Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс.лекФП.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.88 Mб
Скачать

3.1 Грошові кошти, характеристика і склад грошових надходжень підприємств.

Для здійснення виробничої діяльності всі підприємства, крім основ­них засобів, повинні мати в необхідних розмірах і оборотні. В їх складі найважливіше місце займають грошові кошти. Вони необхідні для придбання техніки, виробничих матеріалів, оплати праці, розрахунків з бюджетом та іншими ланками фінансово-кредитної системи та ін.

Грошові кошти - кошти у вигляді грошей, які знаходяться в касі підприємства, на рахунках в установах банку, в акредитивах, у підзвітних осіб та у депозитах до запитання.

Еквівалентами грошових коштів бувають короткострокові фінансові інвестиції, які можуть бути вільно конвертовані у відповідну суму грошових коштів та містити у собі незначний ризик щодо зміни вартості.

Основним джерелом (каналом) надходження грошових коштів у госпрозрахункових підприємствах є виручка від реалізації продукції, робіт та послуг, здійснених на сторону. Крім цього, грошові кошти на рахунки підприємств можуть надходити у вигляді бюджетних асигну­вань, виручки від ліквідації основних засобів, реалізації непотрібного майна, у вигляді страхових відшкодувань, від продажу валюти та ва­лютних цінностей, від здачі майна в оренду, у вигляді фінансової до­помоги від вищестоящих органів управління, у вигляді банківських відсотків за розрахунково-депозитними операціями, у вигляді пені, штрафів, недоїмок за порушення господарських договорів, у вигляді бюджетних дотацій, субвенцій тощо.

Виручка від продажу продукції, товарів, робіт та послуг підприємствам та організаціям, робітникам, службовцям та населен­ню може надходити як у безготівковому порядку на відповідні рахунки підприємств-постачальників (продавців) у банках, так і готівкою в їх каси з подальшим її внесенням у банк для зарахування на поточний рахунок. Інші надходження грошових коштів зараховуються, як правило, на поточний рахунок підприємства.

Таким чином, усі грошові кошти, що надходять підприємству або на його ім'я, зберігаються на відповідних рахунках в установах банку. Однак в межах ліміту, встановленого на підприємстві, грошові кошти можуть зберігатися і в касі підприємства. Зберігання грошових коштів у касі підприємства понад ліміту допускається протягом трьох днів під час виплати заробітної плати (оплати праці).

Порядок зберігання та використання грошових коштів під­приємствами, організаціями та іншими господарюючими суб'єктами регламентується Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України (ст. 381), рішеннями Уряду та НБУ, а також інструкціями "Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах", "Про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України", "Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті", і "Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні", затвердженими відповідними по­становами НБУ.

Відповідно до вказаних документів, грошові кошти, що над­ходять на підприємства, як на поточний рахунок, так і в його касу, господарюючі суб'єкти можуть витрачати на розрахунки між собою за придбані (продані) товарно-матеріальні цінності, продукцію, по­слуги, з іншими ланками фінансово-кредитної системи зі сплати різних податків, платежів, на виплату заробітної плати та прирівняних до неї платежів і т. д. Витрачання грошових коштів на вказані цілі може проводитися як безготівковим шляхом через установи банків, так і готівкою, отриманою в банку, та у вигляді виручки, що надходить у касу господарюючого суб'єкта.

Однак витрачання виручки, що надходить у касу господарюючого суб'єкта, на виплату заробітної плати та на інші цілі дозволяється в тих випадках, коли у підприємств немає заборгованості по сплаті податків та платежів у бюджет та позабюджетні централізовані фонди держави (пенсійний фонд, фонд соціального страхування та ін.).

Сума платежу готівкою одного підприємства (підприємця) іншим підприємствам (підприємцям) не повинна перевищувати 10 тисяч гривень протягом одного дня за одним або кілька платіжними доку­ментами. При цьому кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки готівкою, протягом дня не обмежується. Платежі підприємства (підприємця) готівкою іншим підприємствам (підприємцям) понад встановленої суми (10 тис. грн) повинні здійснюватися виключно в безготівковій формі. У випадку здійснення підприємствами (підприємцями) розрахунків готівкою з іншими го­сподарюючими суб'єктами понад встановленої суми, грошові кошти в розмірі перевищення додаються до фактичного залишку грошей у касі з подальшим порівнянням отриманої суми із затвердженим лімітом каси та застосуванням відповідних штрафних санкцій за порушення ведення касових операцій.

Витрачання грошових коштів з каси підприємства та з його по­точного рахунка здійснюється з дозволу керівника господарюючого суб'єкта, за виключенням платежів, що списуються в беззаперечному (безакцептному) порядку на основі виконавчих документів і визнаних платником претензій.

Платіжні документи клієнтів приймаються банками до виконання при наявності достатнього залишку власних коштів на рахунках цих платників. У випадках браку коштів на рахунках платників платіжні до­кументи до виконання банками не приймаються. Платіжні ж документи органів стягнення приймаються банками до виконання незалежно від наявності достатнього залишку грошових коштів на рахунку платника і виконуються банком частково в межах наявного залишку власних коштів на рахунку клієнта - платника податків, інших обов'язкових платежів, а з несплаченої суми повертаються органам стягнення.

Додержання встановленого порядку зберігання та витрачання гро­шових коштів забезпечує більш чітку їх організацію, прискорює обіг коштів у розрахунках, сприяє зниженню дебіторської та кредиторської заборгованості, а також укріпленню розрахунково-платіжної дисципліни.

До установ банків, підприємств, організацій, що порушують вста­новлений порядок зберігання та витрачання грошових коштів, тобто розрахунково-платіжну дисципліну, органами контрольно-ревізійної служби та Державної податкової адміністрації застосовуються відповідні фінансові санкції.