Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова система praktikum-2012_-2.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

ЗМІСТ

Передмова

4

Тема 1. Економічна суть та види податків. Податкова система і податкова політики

5

Тема 2. Організація податкової служби та податкової роботи. Відповідальність платників податків

13

ТЕМА 3. Податок на додану вартість

24

Тема 4. Акцизний податок

41

ТЕМА 5. Мито

48

ТЕМА 6. Податок на прибуток підприємств

54

ТЕМА 7. Податок на доходи фізичних осіб

70

ТЕМА 8. Спеціальні податкові режими

87

ТЕМА 9. Плата за землю

96

ТЕМА 10. Збір за першу реєстрацію транспортного засобу

103

ТЕМА 11. Платежі за ресурси

109

Тема 12. Місцеві податки і збори

115

Тема 13. Екологічний податок

120

Глосарій

122

Список рекомендованої літератури

144

Передмова

Сучасний стан економіки України визначається складними процесами, які спрямовані на створення ринкового середовища, та які ставлять конкретні вимоги до розвитку національної податкової системи.

Оскільки податки виконують важливу роль в забезпеченні фінансової стабільності та досягненні соціального добробуту громадян розвинутих держав, є необхідність вивчення механізму регулятивного впливу оподаткування на доходи юридичних та фізичних осіб, встановлення оптимального рівня оподаткування, який, з одного боку, забезпечував би достатні доходи бюджету, з другого, не заважав би розвитку ділової активності, не стримував господарської ініціативи.

У зв’язку з цим податки розглядаються не тільки як інструмент регулювання господарської діяльності підприємств в Україні, але й як вагоме джерело доходів державного і місцевих бюджетів. Тому особливого значення набуває проблема встановлення оптимального рівня оподаткування як суб’єктів господарювання так і фізичних осіб.

Удосконалення податкової системи України висуває багато теоретичних і практичних проблем в напрямку застосування сучасних механізмів перерозподілу доходів за допомогою податків на основі принципів справедливості, рівності, ефективності.

МЕТОЮ ДИСЦИПЛІНИ є вивчення механізму дії сукупності елементів податкової системи та податкових норм, формування у студентів стійких навичок і знань у сфері оподаткування.

ПРЕДМЕТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ - система оподаткування, яка базується на законодавчо-нормативній базі та відповідній інфраструктурі національної податкової системи.

ЗАВДАННЯМ ДИСЦИПЛІНИ є опанування студентами теоретичних і практичних знань з існуючої в Україні системи оподаткування та контролю з боку податкових органів за суб’єктами господарювання, а саме: визначення економічної сутності та теоретичних засад оподаткування, видів податків та особливості їх функціонування в податковій системі з урахуванням економічної специфіки країни; вивчення механізму розрахунку та стягнення окремих видів податків, визначення платників, об’єктів оподаткування та заходів податкового контролю для забезпечення недопущення помилок та шахрайства при нарахуванні та сплаті податків; дослідження нового та існуючого податкового законодавства.

Закріплення теоретичних положень тем курсу відбувається на практичних і семінарських заняттях в процесі розв’язання задач, практичних завдань, проблемних ситуацій. Особливу увагу студентам слід приділяти вивченню податкового законодавства, постійно відслідковувати зміни в законодавчих і нормативних актах.

Після вивчення курсу у студентів формується система знань щодо загальної теорії оподаткування, термінології оподаткування, особливостей розрахунку та сплати різних видів податку тощо.

Тема 1. Економічна суть та види податків. Податкова система і податкова політики

СЛОВНИК

Податок__ це встановлені вищим органом законодавчої влади обов'язкові платежі, які сплачують фізичні та юридичні особи до бюджету у розмірах і у терміни, передбачених законодавством..

Збір_ (плата, внесок) — обов'язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органамиорганами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій..

Економічна сутність податків __ фінансові відносини між державою та платниками податків з метою створення заг держ централізованого фонду грошових коштів, необхідних для виконання державою її функцій.

Принципи оподаткування А.Сміта –

  • піддані держави мусять брати участь у її підтримці відповідно до своєї платоспроможності, тобто пропорційно доходу, яким вони користуються під заступництвом держави;

  • податок, який кожний платник платить, має бути чітко визна¬ ченим , а не довільним;

  •   податки повинні стягуватися у найвигідніший час і найвигід- нішим способом для особи, що його сплачує;

  •  кожний податок має бути так побудований, щоб він брав із кишень населення якомога менше понад те, що він приносить до скар¬ бниці держави.

Функції податків

1)фіскальна __________________________________________________

2)розподільча_________________________________________________

3) регулююча________________________________________________

Класифікація податків

1. За формою оподаткування

а) прямі

б)_непрямі____________________________________________.

2. За економічним змістом об’єкта оподаткування

а) податки на доходи

б)________на споживання

3. За способом встановлення ставок

а) окладні

б)_____розкладні

4. За суб’єктами оподаткування

а)_що слачують юр особи

б)____фіз особи

в) як юр так і фіз. особи.

5. За рівнем встановлення

а)_____загальнодержавні

б)____місцеві

Загальнодержавні податки та збори:

податок на додану вартість, акцизний збір, податок на прибуток підприємств, прибутковий податок з громадян, мито, державне мито, податок на нерухомість, плата за землю, рентні платежі, податок на промисел, плата за торговий патент, податок з власників транспортних засобів, збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, збір за спеціальне використання природних ресурсів, збір за забруднення навколишнього середовища, збір на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, збір в Пенсійний фонд, збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, фіксований сільськогосподарський податок, єдиний податок.

Місцеві податки та збори:

податок з реклами, комунальний податок, готельний збір, збір за пар кування автотранспорту, ринковий збір, збір за видачу ордера на квартиру, курортний збір, збір за участь у бігах на іподромі, збір за виграш у бігах на іподромі, збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі, збір за право використання місцевої символіки, збір за право проведення кіно- і телезйомок, збір за проведення місцевого аукціону, лотерей, збір за проїзд територією прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, збір за видачу дозволів на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг, збір з власників собак. За порядком використання податки поділяють на загальні та спеціальні. Загальними с податки, які не мають цільового призначення і використовуються на загальнодержавні потреби (поточні витрати, фінансування освіти, охорони навколишнього середовища, утримання армії тощо). До таких податків належать: податок на додану вартість, податок на прибуток, податок з доходів фізичних осіб, податок на прибуток підприємств, мито, акцизний збір тощо.

Ставка податку Податкова ставка — законодавчо визначена величина податкових нарахувань на одиницю виміру бази оподаткування.

Залежно від методу встановлення:

а) абсолютна (тверда, фіксована або специфічна) ставка — ставка податку, що встановлюється в чітко визначеній, конк­ретній величині, вираженій в абсолютній сумі. Останнім часом, зі зниженням рівня інфляції в Україні, спостерігається тенденція до розширення сфери застосування цього виду ставок;

б) відносна ставка — ставки податку, що встановлюється у визначеній пропорції до одиниці оподаткування. Відносні став­ки бувають:

—процентні (адвалерні), або квоти — встановлюються у відсотках;

—кратні — встановлюються у величині, кратній певному показнику;

—грошові — встановлюються в конкретній грошовій сумі до частини предмета оподаткування;

й) змішана (комбінована) ставка – ставка податку» що поєднує в собі риси наведених вище видів податкових ставок, диференційованих залежно від методів установлення.

Пропорційна ставка податки, величина ставок яких є незмінною і не залежить від розміру об'єкта оподаткування. Класичним прикладом пропорційних податків є податок на додану вартість, податок на прибуток підприємств. Наприклад, величина ставки останнього складає 25 відсотків, незалежно від величини отриманого підприємством прибутку.

Прогресивна ставка - це податки, ставки і розмір яких збільшується із збільшенням обсягу об'єкта оподаткування. Прогресія ставок оподаткування може бути простою і ступеневою. При простій прогресії підвищена ставка застосовується, при збільшенні розміру об'єкта оподаткування, до всього об'єкта оподаткування. При ступеневій прогресії підвищена ставка застосовується лише до тієї частини, що перевищує встановлені інтервальні обмеження

Регресивна ставка  є податки, ставки і розмір яких знижується в міру збільшення обсягу об'єкта оподаткування. В оподаткуванні прогресивні й регресивні ставки можуть застосовуватись як окремо, так і разом у вигляді прогресивно-регресивної та регресивно-прогресивної шкали ставок. При запровадженні таких податків необхідно виходити з існуючого досвіду оподаткування з урахуванням повного та своєчасного покриття витрат держави і позитивного впливу кожного податку на фінансові результати діяльності платників податків.

Базова ставка - ставка, від величини якої вираховується значення змінної процентної ставки під час її переоцінки. Як правило, використовують як базові так звані "безризикові" ставки (на зразок LІBOR) або прайм-ставки, або "специфічні" ставки (на зразок собівартості залучених коштів банку).

Гранична ставка - встановлення високих ставок податків на одиницю доходу, витрат, багатства або подарунків, які можуть збільшувати ефект заміщення, тобто стимулювати людей віддавати перевагу відпочинку перед працею або здійснювати інвестиції з мінімальним ризиком.

Об’єкт оподаткування— визначена в податковому законодавстві обставина суспільного чи господарського життя, сполучена з впливом на предмет податку, яка зумовлює чи передбачає появу у суб'єкта податку суспільного блага і виступає в якості юридичної підстави виникнення обов'язку сплати податку.

Платник податку Платники податків - підприємства промисловості, зв'язку, транспорту, сільськогосподарського та будівельного комплексів, на які згідно із законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів.

Податкові агенти— юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ) або фізична особа чи представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам, а також нести відповідальність за порушення норм Податкового кодексу.

Представники платника податку

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків - фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства.

База оподаткування База оподаткування - це оборот у вартісному виразі до якого застосовується ставка для визначення суми ПДВ. Слід звернути увагу, що всі інші непрямі податки (наприклад, акцизний збір, мито), які були включені в ціни товарів, являються базою оподаткування ПДВ. 

Одиниця виміру бази оподаткування

Одиницею виміру бази оподаткування визнається конкретна вартісна, фізична або інша характеристика бази оподаткування або її частини, щодо якої застосовується ставка податку. 24.2. Одиниця виміру бази оподаткування є єдиною для розрахунку і обліку податку. 24.3. Одній базі оподаткування повинна відповідати одна одиниця виміру бази оподаткування.

Джерело сплати податку  Джерело сплати податку - це кошти, за рахунок яких може бути сплачено податок. Виділяють два джерела податку - доход (головне джерело) і капітал платника податку (резервне джерело).

Податкова система важлива складова системи державних фінансів, хоча і не виділяється в їх окрему ланку. Вона відіграє провідну роль у формуванні державних доходів, відчутно впливаючи на доходи юридичних і фізичних осіб.

Податковий обов’язок Податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.Виконання податкового обов'язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента.Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Базовий податковий період

- період, за який платник податків зобов'язаний здійснювати розрахунки податків, подавати податкові декларації (звіти, розрахунки) та сплачувати до бюджету суми податків та зборів, крім випадків, передбачених цим Кодексом, коли контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язання платника податку.

Податкова політика це діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері встановлення та збирання податків і зборів (обов'язкових платежів) (далі - податків), яка реалізується через визначення платників податків та інших обов'язкових платежів, об'єктів оподаткування і ставок податків; видів податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Податкова політика є основним напрямком здійснення фінансової політики держави.

Контрольні запитання та завдання

1. Внаслідок чого виникли податки?

2. Функції податків. Як вони проявляються?

3. Назвіть основні риси фіскальної і регулюючої функції податків.

4. Чим відрізняються поняття „податок”, „збір”?

5. Дайте ознаки класифікації податків.

6. Види прямих і непрямих податків та їх відмінності.

7. Елементи системи оподаткування.

8. Назвіть права платників податків.

9. Обов’язки платників податків.

10. Податкові пільги, їх суть та шляхи надання.

11. Податковий обов’язок: виникнення, зміна та припинення.

12. Склад загальнодержавних податків, зборів.

13. Склад місцевих податків і зборів.

14. Які можуть бути джерела сплати податків.

15. Назвіть принципи податкового законодавства України.

16. Назвіть мету та принципи податкової політики.

17. Методи податкового регулювання.

Тести

1.

Знайдіть правильне визначення соціально-економічної сутності податків:

1

обов’язкові збори, які стягуються з платників податків за умови конкретного еквівалентного обміну між державою та платником;

2

обов’язкові збори з юридичних та фізичних осіб, яким властиві ознаки цільового призначення;

3

обов’язкові збори з юридичних та фізичних осіб, що справляються у процесі розподілу та перерозподілу частини вартості внутрішнього валового продукту, які акумулюються в бюджетах держави;

4

обов’язкові платежі, які встановлюються органами влади базового рівня управління згідно з переліком, затвердженим Верховною Радою України;

5

збори з юридичних і фізичних осіб за здійснення спеціально уповноваженими органами дії, що має юридичне значення.