Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова Система 4 курс 2013.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

2. Порядок обчислення та сплати мита

Ввізне мито нараховується та стягується при здійсненні митного оформлення товарів за вантажною митною декларацією. Митне оформлення і пропуск товарів на митну територію на митну територію України може здійснюватись лише після сплати мита.

Сплата мита здійснюється у національній валюті України за ставками, що діють на день подання ВМД до митного оформлення як готівковим так і безготівковим розрахунком.

Порядок нарахування мита залежить від того, які ставки встановлено: адвалерні, специфічні чи комбіновані. При цьому застосовуються такі формули:

де Ма та Мс – суми мита, визначені за адвалерними та специфічними ставками відповідно, грн., МВ – митна вартість, грн., Са та Сc – адвалерні та специфічні ставки мита відповідно, Н – обсяг товару у фізичних вимірниках, К – курс євро, встановлений Національним банком України на день прийняття ВМД до оформлення.

Якщо встановлено комбіновані ставки мита, то визначення його суми визначається у три етапи:

  1. визначається сума мита за адвалерною складовою;

  2. визначається сума мита за специфічною складовою;

  3. визначені у пунктах 1 та 2 суми мита порівнюються і до сплати приймається та з них, яка є більшою.

Наприклад, для яловичини свіжої або охолодженої (туші та напівтуші, код за УКТЗЕД 0201 20 50 00) встановлено комбіновану ставку ввізного мита у розмірі 10%, але не менше як 0,6 євро за 1 кг. Припустимо, що підприємство А імпортує зазначену продукцію у кількості 18 т. Митна вартість становить 27 000 євро. Курс євро до гривні становить 6,02 грн. Необхідно визначити суму мита.

Виходячи із зазначених вище етапів, визначаємо:

1) за адвалерною складовою сума мита становитиме:

,

2) за специфічною складовою сума мита становитиме:

,

3) порівнюючи отримані величини, маємо, що Мс > Ма , а тому сума мита, яка підлягає сплаті становить 65 016 грн.

3. Митні збори та послуги, за які вони стягуються

Митні збори являють собою платежі, що стягуються митними органами за надання ними певних послуг.

Перелік послуг митних органів, за здійснення яких стягуються митні збори та їх ставки, наведені у Постанові Кабінету Міністрів України „Про ставки митних зборів” від 27.01.1997р. №65, а порядок справляння митних зборів, які нараховуються за ВМД визначено наказом Державної митної служби України від 23.06.1998р. №363.

4. Порядок визначення митної вартості

Як зазначалось вище, у великій кількості випадків мито обчислюється виходячи із митної вартості товарів. Митна вартість є також об’єктом для обчислення митних зборів, акцизного збору та податку на додану вартість.

Митна вартість товарів - це заявлена декларантом або визначена митним органом вартість товарів, що переміщуються через митний кордон України, яка обчислюється на момент перетинання товарами митного кордону України.

Визначення митної вартості товарів, що ввозяться на митну те­риторію України, здійснюється шляхом застосування таких методів:

  1. оцінки за ціною угоди щодо товарів, які імпортуються;

  2. оцінки за ціною угоди щодо ідентичних товарів;

  3. оцінки за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів;

  4. оцінки на основі віднімання вартості;

  5. оцінки на основі додавання вартості;

  6. резервного.

Основним методом визначення митної вартості товарів є метод за ціною угоди щодо товарів, які імпортуються.

Якщо основний метод не можна використати, застосовується послідовно кожний із перелічених методів. При цьому кожний наступний метод застосовується, якщо митну вартість товарів не можна визначити шляхом застосування попереднього методу (за винятком методів віднімання та додавання вартості, які можуть застосовуватися у будь-якій послідовності).

Контрольні питання

  1. Назвіть види мита та опишіть його еволюцію.

  2. Механізм формування ставок мита та їх різновиди.

  3. Що таке єдиний митний тариф?

  4. Розкрийте методи визначення митної вартості.