Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова Система 4 курс 2013.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Тема 3. Податок на прибуток підприємств

1. Загальні положення оподаткування прибутку підприємств

2. Платники податку на прибуток та об’єкт оподаткування

3. Порядок визначення доходів та їх склад

4. Склад витрат та порядок їх визнання

5. Об’єкти амортизації

6. Класифікація груп основних засобів та інших необоротних активів. Методи нарахування амортизації

7. Порядок урахування від’ємного значення об’єкта оподаткування в результатах наступних податкових періодів. Ставки податку

8. Порядок обчислення та сплати податку

  1. Загальні положення оподаткування прибутку підприємств

Розділ 3 Податкового Кодексу України, який регулює оподаткування прибутку підприємств, набирає чинності 1.04.2011 р. Загалом нові правила оподаткування застосовують стосовно доходів та витрат, що отримані й проведені розпочинаючи з указаної дати.

Тож платники податку на прибуток ведуть податковий облік та складають декларацію з податку на прибуток за 2010 р. та за 1 квартал 2011 р. за правилами, визначеними Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств». А з 1 квітня, у межах 2011 р., складають наростаючим підсумком і подають декларацію за такі звітні податкові періоди:

- другий квартал;

- другий і третій квартали;

- другий – четвертий квартали 2011 р.

Після закінчення згаданих вище специфічних податкових періодів 2011 р. надалі вони будуть звичними: календарні квартал, півріччя, три квартали та рік.

Виробникам сільськогосподарської продукції також залишили річний податковий період (із 1.07 поточного звітного року по 30.06 наступного звітного року).

Ставки податку на прибуток

Із 1.04.11 р. по 31.12.11 р. основна ставка становитиме 23%. Надалі вона поступово знижуватиметься.

Із 1.01.12 р. по 31.12.12 р. буде 21%;

із 1.01.13 р. по 31.12.13 р. - 19%;

із 1.01.14 р. - 16%.

Прибуток від страхової діяльності юросіб (страхування життя) оподатковують за ставкою 0%.

Доходи нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України оподатковуватимуть за ставками 0, 4, 6, 12, 16 і 20%.

Прибутки нерезидентів, отримані у вигляді доходів від безпроцентних (дисконтних) облігацій чи казначейських зобов’язань, оподатковуються за ставкою 16%.

Сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів.

Страховики або інші резиденти, які здійснюють страхові платежі (страхові внески, страхові премії) та страхові виплати (страхові відшкодування) у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя на користь нерезидентів, зобов’язані оподатковувати суми, що перераховуються, таким чином:

у межах договорів із обов’язкових видів страхування, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь фізичних осіб – нерезидентів, а також за договорами страхування у межах системи міжнародних договорів "Зелена карта"  за ставкою 0 відсотків;

у межах договорів страхування ризиків за межами України, за якими страхові виплати (страхові відшкодування) здійснюються на користь нерезидентів, крім ризиків, зазначених в абзаці другому цього пункту,  за ставкою 4 відсотки суми, що перераховується, за власний рахунок страховика у момент здійснення перерахування такої суми;

в інших випадках  за ставкою 12 відсотків суми таких виплат за власний рахунок у момент здійснення перерахування таких виплат.

Резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами про такого резидента, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок.