Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова Система 4 курс 2013.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Тема16. Спрощена система оподаткування обліку та звітності

  1. Платник єдиного податку

  2. Ставки єдиного податку

  3. Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку

  1. Платник єдиного податку

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, на сплату єдиного податку з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Нові правила оподаткування за спрощеною системою набрали чинності з 01.01.2012 р. відповідно до розділу 14 ПКУ (СТ. 291 - 300).

Поняття спрощеної системи оподаткування, коло та групи фізичних та юридичних осіб, яким надано право обрання цього виду оподаткування, умови перебування та вимоги щодо здійснення розрахунків визначено статею 291 ПКУ.

Платники єдиного податку (ЄП) – фізичні та юридичні особи поділені на шість груп, для кожної з яких встановлено свої обмеження та ставки податку.

Для фізичних осіб передбачено чотири групи (1-3 і 5) платників податку, належність до кожної з яких визначається за такими критеріями одночасно:

- використання чи невикористання праці найманих осіб або обмеження кількості осіб, які перебувають з платниками єдиного податку у трудових відносинах;

- здійснення певного виду господарської діяльності;

- дотримання певного обсягу доходу протягом календарного року для кожної відповідної групи.

Для юридичних осіб будь-якої організаційно-правової форми, які обрали спрощену систему оподаткування та реєструються платниками ЄП, передбачено дві групи (четверту та шосту).

Належність до цих груп визнається за такими критеріями одночасно:

- середньооблікова кількість працівників, при визначенні якої слід керуватися вимогами підпункту 14.1.227 ПК;

- дотримання певного обсягу доходу протягом календарного року.

Середньооблікова кількість працівників – це кількість працівників у юридичних осіб, визначена за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади в галузі статистики, з урахуванням усіх найманих працівників і осіб, що працюють за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом більш як один календарний місяць, а також найманих працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів в еквіваленті повної зайнятості, крім найманих працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

Групи фізичних та юридичних осіб – платників єдиного податку

Група

Кількість найманих осіб

Вид господарської діяльності

Граничний обсяг доходів протягом календарного року

Фізичні особи

1

Не використовують працю найманих осіб

Роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або надання побутових послуг населенню (перелік видів побутових послуг наведено у п. 291.7)

150 тис. грн

2

Обмежена 10 особами

Надання послуг, у т.ч. побутових, платниками єдиного податку або населенню, виробництво та продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства

1 млн. грн

3

Обмежена 20 особами

Обмеження щодо здійснення видів діяльності відсутні (крім тих, що зазначені в п. 291.5 – заборонені для спрощеної системи)

3 млн. грн

5

Обмежена 20 особами

Обмеження щодо здійснення видів діяльності відсутні (крім тих, що зазначені в п. 291.5 – заборонені для спрощеної системи).

20 млн. грн

Юридичні особи

4

50 осіб

Всі види діяльності, крім недозволених

5 млн. грн

6

50 осіб

Всі види діяльності, крім недозволених

20 млн. грн