприємства, планові дані про строки випуску і продажу продукції, послуг, договори з постачальниками на поставки матеріальних ресурсів, відомості про термінові і прострочені платежі постачальникам та підрядчикам, встановлені у відповідності з чинним законодавством строки виплати заробітної плати робітникам підприємства, погоджені з податковим органом (встановлені законо­давством) строки сплати відповідних податків та платежів у бюджет та позабюджетні фонди, кредитні договори з банками, затверджені розміри видачі, строки погашення кредиту та розмір сплати за нього, дані про становище дебіторської та кредиторської заборгованості та ін. Форма платіжного календаря наведена в таблиці 8.3.

Таблиця 8.3.

Платіжний календар підприємства

на березень 2008 р.

№ п/п

Розділи та статті календаря

І. Витрати коштів

Разом

за місяць

У тому числі за декадами

І

II

III

1.

Платежі в Пенсійний фонд

35,0

20,0

15,0

2.

Невідкладні потреби підприємства

18,0

6,0

6,0

6,0

3.

Податки та інші платежі в централізовані фонди

38,0

-

38,0

-

4.

Заробітна плата та прирівняні до неї платежі

105,0

60,0

-

45,0

5.

Оплата простроченої кредиторської заборгованості постачальникам

15,0

5,0

5,0

5,0

6.

Оплата рахунків постачальників

150,0

50,0

50,0

50,0

7.

Оплата рахунків підрядчиків

105,0

45,0

60,0

-

8.

Погашення прострочених позик

-

-

-

-

9.

Погашення термінових позик

-

-

-

-

10.

Виплата відсотків за позиками

-

-

-

11.

Інші платежі

10

3,5

3,5

3,0

Усього витрат

476,0

189,5

162,5

124,0

II. Надходження коштів

1.

Залишок коштів на рахунках у банках і в касі підприємства

15

15

-

-

2.

Виручка від продажу продукції, робіт та послуг

405,0

144,5

146,5

114,0

3.

Виручка від продажу основних фондів та товарно-матеріальних цінностей

30,0

10,0

10,0

10,0

4.

Надходження простроченої дебіторської заборгованості

15,0

15,0

-

-

5.

Надходження з централізованих джерел

10,0

100

-

-

6.

Надходження короткостроковихкредиті

-

-

-

-

7.

Інші надходження кошті

11,0

-

11,0

8.

Усього надходжень

486,0

194,5

167,5

124,0

9.

Перевищення надходжень над витратами

10

5

5

10.

Перевищення витрат над надходженнями

-

-

-

-

Співвідношення між обома розділами календаря - надходженнями та витратами коштів повинно бути таким, щоб забезпечити їх рівність, або, що краще, перевищення надходжень коштів над їх витратами.

Зайві кошти в даному випадку осядуть на поточному рахунку підприємства, і це буде означати значну стійкість його фінансового стану та платоспроможність у наступному періоді. Перевищення ви­трат над надходженнями грошових коштів свідчить про зниження можливості підприємства в покритті наступних витрат. У цьому випадку підприємство повинно знаходити резерви збільшення обсягів грошо­вих надходжень за рахунок збільшення кількості реалізації продукції, прийняття заходів із прискорення розрахунків за неї, з прискорення стягнення дебіторської заборгованості, зі скорочення відповідних видів витрат або перенесення їх оплати на наступні періоди та ін.

Однак незалежно від співвідношення дохідної і видаткової частин платіжного календаря, його складання та використання в оперативному управлінні підприємства дає можливість здійснити контроль за над­ходженням грошових коштів та їх цільовим використанням, що сприяє зміцненню розрахунково-платіжної та фінансової дисципліни.